Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
4.01

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Natisni članek

NBA Miami Heat Dallas Mavericks Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 4.01

3 leta

Liga NBA, 18. april

Neverjetna Dončićeva četrtina z grenkim priokusom, Dragićevi z zvokom sirene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

2

Goran Dragić, Brooklyn Nets, Miami Heat | Goran Dragić je dosegel 18 točk za zmago proti Brooklyn Nets. | Foto Guliverimage

Goran Dragić je dosegel 18 točk za zmago proti Brooklyn Nets.

Foto: Guliverimage

V košarkarski ligi NBA je imel slovenski košarkar Goran Dragić razlog za zadovoljstvo. Čeprav je Miami igral brez prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja, je v prišel do velike zmage. V pravi drami in košu Bama Adebaya je z zvokom sirene s 109:107 odpravil zvezdniški Brooklyn Nets. Luka Dončić je zablestel v zadnji četrtini tekme proti Sacramento Kings - dosegel 22 od 37 točk - vendar moral z Dallas Mavericks priznati premoč eni izmed najslabših moštev lige NBA. Sacramento Kings so z zmago s 121:107 v Teksasu prekinili niz devetih zaporednih porazov.

Noč na nedeljo se je v ligi NBA začela po slovenskih notah. Miami Heat z Goranom Dragićem, ki ni mogel računati na pomoč poškodovanega prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja, je v domači American Airlines Areni po dramatični končnici prvič v tej sezoni ugnal Brooklyn Nets (109:107). Izjemno izenačen obračun na Floridi je bil odločen šele v zaključku srečanja, nobeni izmed ekip si skozi celotno tekmo ni uspelo priigrati višje prednosti. So pa Nets že v prvi četrtini ostali brez superzvezdnika Kevina Duranta, ki je že v prvih nekaj minutah dosegel osem točk, potem pa je ob trku s Trevorjem Arizo začutil bolečino v levi nogi in do konca srečanja ni več stopil na igrišče. 

V prvem polčasu je barko Miamija nad gladino ves čas držal tudi zlati slovenski kapetan, ki je bil v prvih 24 minutah z enajstimi točkami ob Arizi in Kendricku Nunnu prvi strelec Miamija. Dragić je v ospredje stopil tudi v zadnjih minutah obračuna. Brooklyn je dobre tri minute in pol pred koncem srečanja še vodil s 107:101, nato pa je pobudo prevzel Miami. 43 sekund pred koncem je na sceno stopil Dragić, ki je z vrhunsko samostojno akcijo od obroča do obroča izid poravnal na 107:107.

Na drugi strani je nato Kyrie Irving, ki je obračun končal pri 20 točkah, zgrešil trojko, za Miami je v zadnjem napadu oziroma v zadnji sekundi v samostojni akciji pot skozi mrežico našel Bam Adebayo, ki je bil na koncu z 21 točkami in 15 skoki prvo ime Vročice.

Pri Brooklynu, ki ga je Miami v tretjem poskusu v tej sezoni vendarle spravil na kolena, je izjemno predstavo pokazal Landry Shamet, ki je dosegel 30 točk - v 12 poskusih je zadel kar sedem trojk. Dragić je obračun končal pri 18 točkah, osmih skokih in šestih asistencah.

Dallas je imel odprto avtocesto, a zavil na makadam

Košarkarji Dallasa so imeli v noči na ponedeljek idealen poligon, da po treh porazih v štirih tekmah spet nekoliko popravijo razmerje zmag in porazov. Nasproti jim je namreč stala ena izmed najslabših ekip v ligi NBA. Avtocesta do zmage je bila odprta, vendar so domači zapeljali na makadam.

V prvem polčasu so delovali povsem nebogljeno. Njihova obramba je bila luknjičasta kot švicarski sir. Gostje so s hitrimi prodori povzročali ogromno preglavic. Niso našli rešitve za De'Aarona Foxa, ki je sejal paniko. Če mu ni uspelo priti do koša, v prvem polčasu je dosegel 16 točk, pa je našel prostega soigralca in bil že pri sedmih asistencah – tekmo je končal pri 30 točkah in 12 asistencah.

Hladen in vroč Dončić

Na drugi strani je bil hladen in hkrati vroč Luka Dončić. Hladen, ker mu ni stekel met, vroča pa je bila njegova glava. Večkrat se je namreč obrnil proti sodnikom, potem ko ni bil zadovoljen z njihovimi odločitvami. Njegov met iz igre je bil po prvih dveh četrtinah skromnih 3/11. Od tega je zgrešil vse štiri mete za tri točke, pri prostih metih bil polovično uspešen (3/6).

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Igra domačih nikakor ni stekla. Uvodnih 8:0 za goste je že nakazal, da bi lahko imeli Dončić in druščina težave. Ko so na začetku druge četrtini pri 25:25 izenačili, je bilo pričakovati, da se bo tehtnica počasi le začela nagibati na stran Dallasa.

Zaostajali že za 21

A so spet sledile črne minute, obramba je povsem zatajila, Sacramento je prav tako po zaslugi Harrisona Barnesa prišel do naskoka 17 točk (65:48), kolikor je znašala tudi prednost ob polčasu (67:50). Nekdanji Dončićev soigralec pri Mavericks je blestel pri metih za tri točke, saj je do odhoda v slačilnico zadel vse štiri poizkuse. Kar 45 točk so dosegli košarkarji iz Kalifornije v drugi četrtini, kar je bil resen alarm za četo Ricka Carlisleja.

Njegovi izbranci so delovali nebogljeno tudi v začetku nadaljevanja, ko so gostje prišli do najvišjega naskoka na tekmi pri 80:59. Carlisle je posadil Dončića na klop, rezervni košarkarji so nato v dobrih treh minutah zrežirali delni izid 15:2 (74:82). Videti je bilo, da se je Dallas vrnil v igro za zmago.

Izjemna Dončićeva četrtina brez pravega učinka. Dallas še naprej izgublja, Luka pri 12. tehnični napaki.

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V zadnji četrtini se je nato razigral še Dončić (tekmo je končal pri 37 točkah, osmih skokih, zgolj štirih asistencah in treh blokadah). V 12 minutah je dosegel kar 22 od skupno 37 točk, zadeval tudi trojke. Dallas je približal na vsega šest točk zaostanka (98:104), a kaj ko se je besedno spet spravil nad sodnika in prejel tehnično napako - že 12. v sezoni. Na koncu se je izkazalo, da je bil to labodji spev gostiteljev, ki so v zaključku povsem popustili in odprli vrata košarkarjem Sacramenta, da so prekinili niz devetih zaporednih porazov.

Na drugi strani je Dallas zabeležil četrti poraz v zadnjih petih tekmah in hkrati četrtega zaporednega na domačih tleh.

Dallas kljub vnovičnem razočaranju sicer še vedno zaseda sedmo mesto v zahodni konferenci, kar bi v tem trenutku pomenilo dodatne kvalifikacije za končnico. Moštva uvrščena od prvega do šestega mesta bodo imela namreč zagotovljeno vstopnico za končnico, tista na mestih od sedmega do desetega bodo odigrala dodatne kvalifikacije. Zmagovalec dvoboja med sedmo in osmo ekipo bo prejel eno vstopnico za izločilne boje. Poraženec bo imel nato še priložnost, da si jo zagotovi v obračunu z zmagovalcem med deveto in deseto ekipo.

Miami je na vzhodu prav tako na sedmem mestu in tudi Dragićevi so za dve zmagi oddaljeni od varnega šestega mesta.

Drama v New Yorku

Na prvi tekmi, ki je bila odigrana že v nedeljskem večernem terminu po slovenskem času, je Atlanta na domačih tleh preskočila Indiana Pacers. Dončićev vrstnik Trae Young je bil s 34 točkami in 11 asistencami prva violina zmagovalnega moštva, pri katerih je bil skakalno zelo razpoložen Clint Capela. Zbral je kar 24 skokov, ob tem pa dodal še 25 točk.

Še bolj zanimiv je bil drugi obračun večera med New York Knicks in New Orleans Pelicans, ki je bil odločen šele po podaljšku. New Orleans je 7,8 sekunde pred koncem rednega dela po dveh zadetih prostih metih Erica Bledsoa povedel s 103:100. New York je imel na voljo zadnji napad, 2,3 sekunde do konca je s trojko rezultat izenačil Reggie Bullock. Bledsoe je na drugi strani slabo sekundo pred koncem poskusil še z metom za dve, a je bil neuspešen. V podaljšku so domači košarkarji stopili na plin in po maratonskem podaljšku zmagali s 122:112 ter s tem dosegli svojo šesto zaporedno zmago. Takšen niz jim je nazadnje uspel leta 2014. Pri Knicksih je bil z dvojnim dvojčkom (33 točk, deset asistenc) najučinkovitejši Julius Randle, Pelikanom ni pomagalo niti 34 točk Ziona Williamsona.

Liga NBA, 18. april

Atlanta Hawks : Indiana Pacers 129:117
Young 34, 11 as., 5 sk., Capela 25, 24 sk., 3 bl., Huerter in Bogdanović 23; Brogdon 29, 8 as., Sabonis 18, 15 sk.

New York Knicks : New Orleans Pelicans 122:112*
Randle 33, 10 as., Rose 23.; Williamson 34, 9 sk., Bledsoe 22.

Miami Heat : Brooklyn Nets 109:107
Adebayo 21, 15 sk., Goran Dragić 18 (3/7 za 2, 3/9  3, 3/3 prosti meti), 8 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 2 izg. žogi v 31:03, Nunn 17; Shamet 30, Irving 20, 9 as.

Charlotte Hornets : Portland Trailblazers 109:90
Rozier 34, 10 as., 8 sk. Washington 23, 8 sk.; Anthony 24, McCollum 22, 6 as. in sk.

Orlando Magic : Houston Rockets 110:114
Bacon 22, Anthony 9 as. in Harris 16; Wood 25, 10 sk., Olynyk 24, Porter jr. 22

Toronto Raptors : Oklahoma City Thunder 112:106
Boucher 31, 12 sk., Trent jr. 23, 5 ukr. žog in sk.; Dort 29, Bazley 19

Dallas Mavericks : Sacramento Kings 107:121
Luka Dončić
 37 (met za 3 4/13, za 2 10/14, prosti meti 5/10), 8 sk., 4 as., 1 ukr. žoga, 3 bl., 4 izg. žoge v 36 min., Finney-Smith 22, Brunson 20; Fox 30, 12 as., Barnes 24, Davis 23

Los Angeles Clippers : Minnesota Timberwolves 124:105
George 23, 7 sk., Leonard 15, 11 sk., 8 as., Moris Sr. 19; Edwards 23, Towns 16, Reid 13

*po podaljšku.

Lestvica:

Ne spreglejte