Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
2. 11. 2012,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sašo Filipovski Union Olimpija

Petek, 2. 11. 2012, 8.18

8 let

Filipovski: Vrniti se moramo na osnove igre

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred košarkarji Uniona Olimpije je danes popoldanska matineja proti favoriziranemu Himkiju. Zeleno-beli imajo cilj, da v Rusiji drago prodajo svojo kožo in odigrajo osredotočeni vseh 40 minut.

Da je Himki nesporen favorit v dvoboju z Olimpijo v četrtem krogu evrolige, kažejo že stavnice, ki Ljubljančanom ne dajejo veliko možnosti za uspeh v Rusiji. Tudi trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski je poudaril, da gre za kakovostno moštvo: "Potujemo k ekipi, ki je izjemno hitra. Ima ogromno dobrih strelcev. Njen trener goji igro s protinapadi in tranzicijskimi napadi. Poleg tega je v moštvu nekaj ruskih reprezentantov. Kader so dopolnili kakovostni košarkarji iz italijanske lige – Koponen in Rivers. Tu so starejši izkušeni igralci, ki so že dolgo v Rusiji – Planinić in Lončar. Gre za čvrsto ekipo, ki igra fizično košarko z dosti tekanja. Košarkarji so nosilci v svojih reprezentancah – tako v finski, hrvaški kot v ruski. Rusija je z Blattom naredila lep uspeh."

Največja težava pri Olimpiji je v tem trenutku konstantnost, ki je posledica neizkušenosti, zato so nihanja še vedno prevelika. In to znajo veliki klubi v evroligi zlahka izkoristiti. "Mi se moramo vrniti na osnove igre. Za enkrat se uspemo držati dogovorov en polčas. To moramo prenesti na 40 minut. Razbremenjeno bomo igrali proti ekipi, ki je nesporen favorit. Skoncentrirani moramo biti na našo igro. Vseh 40 minut moramo igrati po dogovoru, da se bo tekmec pošteno namučil in ne dobil dvoboja zaradi naših napak. Torej nas bo moral premagati s kakovostjo. Mi moramo dvigniti raven igre na ta način, da nas tekmec ne bo kaznoval iz naših napak, ampak nas mora kaznovati zaradi lastne dobre obrambe in napada," poudarja Filipovski in opozarja na primanjkljaj v višini proti Himkiju: "Višino moramo nadomesti z ekipno obrambo. Himki ima namreč višje košarkarje, ki so tudi močnejši. Verjamem, da nas bodo napadali podobno kot Panathinaikos in Fenerbahče. Tu bomo morali z ekipno igro in z dobrimi rotacijami nadomestiti primanjkljaj v moči in v centimetrih."

Na začetku sezone je bila Olimpija najlepše presenečenje, potem ko je odlično začela v ligi ABA in dobila tudi uvodno evroligaško tekmo proti Cantuju na gostovanju. Nato pa je sledil padec. Ali so bile tekme na začetku sezone za zgled? "Ko te nasprotnik spozna in preuči, je drugače. Proti tekmecem, ki so izkušeni ter taktično podkovani in ti odrežejo prednosti, je težko zdržati 40 minut v določenem ritmu. Tu je naša težava. Manjkajo nam izkušnje in treningi. Imamo dve tekmi na teden, zato je težko s treningi nadomestiti izkušnje. Treba je trenirati kolikor se da, na tekmi pa odigrati po navodilih vseh 40 minut. To nam še ne uspeva. Treba je vztrajati. Igrati moramo disciplinirano. Imamo emotivne košarkarje - nekateri so željni dokazovanja in pregorijo v tej želji, zato so žoge prehitro izgubljene. Izgubiti 20 žog proti takšnim ekipam je nenadomestljivo. Moramo vztrajati in delati. Rezultat bo z delom slej ko prej prišel," odgovarja še Filipovski pred današnjo tekmo, ki se bo začela že ob 16.30 po slovenskem času.

Ne spreglejte