Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
19. 5. 2018,
15.51

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Boštjan Nachbar Evroliga

Sobota, 19. 5. 2018, 15.51

5 let, 11 mesecev

Košarkarji hvaležni Nachbarju, da se je zavzel za njih in jih združil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Luigi Datome | Foto Reuters

Foto: Reuters

Že pred časom smo govorili, da se je Boštjan Nachbar ob pobudi košarkarjev iz evrolige zavzel za to, da bi se ustanovil sindikat košarkarjev. Ta bi imel svojo besedo pri pomembnih odločitvah, ki jih sprejemajo vodilni v košarki. "Glas košarkarjev mora biti spoštovan," poudarja Nachbar, ki je pred dnevi napovedal konec kariere.

Od našega poročevalca iz Beograda | Foto:

Beseda košarkarja do zdaj ni imela pravega pomena. Zlasti takrat, ko so se sprejemale pomembne odločitve v evropski košarki. Če zavrtimo kolesja le malce nazaj, nam pride najprej na misel vojna med Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) in evroligo, ki še vedno poteka. Zaradi nesoglasij košarkarji iz evrolige niso mogli nastopiti na tekmah prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Luka Dončić
Sportal Bridka izkušnja je pri Luki Dončiću pustila sledi #video

Datome: Zahvalil bi se gospodu Nachbarju, ki se je zavzel za to

Luigi Datome | Foto: Reuters Foto: Reuters "Čas je bil, da se združimo. Da delamo v smeri, ki bo za košarkarje prava. Da bo zaradi tega košarka rasta. Da bomo izrazili svoje ideje, dojemanje. Da bomo imeli svoj glas. Košarko želimo narediti boljšo. Zahvalil bi se gospodu Nachbarju, ki se je zavzel za to. Vse je povezal in začelo se je. Vesel sem, da smo tukaj. To združenje smo potrebovali," je bil sredi Beograda jasen košarkar Fenerbačheja Luigi Datome, ki ga v nedeljo čaka finalni obračun z Real Madridom.

Nato se je dotaknil odnosa Fiba – evroliga, saj se je tudi sam znašel na tapeti, ker je takrat izrazil svoje mnenje: "Kot član evrolige se nisem mogel udeležiti reprezentančnih tekem in nisem mogel dati svojega glasu. Nisem klical Bokija zaradi tega. Samodejno smo se povezali. Košarkarji moramo imeti svoj glas, zlasti ko se zgodijo velike stvari. Čutim, da potrebujemo skupnost. Ne samo zaradi te odločitve, ampak da izboljšamo kariere košarkarjev."

Real Madrid
Sportal Takšne norije okoli Luke Dončića še ne: kaj bo šele v nedeljo? #video

Odnos Fiba – evroliga, pokojnine, minimalne pogodbe

Boštjan Nachbar | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič Zdaj bodo košarkarji v evroligi ustanovili svoj sindikat, podobnega, kot ga imajo košarkarji v ligi NBA. Radi bi, da njihova beseda šteje pri odločitvah. "V zadnjih mesecih smo opravili veliko dela. Skušal sem združiti košarkarje, da bi videl, ali obstaja želja po združitvi v organizacijo. Med potovanji sem videl, da obstaja. Košarkarji so izrazili željo, da bi se združili, da bi se postavila platforma in bi imeli svoj glas. Naredili smo korak naprej. V prihodnjih mesecih bomo združenje uradno ustanovili," poudarja Nachbar.

In katere so poglavitne stvari, za katere se bodo skušali zavzemati? "Seznam je dolg. Težave se delijo na večje in manjše. Prvi problem je, ker čutijo, da nimajo svojega glasu. Kjerkoli izrazijo svoje poglede na težave, nimajo moči. Radi bi, da njihov glas spoštujejo evroliga in drugi. Ena od stvari, ki jih je treba urediti, je vprašanje na relaciji Fiba – evroliga, ker pri odločitvah košarkarji nimajo svojega glasu. Potem so tu sponzorske stvari, pokojnine, dolžina priprav, minimalne pogodbe, ki ne obstajajo ... Ustvariti želijo organizacijo, ki jim bo po legalni poti omogočila, da se zoperstavijo," odgovarja Nachbar.

Theo Papaloukas
Sportal Legenda, ki je razžalostila Slovence, ima posebno mnenje o Dončiću

Cilje, česa se bodo konkretno najprej lotili, bodo določili konec sezone, ko bodo potrdili statut, izbrali izvršni odbor in predsednika sindikata. "Igralci bodo vodje. Preostali, če bomo ob strani, jim bomo le pomagali. Ne bomo jim polagali besed v usta. Naša naloga je, da jim predstavimo dejstva. Oni se morajo odločiti. Veliko več bomo lahko povedali po sezoni," je še dejal Nachbar, ki se je že povsem vživel v drugo kariero.

Ne spreglejte