Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
17. 7. 2013,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

župani KZS

Sreda, 17. 7. 2013, 15.43

8 let

EuroBasket: MOL na počitnicah, KZS še negotov zaradi kotizacije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sklicalo sestanek z organizatorjem košarkarskega EP in gostiteljskimi občinami. Manjkali so odgovorni iz Ljubljane. Še vedno se zatika pri kotizaciji.

V prvi vrsti bode to, da organizator evropskega prvenstva KZS, še nima pravno-formalno sklenjenih pogodb z vsemi gostitelji uvodnega dela EuroBasketa, kar je bila želja oziroma zahteva ministrstva, preden se je obvezalo plačilu kotizacije FibiEurope. "Predsednik KZS-ja Roman Volčič je povedal, da imajo podpisani dve pogodbi s prirediteljicami. V ozadju, kot jaz razumem, je vprašanje razdelitve obveznosti. Ne v smislu višine, ampak na kakšen način se poravnajo individualno do organizatorja prvenstva. Iz medijev je bilo razvidno, da z Mestno občino Ljubljana še ni podpisane pogodbe. Če jaz prav razumem, je podpisana pogodba z Jesenicami in Celjem, a točnih informacij nimam," je o zapletu na relaciji občine – organizator evropskega prvenstva povedal državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač. Medtem so iz Kopra potrdili, da imajo že podpisano pogodbo.

Ministrstvo je v sredo sklicalo sestanek iz dveh razlogov. Želelo je preveriti, kako daleč so občine in organizator glede priprav na veliko tekmovanje in ali morata ministrstvo ali vlada še kaj postoriti, da bi bilo evropsko prvenstvo izpeljano v najboljši meri. Zanimivo je bilo to, da je na sestanku med občinami in ministrstvom manjkal predstavnik Ljubljane. Kot pravi Pertinač, so odgovorni na dopustu, se je pa z njimi slišal po telefonu. O tem, zakaj je potrebno to obešati na veliki zvon, lahko izhajamo iz prejšenjega tedna, ko je preskočila iskrica med Mestno občino Ljubljana in KZS-jem. Takrat se je začutilo, da pri organizaciji ni vse tako, kot bi moralo biti.

Kotizacija še vedno buri duhove, na KZS čakajo župane

V prvi vrsti naj bi bila težava v sofinanciranju občin organizatorju prvenstva, ki na svojem računu pričakuje 3 milijone evrov za kotizacijo. Struktura in višina plačila je bila s strani županov (Ljubljana, Koper, Jesenice in Celje), kar so se zavezali, predvidena na podlagi prejetega deleža iz evropskih strukturnih skladov za obnovo dvoran. Največji delež bi po enih izračunih plačali Jeseničani, ki so od Evrope za Podmežaklo prejeli kar 3,5 od 6,1 milijona evrov. Bistveno manjši znesek plačila kotizacije naj bi pripadel Kopru in Ljubljani (Celje, ki je vskočilo namesto Novega mesta in dobilo še slovensko skupino, ni dalo zahteve za evropska sredstva. Župan Šrot je poudaril, da kotizacije ne misli plačati in se tako tudi dogovoril s preostalimi župani). Znano je tudi, da v glavnem mestu ne bodo počrpali evropskih sredstev, saj se niso odločili za obširno prenovo Tivolija, a so poudarili, da bodo kljub temu plačali predviden znesek. A pogodba s KZS-jem še ni podpisana niti ne aneksa s Koprom in Jesenicami o spremembi plačila kotizacije. Ti dve občini sta namreč podpisali pogodbo, ko sta bila še Novo mesto in Ptuj vključena, takrat pa je višina kotizacije za posamezno od petih mest znašala 600.000 evrov. Na KZS zdaj čakajo, da se župani med seboj dokončno zedinijo. "Kot so mi v telefonskem pogovoru povedali iz Ljubljane, oni ne vidijo težav in so prepričani, da bodo dosegli dogovor. Iz tega izhaja naš optimizem," pravi Pertinač, ki dodaja da z njihove strani razdelitev evropskih sredstev ni pogojena z višino plačila kotizacije občin: "To je dogovor med občinami in organizatorjem".

Pozitivno je to, da je država poravnala vse obveznosti do FIBA Europe v skladu z določili, na ministrstvu pa upajo in verjamejo, kar so jim zagotovili predstavniki občin, da se bo vsem stranem uspelo v čim krajšem časovnem roku dogovoriti glede nastalih preglavic in so optimistični, da bo evropsko prvenstvo odlično organizirano. Do prve tekme je le še 49 dni …

Ne spreglejte