Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
13.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

7

Natisni članek

Edo Murić Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Tomaž Berločnik Emil Tedeschi

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 13.20

4 leta, 9 mesecev

CEDEVITA OLIMPIJA

Košarkarski dan C: nova Olimpija z zlatim reprezentantom #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

7

Edo Murić | Edo Murić je prvi igralec nove Cedevite Olimpije. | Foto Vid Ponikvar

Edo Murić je prvi igralec nove Cedevite Olimpije.

Foto: Vid Ponikvar

Potem ko sta tako KK Cedevita Zagreb kot tudi Petrol Olimpija prižgala zeleno luč za združitev, se je uresničila napoved o nastanku Cedevite Olimpije. Na parketu jo bo vodil Slaven Rimac. Klubski prag je že prestopil Edo Murić.  

Video: prvi mož Cedevite Emil Tedeschi po združitveni skupščini

Ekspresna skupščina Petrola Olimpije v eni sobi, ekspresna skupščina Cedevite v drugi sobi. Tako blizu, da so drugi druge lahko slišali pri aplavzu, ko so potrdili spojitev. Kmalu zatem so vsi sedeli še skupaj.

Tudi ustanovna skupščina Cedevite Olimpije v Stožicah je, podobno kot predhodni ločeni dve skupščini obeh partnerjev v košarkarski poroki desetletja, potekala za zaprtimi vrati. A tudi ta je bila ekspresna in brez zapletov. Izkupiček? Rojstvo Cedevite Olimpije, ki bo nastopala v EuroCupu in ligi ABA ter nato še v zaključku slovenskega prvenstva.

Emil Tedeschi in Tomaz Berlocnik: Uresničujeva napoved. | Foto: Vid Ponikvar Emil Tedeschi in Tomaz Berlocnik: Uresničujeva napoved. Foto: Vid Ponikvar

Takoj po ustanovni skupščini, na kateri je predsedniško mesto zasedel Tomaž Berločnik (to vlogo naj bi opravljal dve leti in pol, nato pa naj bi ga nasledil Emil Tedeschi), se je že konstituiral in sestal upravni odbor. Tedeshi je zdaj prvi podpredsednik kluba. Trije podpredsedniki pa so postali Andrej Slapar, Damjan Kralj in Igor Mervič.  Upravni odbor, ki ga ob omenjenih sestavljajo še Emil Tedeschi ml., Zoran Stankovič, Jurij Žurej in Enzo Smrekar,  je med drugim za direktorja potrdil Davorja Užbinca in tudi formalno ustoličil Sanija Bečirovića za športnega direktorja. 

Video: Tomaž Berločnik o prvih okrepitvah

Murić kot znanilec slovenske ekipe?

Sledili bodo seveda tudi drugi (u)pravni postopki za delovanje Cedevite Olimpije, medtem ko na vzporedni ravni že poteka tudi postopek postavljanja igralske piramide. Zanjo bo kot trener skrbel hrvaški strokovnjak Slaven Rimac, prvi igralec, ki je sprejel pogoje novega kluba, pa je slovenski reprezentant Edo Murić. Podpisal je dveletno pogodbo. V kratkem naj bi mu sledili novi podpisi.

Uradno: Slaven Rimac bo treber Cedevite Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Uradno: Slaven Rimac bo treber Cedevite Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

"O imenih težko govorim, lahko pa potrdim, da smo v pogovorih s kar nekaj zlatimi reprezentanti in še nekaj slovenskimi košarkarji. Poskušali bomo pripeljati kar se da veliko razpoložljivih slovenskih igralcev. Okostje ekipe mora biti slovensko. Ob tem pa se zavedamo, da potrebujemo kakovostne tujce, ki pa jih ni preprosto dobiti," o vstopu na igralsko tržnico pripoveduje prvi predsednik združenega kluba Tomaž Berločnik

Kdo je novi dirigent Olimpije?

Ko je tedanja Smelt Olimpija v odločilni tekmi osmine finala evrolige leta 1997 s košem Vladimerja Stepanie ugnala Cibono ter s tem storila zadnji korak proti zaključnemu turnirju, je bil v dresu zagrebškega kluba tudi on. Slaven Rimac.

Slaven Rimac | Foto: Sportida Foto: Sportida Sin legendarne hrvaške košarkarice Ružice Meglaj je sicer igral še za Dubravo (mimogrede, ta se je zdaj prav na račun umika Cedevite vrnila v prvo hrvaško ligo), Tofaš, Joventut, Olimpijo iz Milana, AEK, Azovmaš, Paris BC, Le Havre, Pau in Cedevito.

Med trenerje je presedlal pred šestimi leti. Samostojno je vodil tako Cedevito kot Cibono, s katero je leta 2014 osvojil ligo ABA. Pri obeh klubih je bil tudi v vlogi pomočnika. V Cedeviti tudi tedaj, ko jo je vodil Jure Zdovc. Ta v novem klubu ne bo dočakal prve priložnosti.

Danes 44-letni Rimac je kot selektorjev pomočnik deloval tudi v hrvaški reprezentanci. Zanjo je pred tem tudi igral.

O proračunu (še) ne govorijo

"Verjamem, da bomo konkurenčni, tako da se bo v Stožicah kakovostna in vrhunska evropska košarka. Želimo atraktivno in konkurenčno Cedevito Olimpijo, za katero ne bo navijala le ljubljanska publika, temveč tudi širša slovenska in hrvaška," je ob odhodu iz Stožic dejal Tedeshi, ki o proračunu novega kluba še ne želi govoriti. Kot pravi, bo več znano prihodnji teden, ko se bo vnovič sestal upravni odbor. Takrat že pričakuje prvi predlog direktorja kluba.

"Zadovoljen pa sem, da se uresničuje in verificira tisto, kar sva z gospodom Berločnikom napovedala na prvi novinarski konferenci. Skupščini Cedevite in Olimpije sta bili v svojih odločitvah soglasni. Tudi prva skupna skupščina kluba je minila v odprtem, prijateljskem in optimističnem ozračju," še dodaja hrvaški poslovnež.

Cedevita + Olimpija = Cedevita Olimpija

Ko se je leta 1991 v Zagrebu rodil KK Botinec (pozneje Hiron), se je tedanja Smelt Olimpija znašla na prav posebni prelomnici. Po 45 letih delovanja, v katerih je bila s šestimi naslovi državnega prvaka eden vidnejših in najbolj tradicionalnih klubov na področju tedanje Jugoslavije. Z osamosvojitvijo Slovenije je ljubljanski klub republiški primat pretvoril v državnega in postavil temelje za evropsko uveljavitev. Leta 1994 je bila Olimpija zmagovalec evropskega pokala, tri leta pozneje tretji klub evrolige, predvsem pa s tivolsko trdnjavo evropski hit.

cedevita navijačice | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zagrebški Hiron se je medtem (2002) prebil v prvo hrvaško ligo (mimogrede, prav takrat so "zmaji" osvojili prvo ligo ABA), se leto zatem prvič preizkusil v Evropi, leta 2005 pa je postal KK Cedevita. Medtem ko se je Olimpija z nekaj svetlimi prebliski začela oddaljevati sprva od širšega evropskega vrha in nato vse bolj tudi od statusa velikana v regiji, pa je šla pot Cedevite strmo navzgor. V zadnjem desetletju je z močnimi denarnimi vložki generalnega pokrovitelja osvojila pet naslovov hrvaškega prvaka, štiri pokalne lovorike in zasedla tretje mesto v EuroCupu 2011.

Mirza Begić je igral za oba kluba, za skupnega ne bo. | Foto: Sportida Mirza Begić je igral za oba kluba, za skupnega ne bo. Foto: Sportida V zadnjih letih je bila Olimpija večni talec sanacije in klub, ki se je hranil s spomini in lastno zgodovino, Cedevita pa močan igralec na regijskem parketu, a brez končnega uspeha in pravega navijaškega sprejema v hrvaški prestolnici. V sezoni 2018/19 so Ljubljančani izpadli iz lige ABA, Zagrebčani pa znova zaman naskakovali vrh lige ABA in za nameček ostali brez naslova hrvaškega prvaka.

Olimpija: 17 naslovov slovenskega prvaka, 20 slovenskih pokalnih lovorik, 8 naslovov jugoslovanskega prvaka, 1 liga ABA, 1 evropski pokal in 3. mesto v evroligi.

Cedevita: 5 naslovov hrvaškega prvaka, 7 pokalnih lovorik, 3. mesto v EuroCupu.

Ne spreglejte