Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 9. 2017,
11.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Slovenija Francija EuroBasket 2017

Sreda, 6. 9. 2017, 11.38

6 let, 6 mesecev

Francozi pred Slovenijo: Vse je v naših rokah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Boris Diaw in Thomas Huertel | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po začetnem presenetljivem porazu proti Finski so se francoski košarkarji pobrali in nanizali tri zaporedne zmage v uvodnem delu EuroBasketa v Helsinkih. Verjamejo, da lahko Finsko zapustijo kot najboljša ekipa. Dobro vedo, za koliko morajo premagati Slovenijo, s katero se bodo pomerili ob 13.45, da jim to uspe.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Čeprav v francoskih vrstah manjka kar nekaj odličnih posameznikov, kot so Tony Parker, Nicolas Batum, Alex Ajinca, Rudy Gobert idr., imajo odlično zasedbo.

Na tem evropskem prvenstvu so se spotaknili le na uvodnem obračunu z gostiteljico Finsko, nato pa zavrteli kolesja v pravo smer.

Na zadnji tekmi proti Poljakom so imeli veliko težav, saj je tekmec lep del tekme vodil in bil ves čas v igri za zmago. Francozom je največ težav povzročala agresivna igra Poljakov, s tovrstno obrambo pa so imeli težave tudi proti Fincem, zato bi se lahko k takšnemu načinu obrambe danes zatekli tudi Slovenci.

S katerega mesta bo Slovenija iz Helsinkov odpotovala v Istanbul

Slovenija bo na 1. mestu v skupini:

  • če premaga Francijo,
  • če izgubi s Francijo z največ dvema točkama razlike in Finska premaga Islandijo.

Slovenija bo na 2. mestu v skupini:

  • če izgubi proti Franciji s tremi ali štirimi točkami razlike in Finska premaga Islandijo (če izgubi za štiri točke, bi imela enako razmerje danih in prejetih košev kot Finska, a je Slovenija na medsebojni tekmi zmagala),
  • če izgubi proti Franciji in Finska izgubi proti Islandiji.

Slovenija bo na 3. mestu v skupini:

  • če izgubi proti Franciji s petimi ali več točkami razlike in Finska premaga Islandijo.  

"Jasno je, kako moramo igrati, če bi radi dosegli, kar želimo"

Igra Francozov na tem prvenstvu je toplo-hladna, zanima pa jih medalja. | Foto: Vid Ponikvar Igra Francozov na tem prvenstvu je toplo-hladna, zanima pa jih medalja. Foto: Vid Ponikvar "Pokazali smo dva obraza. Bili smo zelo slabi, potem pa vsem pokazali, da imamo drugačen značaj. Miselnost je bila prava. Če bi radi dosegli, kar si želimo, moramo igrati kot v drugem polčasu," je dejal francoski junak Thomas Huertel, ki je tekmo končal pri 23 točkah, šestih podajah, štirih skokih in treh ukradenih žogah.

O tekmi s Poljaki je spregovoril tudi selektor Vincent Collet, ki je na čelu francoske reprezentance že vse od leta 2009: "Tekmo smo slabo začeli. Poljaki so bili zelo agresivni, bolj od nas. V prvi četrtini nismo imeli pravega odgovora. V prvih dvajsetih minutah je bilo zato težko. V drugem delu smo bili boljši, čeprav smo delali napake. Korak za korakom smo se približevali, vendar naredili preveč napak in Poljakom tako omogočili, da so vedno pobegnili. Thomas nas je nato potegnil naprej. Zadel je nekaj metov zapored in nas popeljal do zmage."

"Slovenci so samozavestni in v dobrem ritmu"

Boris Diaw spada med najizkušenejše košarkarje na tem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Boris Diaw spada med najizkušenejše košarkarje na tem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar Francozi so skupaj s Finsko na drugem mestu skupine A, na prvem je še vedno neporažena Slovenija. Francijo bi na najvišje mesto popeljala zmaga z vsaj tremi točkami razlike. Lahko pristane tudi na tretjem mestu, če na primer Slovenijo premaga le za točko in Finska zvečer premaga Islandijo. Francija in Finska bi imeli ob enaki točkovni beri namreč tudi enako razliko med danimi in prejetimi koši. A ker so Finci premagali Francijo, bi bili v skupini drugi.

Če Francozi zmagajo za dve točki, bodo Helsinke zapustili kot druga ekipa, poraz pa bi jih potisnil na tretje mesto, če Finska pričakovano preskoči Islandce.

"Današnja tekma je zelo pomembna. Če zmagamo za več kot za tri točke, bomo prvi. Imamo priložnost, da pridemo na vrh skupine. Vse je v naših rokah. Slovenija igra zelo dobro že od začetka turnirja. Ne samo to, videti je, da so njeni igralci samozavestni in v dobrem ritmu," je proti popoldanski tekmi, ki se bo začela ob 13.45, pogledal Collet.

Francija | Foto:

Ne spreglejte