Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 9. 2020,
4.06

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

7

Natisni članek

Boston Celtics Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Liga NBA

Ponedeljek, 28. 9. 2020, 4.06

3 leta, 7 mesecev

Liga NBA, konferenčni finale, 27. september

Goran Dragić se bo boril za šampionski prstan!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,31

7

Goran Dragić | Goran Dragić se bo po zlatu na EuroBasketu 2017 boril še za naslov prvaka lige NBA. | Foto Getty Images

Goran Dragić se bo po zlatu na EuroBasketu 2017 boril še za naslov prvaka lige NBA.

Foto: Getty Images

Košarkarji Miamija so po sanjski drugi polovici zadnje četrtine, v kateri Goran Dragić sicer ni igral (do tedaj 13 točk, 3 skoki, 7 asistenc), izkoristili drugo zaključno žogo, premagali Boston (125:113) in se s skupnim rezultatom 4:2 kot vzhodni prvaki zavihteli v veliki finale lige NBA. Tam jih čaka obračun z LA Lakers.

LeBron James, ki pred kratkim ni skrival začudenja ali kar razočaranja nad tem, da je Giannis Antetokounmpo še drugo leto zapored postal najkoristnejši košarkar lige NBA, se je v noči na nedeljo uvrstil v veliki finale. Prvič z zahodne strani, torej kot član Los Angeles Lakers, za katere je to sicer že rekordni 32. finalni nastop, sam pa že desetič v karieri. Mimogrede, tolikokrat se je za prstan boril tudi Kareem Abdul-Jabar, še en oziroma dva finalna nastopa več pa sta zbrala Sam Jones in Bill Russell.

Dan zatem je spoznal tudi tekmece. To so košarkarji Miami Heat in z njimi tudi novinec v finalu Goran Dragić, ki se bo tako kot četrti Slovenec (pred njim Rašo Nesterović, Beno Udrih in Saša Vujačić) v zgodovini boril za šampionski prstan najmočnejše lige na svetu. Miami, ki je pred tem za osem zmag nad Indiano in Milwaukeejem potreboval vsega devet tekem, je v seriji povedel z 2:0, nato Bostonu "prepustil" tretjo tekmo in si z vodstvom 3:1 priigral kar tri zaključne žoge. Izkoristil je drugo. Kot prvak vzhodne konference se bo zdaj z Jamesom in druščino prvič udarili že v noči na četrtek.

Miami Heat: prvaki vzhodne konference | Foto: Getty Images Miami Heat: prvaki vzhodne konference Foto: Getty Images

Dragić je lahko počival

Dragić je sicer že kar pregovorno motor igre Miamija, v končnici celo prvi strelec. A tokrat je prelomne trenutke spremljal s klopi. Trener Erik Spoelstra je namreč v drugi polovici zadnje četrtine našel učinkovito peterko, nato pa sledil reklu, da se zmagovitega konja ne menja. Ni se uštel, njegovi izbranci so strli odpor Bostona, ki se je v prelomnih minutah zanašal na mete z razdalje, a večinoma poskušal s praznimi naboji. Medtem pa so si Bam Adebayo (32 točk, 14 skokov), Jimmy Butler (22 točk, 8 asistenc), Duncan Robinson (15 točk) in Tyler Herro (19 točk) razdelili napadalno polovico igrišča.

Gogi, ki je nato soigralcem hitro padel v objem, je na parketu tokrat prebil dobrih 30 minut, kar je bilo dovolj, da je še na 33. zaporedni tekmi v končnici dosegel dvomestno število točk. Ob skromnem odstotku zadetih metov je dosegel 13 točk (za 3 točke 2:5, za 2 točki 2:6, prosti meti 3:4), zbral pa je še tri skoke in sedem asistenc.

Bam Adebayo - tokrat nerešljiva uganka za Boston Celtics | Foto: Getty Images Bam Adebayo - tokrat nerešljiva uganka za Boston Celtics Foto: Getty Images

Adebayo in Herro jezička na tehtnici

Celoten potek tekme je sicer napovedoval odločilni spopad v zadnjih minutah zadnje četrtine, nikakor pa ni bilo mogoče slutiti razpada sistema ekipe iz zvezne države Massachusetts.

Z izjemo štirih kratkih odsekov, v katerih so Kelti vodili za točko, je imel v prvem polčas pobudo in s tem tudi vodstvo (največ +9; 30:21) Miami. A čeprav je kar nekaj košarkarjev floridskega moštva nakazalo razpoloženost, se je zdelo, da tekmeci vseskozi ostajajo v varnem zavetrju. Tudi obe obrambi sta bili v svoji (ne)propustnosti dokaj izenačeni.

V tretji četrtini je sicer Boston povedel za tri točke (65:62), a je tudi v tem delu tekme tehtnica večinoma visela na stran Miamija. Da se ta pred odločilno četrtino ne bi nevarno nagnila, so Jaylen Brown, Kemba Walker in Marcus Smart poskrbeli z delnim rezultatom 10:2 in izenačenjem 86:86.

Dragić je četrti Slovenec v finalu lige NBA. | Foto: Getty Images Dragić je četrti Slovenec v finalu lige NBA. Foto: Getty Images Strelski ritem so košarkarji trenerja Brada Stevensa sprva uspešno prenesli v odprtje zadnje četrtine (96:90), medtem ko je Miami pet minut iskal napadalno rdečo nit. Našel jo je neustrašni novinec Tyler Herro, odločno pa mu je pritegnil še nesporni kralj obeh raket v tej seriji Bam Adebayo. Tandem je skokovito dvignil igro Miamija. Tri minute in pol pred koncem je ta po polaganju Herra vodil z desetimi točkami prednosti (112:102).

Boston je svojo priložnost iskal v festivalu metov z razdalje, a so se žoge kot za stavo odbijale od obroča. V nasprotju s precejšnjim delom tekme v odločilni fazi Kelti s skoki niso prihajali do drugih priložnosti, medtem ko je mir v igro hita končnice vnesel še Jimmy Butler.   

Liga NBA, finale vzhodne konference, šesta tekma:

Miami Heat : Boston Celtics 125:113/4:2/
Adebayo 32 (14 skokov), Butler 22 ... Dragić 13; Brown 26; Tatum 24

// - izid v zmagah, igrajo na štiri

Preberite še:

Tim Donaghy
Sportal Odločil naj bi več tekem kot Dončić, a je pristal v zaporu
Los Angeles Lakers
Sportal LA Lakers na krilih Jamesa v veliki finale, Denver na kolenih
Goran Dragić
Sportal Dragićeva penina je ostala v slačilnici
Ne spreglejte