Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
6.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

1

Natisni članek

Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 30. 9. 2018, 6.47

5 let, 6 mesecev

pripravljalna tekma Dallas Mavericks

Luka Dončić dočakal premiero v NBA in zablestel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

1

Luka Dončić | Luka Dončić je zablestel že ob premieri v ligi NBA. Na pripravljalni tekmi svojega moštva je bil najboljši posameznik Dallasa. | Foto Getty Images

Luka Dončić je zablestel že ob premieri v ligi NBA. Na pripravljalni tekmi svojega moštva je bil najboljši posameznik Dallasa.

Foto: Getty Images

Slovenski košarkar Luka Dončić je zaigral na prvi pripravljalni NBA tekmi in dokazal, da bo tudi na največji košarkarski sceni še naprej žel veliko pozornosti. Najstnik je bil ob zmagi Dallasa nad kitajskim moštvom Beijing Ducks (116:63) najbolj razpoložen posameznik svoje ekipe. Podpisal se je pod 16 točk, šest skokov, asistenci, tri blokade v 30 minutah ter navdušil z atraktivnimi potezami. Ena redkih kritik, ki je priletela na njegov račun, je bila "prevelika kreativnost" pri nekaterih podajah, ki je vodila do štirih izgubljenih žog.

Do premierne tekme nove sezone lige NBA Dallas Mavericks so še slabi trije tedni – 18. oktobra bodo sezono odprli pri Phoenix Suns nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova – za moštvom novinca v NBA Luke Dončića pa je že prva pripravljalna tekma. Tokrat so se odločili, da prvi test opravijo proti kolektivu iz kitajske lige Beijing Ducks, ki igra kar nekaj ravni nižje, in visoko zmagali.

Oči, uprte v Dončića

19-letnik je že na prvi pripravljalni tekmi lige NBA ponudil kar nekaj atraktivnih potez. | Foto: Reuters 19-letnik je že na prvi pripravljalni tekmi lige NBA ponudil kar nekaj atraktivnih potez. Foto: Reuters

Po zanesljivem slavju z več kot 50 točkami razlike v American Airlines Centru se je na družbenih omrežjih največ govorilo o slovenskem košarkarskem biseru. Kako tudi ne, ko pa je tretji košarkar nabora, 19-letni Dončić, že na pripravljalni premieri dokazal, da bo še kako pomemben člen Dallasa.

Mladenič, ki je obračun začel v prvi peterki, je med tekmo dokazal svojo raznolikost. Prvi točki je vknjižil v drugi minuti, ko se je po skoku sprehodil med nasprotniki in po "coast to coast" zadel za vodstvo s 7:3, kmalu je sledila tudi prva trojka.

Prvi točki Luke Dončića

"Z nekaj nervoze, a šlo je kar dobro"

Dončić, večkrat je gledalce na noge dvignil z atraktivnimi potezami, je na parketu preživel 30 minut in se ustavil pri 16 točkah (met za dve: 2/3, met za tri: 3/4, prosti meti: 3/6), šestih skokih, dveh asistencah in treh blokadah. Zadel je pet od sedmih metov iz igre. 

Največ pomanjkljivosti so v igri Dončića videli pri izgubljenih žogah, ko je poskušal biti pri podajah preveč kreativen. | Foto: Getty Images Največ pomanjkljivosti so v igri Dončića videli pri izgubljenih žogah, ko je poskušal biti pri podajah preveč kreativen. Foto: Getty Images

"Odličen občutek je biti na parketu. Minilo je že kar nekaj časa od moje zadnje tekme, tako da sem res vesel, da sem tu. Pred prvo tekmo je vedno nekoliko več nervoze, sploh ker gre za novo ekipo. A mislim, da je šlo tokrat vse kar dobro," je po obračunu v pogovoru za ESPN razmišljal Dončić. 

Ena od Dončićevih asistenc:

Ena od treh trojk Luke Dončića: 

Omejiti izgubljene žoge 

"Pred prvo tekmo je vedno nekoliko več nervoze, sploh ker gre za novo ekipo. A mislim, da je šlo tokrat vse kar dobro."  | Foto: Getty Images "Pred prvo tekmo je vedno nekoliko več nervoze, sploh ker gre za novo ekipo. A mislim, da je šlo tokrat vse kar dobro." Foto: Getty Images

Kljub le dvema asistencama velja omeniti Dončićeve podaje, ob katerih je dokazal dober pregled nad igro, ki pa jih soigralci niso znali vselej izkoristili. 

Se mu pa vse niso posrečile. Strokovnjaki čez lužo so namreč še največ pomanjkljivosti v Dončićevi igri videli ob nekaterih zgrešenih podajah in potezah, ko je želel biti "preveč kreativen", a se ni izšlo po njegovih načrtih.

 "Treba bo omejiti izgubljene žoge (Dončić je izgubil štiri, op. a.), ki jih je bilo kar nekaj, a verjamemo, da nam bo Dončić lahko pomagal na več področjih igre. Menim, da je igral dobro," je predstavo Slovenca komentiral trener Rick Carlislie, Dennis Smith Jr., ki je prav tako vknjižil 16 točk, pa je dodal: "Ne pravim, da mu bo lahko, a prepričan sem, da bo v NBA pustil močan vtis." 

Telički, ki jih je Dirk Nowitzki spremljal s klopi, so do občutne prednosti prišli v drugem delu tekme. Ob polčasu so vodili za deset, po treh četrtinah za 25, v zadnjem delu srečanja pa so Kitajcem dopustili zgolj sedem točk in slavili za 53.

Kako je navdušil Dončić:

Na Kitajsko

Dončić bo pravo premiero v NBA - z NBA-tekmecema na obeh straneh - dočakal  v petek, ko se bo Dallas s Philadelphia 76ers udaril v Šanghaju, tri dni pozneje pa še v Šenženu.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić kot zapravljena priložnost
Luka Dončić
Sportal Dončić s posebno željo

Ne spreglejte