Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2019,
7.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks

Sobota, 30. 11. 2019, 7.02

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 29. november

Luka Dončić končal tekmo pri 42 točkah in izenačil svoj rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

3

Luka Dončić | Luka Dončić je v noči na soboto v dresu Dallasa znova blestel. | Foto Reuters

Luka Dončić je v noči na soboto v dresu Dallasa znova blestel.

Foto: Reuters

Še en vrhunski večer Luke Dončića, ki je na tekmi proti Phoenix Suns izenačil svoj strelski rekord v ligi NBA. Dončić je na tekmi za zmago Dallasa dosegel 42 točk, ob tem pa dodal še 11 asistenc in devet skokov. Zelo dobro je igral tudi Goran Dragić, ki je bil z 20 točkami najboljši košarkar pri Miamiju. Miami Heat je doma premagal Golden State Warriors s 122:105.

Učinek Luke Dončiča: 42 točk, met za tri 3/11, met iz igre 12/24, prosti meti 15/18, 9 skokov, 11 asistenc, 1 ukradena žoga, 2 izgubljeni žogi v 38 minutah.

Učinek Gorana Dragića: 20 točk, met za tri 1/4, met iz igre 9/13, prosti meti 1/1, 5 skokov, 4 asistence, 1 ukradena žoga, 1 izgubljena žoga v 27 minutah.

Dallas Mavericks so po bolečem LA Clippers znova prišli na stara pota, potem ko so v gosteh premagali Phoenix Suns. Tekma se je končala z izidom 113:120, znova pa je na parketu blestel Luka Dončić. Slovenskemu košarkarju je malo zmanjkalo, da bi prišel do svojega novega strelskega rekorda v najmočnejši košarkarski ligi, zmanjkala pa mu je tudi le ena asistenca za nov trojni dvojček. Je pa naš košarkar tudi na tej tekmi navduševal z lepimi potezami. To je ena izmed njih.

Le malo mu je zmanjkalo, da bi prišel do novega strelskega rekorda. | Foto: Reuters Le malo mu je zmanjkalo, da bi prišel do novega strelskega rekorda. Foto: Reuters "Mislim, da smo dobro opravili svoje delo"

Dvajsetletni Ljubljančan, ki je odigral 90. tekmo v tej ligi, je Phoenixu nasul 42 točk, kar je tudi izenačenje njegovega rekorda v ligi NBA. Ob tem je v svojo statistiko vpisal 11 skokov in devet asistenc. Luka je zelo dobro zadeval s črte prostih metov, nekoliko slabše mu je šlo pri metu za tri točke (3-11). S to statistiko je bil Slovenec daleč najboljši košarkar Dallasa. Drugi najboljši strelec Dallasa je bil Tim Hardaway Jr. Ta se je ustavil pri 26 točkah. Slab večer je imel Latvijec Kristaps Porzingis, tekmo je končal z dvema točkama.

"Mislim, da smo opravili dobro delo. Še posebej v drugem polčasu," je po tekmi povedal naš košarkar, ki mu nikakor ni šel met za tri točke. "Zgrešil sem veliko trojk in to moram popraviti," je dodal Luka, ki je med drugim pohvalil tudi svoje soigralce.

Po tekmi so slovenskega čudežnega dečka spomnili na boleč poraz proti LA Clippers, ko je bil Luka tako razočaran, da ni želel govoriti z novinarji. A kot kaže, je ta tekma že pozabljena. "To je samo ena tekma. Izgubili smo eno tekmo in zaradi tega si ne smemo delati skrbi."

Trener Dallasa: Luka je bil nocoj izjemen

Poln hvale je bil na račun našega košarkarja tudi trener Rick Carlisle. "Vrhunski igralci imajo kratek spomin. Po težki tekmi gredo naprej in razmišljajo samo za naprej. Vedno razmišljajo o naslednjem izzivu. Nocoj je bil izjemen, od začetka do konca," je povedal prvi trener Dallasa.

Luka Dončić blesti tudi v statistikah. | Foto: Gulliver/Getty Images Luka Dončić blesti tudi v statistikah. Foto: Gulliver/Getty Images

Šele tretji košarkar v zgodovini lige NBA

Liga NBA je močno obogatena z vsemi mogočimi statistikami. Že po prvi četrtini, ko je Luka dosegel 14 točk, šest asistenc in šest podaj, je bilo jasno, da bo november sklenil s povprečjem trojnega dvojčka (30 točk, 10 skokov in 10 asistenc). S tem pa je postal šele tretji košarkar v ligi NBA, ki mu je uspel ta podvig. To je pred njim uspelo le še Oscarju Robertsonu in Russlu Westbrooku.

Luka Dončić je po nekoliko slabši zadnji tekmi znova blestel na košarkarskem parketu. | Foto: Reuters Luka Dončić je po nekoliko slabši zadnji tekmi znova blestel na košarkarskem parketu. Foto: Reuters

Šesta zmaga na zadnjih sedmih tekmah

Tekma je bila sicer precej izenačena, prvo četrtino so košarkarji Dallasa dobili za šest točk, ob polčasu pa je bil izid 50:53 za Dallas. Dončić je na odmor odšel  z 19 točkami, sedmimi podajami in šestimi skoki ter eno izgubljeno žogo.

Tretjo četrtino so dobil domači košarkarji z izidom 39:36, izid pred zadnjo četrtino pa je bil izenačen na 89:89. Zadnjo četrtino so nato s 24:31 dobili Telički in se na koncu zasluženo veselili zmage. Ta je bila njihova šesta na zadnjih sedmih tekmah. Dallas ima zdaj na svojem računu 12 zmag in šest porazov. S tem izkupičkom pa so na četrtem mestu zahodne konference.

Phoenix je doživel že šesti poraz v zadnjih sedmih tekmah. Najboljši pri Soncih je bil Kelly Oubre Jr. Ta je dosegel 22 točk in deset skokov, Ricky Rubio pa je prispeval 21 točk in devet asistenc.

Goran Dragić z dvajsetimi točkami najboljši košarkar Miamija

Zelo uspešen večer je imel tudi drugi slovenski košarkar v ligi NBA. Goran Dragić je z Miamijem doma gostil Golden State Warriors. Miami, ki doma ostaja neporažen, je na domačem parketu slavil z izidom 133:105. Tudi pri Vročici se je najbolje odrezal Goran Dragić. Triintridesetletni slovenski košarkar se je ustavil pri 20 točkah in v statistiko vpisal še pet skokov in štiri asistence. Miami ima zdaj 13 zmag in le pet porazov ter v vzhodni konferenci zaseda tretje mesto.

Pri Golden State Warriors je bil z 20 točkami najbolj razpoložen Jordan Poole.

Luka Dončić
Sportal Pippen je javno branil molčečega Dončića
Luka Dončić
Sportal Dončić s klubsko podporo tudi v Stožicah?

Liga NBA, 29. november

Lestvica:

Ne spreglejte