Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
5.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

4

Natisni članek

Milwaukee Bucks Goran Dragić Goran Dragić Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Golden State Warriors Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 23. 3. 2023, 5.05

1 leto

Liga NBA, 22. marec

Boleča Dončićeva vrnitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

4

Luka Dončić | Luka Dončić je ob povratku doživel boleč poraz. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je ob povratku doživel boleč poraz.

Foto: Guliverimage

Po petih izpuščenih tekmah se je slovenski košarkar Luka Dončić vendarle vrnil na parket. Videti je bilo, da je poškodba leve stegenske mišice odpravljena. S 30 točkami, 17 asistencami in sedmimi skoki je bil najboljši posameznik na tekmi, a je na koncu s 125:127 doživel neprijeten poraz proti Golden State Warriors, s katerimi v zahodni konferenci bijejo bitko v boju za končnico. Zmagala sta kluba Vlatka Čančarja in Gorana Dragića.

Luka Dončić je zaradi poškodbe leve stegenske mišice izpustil zadnjih pet tekem Dallasa v ligi NBA, na teh pa so Mavericks dvakrat zmagali in trikrat izgubili ter zdrsnili na osmo mesto zahodne konference. Za spopad s prvaki Golden State Warriors v noči na četrtek je bil pri njem zapisan vprašaj, a je tik pred tekmo navijače Mavericks razveselila novica, da bo slovenski košarkar vendarle na delu v American Airlines Centru.

A eden ključnih dvobojev sezone se ni razpletel po željah teksaškega moštva. Do tega obračuna sta se ekipi, ki sta lani igrali v finalu zahodne konference, v kateri je krajši konec potegnil Dončić s soigralci, pomerili dvakrat in vsaka po enkrat slavili zmago. Tekma je bila zato še toliko bolj pomembna v boju za neposredno uvrstitev v končnico, kjer bo prostor za najboljših šest moštev iz vsake konference. Uvrščena med sedmim in desetim mestom bodo nato odigrala dodatne kvalifikacije.

Vrhunci tekme med Dallasom in Golden Statom

Kar 20.377 gledalcev je videlo neizprosen boj in zelo izenačen obračun, v katerem na delu ni bilo dveh pomembnih mož Teksašanov. Manjkala sta Kyrie Irving in Tim Hardaway jr. Da je bila tekma napeta, pove podatek, da je bila najvišja prednost devetih točk, s katero so se pri 77:68 pohvalili gostje. Dallas se je hitro vrnil, ko je razpoloženi Luka sprva podal za trojko Reggieja Bullocka, nato pa je sam zadel koš in še dodatni prosti met. 

Nenavaden trenutek se je zgodil ob koncu tretje četrtine, ko so gostje dosegli koš brez obrambe Dallasovih košarkarjev. Ti so po minuti odmora mislili, da je žoga njihova. Sodniki so namreč v tem času spremenili svojo odločitev in dali posest gostom, ki so dosegli koš za 90:87.

Košarkarji Mavs so sicer dobro ustavili prvega zvezdnika prvakov Stepha Curryja, ki pa je svojo veličino pokazal takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Svojo 20. točko je dosegel 8,9 sekunde pred koncem, ko je položil žogo v koš za 125:122.

Vrhunci Dončićeve igre

Pol minute pred tem je imel Dončić, ki je ob vrnitvi igrali odlično, priložnost, da s trojko popelje Dallas v vodstvo, a je ostalo pri 122:123. Luka je zgrešil tudi met izpod koša 3,2 sekunde pred koncem ob zaostanku treh točk. Pričakoval je prekršek, ki ga je po njegovem mnenju storil izkušeni obrambni lisjak Draymond Green, a je sodniška piščalka ostala nema. Veliko se je govorilo tudi o Lukovi gesti, ki je sledila in nakazovala v smeri, da so sodniki "plačani" za takšno sojenje. Zaradi tovrstnega dejanja bi lahko prejel tudi naknadno kazen.

Na drugi strani je dva prosta meta zadel center Kevon Looney in potrdil zmago. Zadnjo besedo so sicer imeli domači košarkarji, vendar trojka Bullocka za 125:127 ni več nič pomagala.

Stephen Curry je popeljal Golden State do pomembne zmage. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stephen Curry je popeljal Golden State do pomembne zmage. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trener Jason Kidd, ki je deležen kar nekaj kritik, je po porazu povedal: "Ostati moramo pozitivni, držati skupaj in razumeti, da se bo morda spremenilo na bolje. Veliko tekem z napeto končnico smo že odigrali, vendar nismo bili uspešni. Ko so gostje pobegnili za tri točke, smo želeli hitro doseči lahek koš za dve, da bi nato prosti meti odločali o končnem zmagovalcu, a se nam ni izšlo po načrtih."

Zaradi poraza so Mavericks v težkem, a ne nerešljivem položaju. V zahodni konferenci so zdrsnili na deveto mesto, Golden State pa se je povzpel na šesto in ima 38 zmag ter 36 porazov. Na drugi strani je Dallas pri 36 zmagah in 37 porazih. Do konca rednega dela morajo Luka in druščina odigrali še devet tekem, ki bodo zelo pomembne v boju za končnico. Dve zmagi torej zaostajajo za neposredno uvrstitvijo v izločilne boje, a so hkrati tudi le eno zmago nad gladino, kajti enajsti in dvanajsti Utah Jazz in New Orleans Pelicans so pri 35 zmagah.

Meja med nadaljevanjem in predčasnim koncem sezone je torej tanka, zato bodo morali košarkarji Dallasa v samem zaključku rednega dela igrati podjetneje, če nočejo 9. aprila končati sezone. Naslednji preizkus bodo imeli v noči na soboto, ko bodo v Dallasu gostovali Charlotte Hornets, ki so na vzhodu zunaj dosega končnice.

Uspešni ekipi Vlatka Čančarja in Gorana Dragića

Če Dončić ni imel razloga za veselje, pa ga je imel Vlatko Čančar. Sicer je igral vsega šest minut in v statistiko vpisal zgolj izgubljeno žogo, a so Denver Nuggets dosegli 49. zmago v sezoni. S 118:104 so padli Washington Wizzards, z 31 točkami, 12 skoki in sedmimi asistencami pa je bil najboljši posameznik Nikola Jokić.

Visoko zmago s 130:94 so dosegli Milwaukee Bucks našega Gorana Dragića, ki zaradi težav s kolenom še vedno ni debitiral v novem klubu. Giannis Antetokounmpo je z 31 točkami in 14 skoki v vsega 24 minutah ekipi utrl pot do zmage nad San Antonio Spurs.

Liga NBA, 22. marec:

Lestvica:

Preberite še:

Willis Reed
Sportal Umrl nekdanji zvezdnik košarkarske lige NBA
Jayson Tatum
Sportal Boston se je poigral s Sacramentom, Dallas padel na osmo mesto
Ne spreglejte