Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

LeBron James Derrick Rose Cleveland Houston NBA Chicago košarka

Sreda, 13. 5. 2015, 16.06

8 let

Kavalirji so se izognili Bikovim rogovom in se uvrstili v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kavalirji iz Clevelanda so si s prepričljivo zmago proti Bikom iz Chicaga že zagotovili napredovanje v polfinale končnice. Rakete iz Houstona izenačile z Los Angeles Clippers.

Košarkarsko moštvo Cleveland Cavaliers je kljub bledi predstavi njihovega prvega moža LeBrona Jamesa, ki je ponoči v gosteh vknjižil zanj skromnih 15 točk, prvi organizator igre Kyrie Irving pa je zaradi poškodbe odšepal s parketa, z rezultatom 94:73 premagalo ekipo Chicago Bulls in napredovalo v polfinale končnice oziroma finale vzhodne konference. To jim je uspelo prvič po letu 2009.

Statistiko Kavalirjev je z 19 točkami najbolje oplemenitil Avstralec Matthew Dellavedova, ki je prispeval 19 točk, medtem ko je Tristan Thompson poleg 13 točk navduševal še s skoki. Kar 17 jih je sinoči vpisal v statistiko zmagovalne ekipe.

Ameriški mediji se strinjajo, da je kljub anemični predstavi LeBrona Jamesa moštvo Kavalirjev z uvrstitvijo v konferenčni finale točno tam, kamor spada. To je bilo po odločitvi prvega zvezdnika Kavalirjev, ki se je lani odločil, da se iz Miamija vrne v svoj matični klub, tudi pričakovano.

"Ti fantje prav vsak dan garajo do zadnjih atomov moči, tudi ko vas ni zraven," se je James po tekmi razgovoril pred ameriškimi novinarji. "Res je, presenečen sem nad tem, kako smo v končnici igrali do zdaj. Nekateri so se v tem znašli prvič, kot na primer Dellavedova in Thompson ter Kyrie in Kev pred poškodbo. Želijo si biti dobri, želijo si biti izvrstni in zato se na pravi način pripravljajo prav vsak dan."

Irving je v 12. minut dosegel šest točk, potem pa nerodno stopil na nogo Thompsona in zaradi poškodbe levega kolena pri rezultatu 35:35 odšepal s parketa. Po besedah trenerja Davida Blatta poškodba k sreči ni težje narave.

James je v statistiko zmagovitega moštva dodal 11 podaj in devet skokov, a s svojo predstavo ni kaj dosti spominjal na supermana, ki je v peti tekmi končnice vpisal 38 točk, 12 skokov, šest podaj, tri ukradene žoge in tri blokade.

To je za Jamesa že peta zaporedna uvrstitev v konferenčni finale. Po štirih uvrstitvah z Miamijem mu je tokrat uspelo tudi s Kavalirji. Zaradi vseh poškodb, ki so ga pestile, to vsekakor ni bila lahka naloga."Za svojo ekipo bi naredil vse, tudi za svoje soigralce," je bil iskren James. "Želim si, da bi fantje lahko uživali v tem trenutku. Zato sem se vrnil. Ob sebi imam štiri fante, ki še niso bili v končnici, pa že igrajo pomembne vloge."

Najboljši igralec Chicaga je bil Jimmy Butler, ki je v statistiko poraženega moštva vpisal 20 točk, Derrick Rose pa jih je dodal še 14. Povratnik po poškodbi stegenske mišice Pau Gasol, ki je izpustil zadnji dve tekmi, je dosegel osem točk, vse v prvi četrtini.

Zanimivo je, da je nocojšnja tekma klub relativno dobri statistiki Bikov morda zadnja pod trenersko taktirko Toma Thibodeauja, ki je sprt z vodstvom kluba. "Rad ga imam kot trenerja," je po tekmi povedal Rose, Thibodeau pa dodal, da pričakuje, da se bo vrnil na trenerski položaj. No, če ga seveda ne bodo obvestili o drugačnem scenariju.

Precej bolj napeto je bilo v Los Angelesu, kjer so bili Clippersi na dobri poti, da se uvrstijo v finale Zahoda, saj so proti Houstonu v tretji četrtini vodili že za 19 točk. Nato sta v ospredje stopila Corey Brewer, ki je dal 15 od 19 točk v zadnji četrtini, in Josh Smith, ki je dal v enakem obdobju 14 od 19 točk, in raketam priigrala sedmo tekmo. Ta bo v nedeljo v Houstonu.

Los Angeles je zapravil drugo priložnost za uvrstitev v finale, saj je Houston dobil drugo tekmo po vrsti, izjemnih pa je bilo zadnjih 14 minut, ki so jih rakete dobile s kar 49:18.

James Harden je za zmagovalce dal 23 točk, čeprav je v zadnji četrtini igral manj kot minuto, Dwight Howard je 20 točkam dodal 21 skokov. Na drugi strani je Blake Griffin vpisal 28 točk, nobene pa ni dal v zadnjih 12 minutah, še tri več je dal Chris Paul.

Ne spreglejte