Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Martin Krampelj Krka Grosuplje Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić kbm

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

MARTIN KRAMPELJ

Kdo je študent, ki je padel v oko selektorju?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Ob kapetanu Goranu Dragiću iz lige NBA, desetih košarkarjih iz slovenskih klubov in sedemnajsterici iz različnih evropskih klubov se je na širšem seznamu reprezentančnih kandidatov za EuroBasket 2017 znašel tudi predstavnik uveljavljene ameriške študentske košarke Martin Krampelj. Ta je za širšo košarkarsko javnost precejšnja neznanka.

Martin Krampelj v ligi NCAA igra za ekipo Creighton Bluejays. | Foto: Getty Images Martin Krampelj v ligi NCAA igra za ekipo Creighton Bluejays. Foto: Getty Images

Med kar štirinajstimi košarkarji, ki na 29-članskem širšem seznamu selektorja Igorja Kokoškova še niso vknjižili uradnega nastopa za člansko izbrano vrsto, je tudi 206 centimetrov visoki 22-letni krilni center ameriške univerzitetne ekipe Creighton Martin Krampelj. Gre za Grosupeljčana, ki se je po igranju za domači klub kalil tudi pri novomeški Krki, nato pa se je leta 2015 odpravil v Omaho v ameriški zvezni državi Nebraska in ob študiju ekonomije oblekel dres univerze Creighton, s katero igra v prvi diviziji znamenite študentske lige NCAA.

"Odkar pomnim, spremljam slovensko košarkarsko reprezentanco. Kot mlajši igralec sem bil član reprezentance, česar se spominjam kot lepe izkušnje. To, da sem bil izbran med 29 najboljših košarkarjev v državi, si štejem v veliko čast in potrditev, da se s trdim delom in močno voljo daleč pride," je uvrstitev na seznam selektorja Kokoškova, ki je med mladimi igralci iskal predvsem morebitne okrepitve na kronično podhranjenem položaju krilnega centra, komentiral Krampelj.

O vrnitvi v evropsko klubsko košarko (še) ne razmišlja. | Foto: Getty Images O vrnitvi v evropsko klubsko košarko (še) ne razmišlja. Foto: Getty Images "Boljši igralec, boljša oseba"

V reprezentančni selekciji se je znašel že leta 2012, ko je bil njegov soigralec med drugim tudi zdajšnji kapetan Olimpije Gregor Hrovat, tekmec pa eden najboljših letošnjih novincev lige NBA Dario Šarić. Tedaj je seveda upal na večjo reprezentančno kontinuiteto. A po težavah s kolenom in umiku v ZDA je njegova pot zavila v drugačno smer.

Tudi v domovini košarke ni šlo povsem brez zdravstvenih težav, a vseeno verjame v svoj napredek. "Iz stališča košarke sem napredoval v tehniki meta in hitrosti. Pridobil sem tudi veliko fizične moči. Na univerzi imajo izpolnjene vse pogoje za dober razvoj igralcev. Veliko se učim od soigralcev in ljudi, ki me obdajajo in mi pomagajo, da postajam boljši igralec in oseba," iz ZDA sporoča mladi Grosupeljčan, ki namerava v Nebraski ostati še dve leti in dokončati študij.

Med študijem in košarko

"Urnik predavanj in treningov imam prilagojen tako, da ni prekrivanj in sem lahko prisoten povsod. Tudi druge šolske obveznosti izvajam v času, ko ni treningov. Vedno imamo dovolj časa za kosilo in počitek. Športnikom so na voljo tudi inštruktorji, ki nam nudijo pomoč pri šolskih obveznostih. Takšno usklajevanje vseh obveznosti je v Sloveniji veliko težje," severnoameriški sistem hvali Krampelj, ki prav zaradi želje po unovčitvi ameriške priložnosti ne želi pogledovati pretirano daleč v prihodnost.

"V vsaki sezoni sem napredoval kot igralec, pa tudi kot oseba, zato je edina želja za naprej ta, da ta napredek še povečam," pravi in dodaja: "O večjih košarkarskih ambicijah v prihodnosti težko govorim, saj sem trenutno osredotočen na študij in hkrati na igranje košarke na moji univerzi. No, seveda pa bi ob morebitnem povabilu reprezentance z veseljem zastopal svojo domovino."

V Sloveniji je stik s člansko košarko iskal pri Krki (na fotografiji  družbi Jureta Ritlopa). | Foto: Sportida V Sloveniji je stik s člansko košarko iskal pri Krki (na fotografiji družbi Jureta Ritlopa). Foto: Sportida

Pred 17 tisoč gledalci

V tej sezoni se pri Šojah, kakor se imenuje njegova univerzitetna ekipa, ni pretirano naigral. Na 29 tekmah je na parketu v povprečju prebil slabih šest minut in v tem času dosegel 2,8 točke in ujel dve odbiti žogi. Skrbno odmerjene igralne minute skuša izkoriščati, ob tem pa ne skriva, da je poseben izziv igranje v domači dvorani, v kateri se v povprečju zbere po 17 tisoč navijačev.

"Navijači mi dajejo moč in zagon. Noben igralec v ekipi jih ne želi razočarati," pravi krilni center, ki je hitro ujel sistem igre ameriške študentske košarke. Zanj pravi, da se od evropskega najbolj razlikuje po hitrosti. A če ga bo Kokoškov presenetil z vabilom za EuroBasket, bo z veseljem opravil želeni preklop.

Ne spreglejte