Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
22.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

intervju

Torek, 10. 9. 2013, 22.41

8 let

Emir Preldžić razkril: Slovenijo sem zavrnil zaradi BiH, kjer so me zavajali in se grdo vedli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Emir Preldžič je bil v preteklosti v slovenski javnosti največkrat predstavljen kot eden največjih evropskih talentov in košarkar, ki je slovenski dres zamenjal za turškega.

V sproščenem intervjuju nam je povedal, zakaj je Turčija doživela polom na EP in zakaj je zavrnil igranje za Slovenijo. Z Emirjem Preldžićem smo se pogovarjali v Kopru, kjer se njegova Turčija ni izkazala. Košarkar, ki je leta 2004 kot najstnik prišel v Slovenijo ter se razvijal pri Triglavu in Slovanu, ima za sabo precej razburkano reprezentančno zgodovino. Po različnih zapletih je pristal pri Turčiji, za tem pa stoji Bogdan Tanjević, strateg, ki je Preldžića opazil že pri Slovanu in ga z Gašperjem Vidmarjem zvabil v Istanbul. Šestindvajsetletnik iz Zenice je zelo napredoval, pri Fenerbahčeju pa je postal eden boljših krilnih košarkarjev v evroligi. Morda se bo v Phoenix Suns pridružil Goranu Dragiću, o katerem ima zelo dobro mnenje. Kaj še nam je zaupal, pa si preberite v naslednjih vrsticah.

Na prvenstvo ste kot ena redkih reprezentanc prišli v praktično polni postavi in z ambicijami po medalji. Kaj je bil torej razlog takšnega poloma turške reprezentance? Igrali smo katastrofalno. Ozračje? Zagotovo je zdaj prisotno tudi slabo ozračje. Po mojem mnenju je bila odločilna slaba prva tekma proti Finski. Odigrali smo obupen prvi polčas. Po tisti tekmi je bila nujna zmaga nad Italijo, vendar po porazu s Finci nismo sestavili igre in igrali slabo. Če bi premagali Fince, bi bilo najbrž drugače.

Selektor Bogdan Tanjević je prevzel krivdo nase in kot razlog za slabe rezultate navedel, da ste že pred prvenstvo bolj kot ne razmišljali o drugem delu tekmovanja ter tekmi s Slovenijo in Španijo. Nekateri so med drugim mnenja, da imate prestaro, prepočasno in pretežko reprezentanco. Seveda hipotetično mišljeno. Kakšen je vaš odgovor? Zdaj je lahko govoriti o tem … Vendar ne, Tanjević ni storil napake. To je 12 najboljših košarkarjev, ki jih Turčija trenutno ima. Po porazih se vidijo napake. Če bi zmagali, se to ne bi govorilo. Vseeno mislim, da smo dobro moštvo, vendar tega nismo pokazali.

Emir, posebej zanimiva je vaša zgodba o zamenjavi slovenske reprezentance s turško. Za Slovenijo ste igrali na EP za mlajše člane, nato pa še za člansko izbrano vrsto v kvalifikacijah za olimpijske igre v Atenah. Nato ste se odločili, da prenehate igrati za Slovenijo. Posredovala je celo Mednarodna košarkarska organizacija (FIBA) in vam po številnih odzivih omogočila prestop. Razložite nam torej, kaj se je pravzaprav dogajalo … Hja, tako je. Želel sem igrati za Bosno in Hercegovino. Leta 2008 sem v domovini vprašal, ali obstaja možnost igranja. Dejali so mi seveda. Pri tamkajšnji zvezi so mi potem sporočali, da so že uredili vse potrebno, ampak kot se je izkazalo pozneje, so me zavajali. Ob tem so se do mene tudi grdo vedli.

Potem pa je posredi prišla tretja reprezentanca … Boša (Bogdan Tanjević, op. a.) mi je dejal: "Mlad si, ne igraš za nobene reprezentanco, zakaj ne bi za Turčijo?" S tem sem se strinjal, njemu pa res ne morem reči ne. Glede česarkoli. Igranje za Turčijo sem torej sprejel najbolj zaradi Tanjevića, sem pa tudi mlad in želim igrati na takšnih tekmovanjih.

Kakšen je vaš komentar na igre slovenske reprezentance? Gledal sem tekmo proti Španiji in se prepričal, da zares dobro igrajo. Zdaj so dobili krila. Če premagaš Španijo, veš, da si dober. V ekipi je deset dobrih košarkarjev, Goran Dragić pa je njen lider. Mislim, da Slovenija lahko vzame medaljo, če ne celo naslov evropskega prvaka.

Že dalj časa ste član Fenerbahčeja. Kluba, ki je v preteklih sezonah namenjal ogromna finančna sredstva sestavi ekipe, vendar rezultatov, sorazmernih vložkom, ni bilo. Tudi tokrat ste pridobili precej uveljavljenih košarkarjev in za nameček slovitega trenerja Željka Obradovića. Imamo fantastično ekipo, super trenerja in Areno, ki ima vedno po 15 tisoč ljudi. Zagotovo nam lahko tokrat uspe. Vendar ne želim govoriti preveč, že pred evropskih prvenstvom smo govorili o medalji in vidite, kdaj smo izpadli. Gremo tekmo po tekmo.

Sta se z Obradovićem že kaj pogovarjala? Slišala sva se, zaželel mi je srečo na turnirju, vendar se bom hitro pridružil pripravam v klubu (smeh). Do zdaj sva imela odnos trener – igralec.

Z vami bo spet igral vaš dober prijatelj Gašper Vidmar. Kaj mu sporočate? Gapiju želim srečo na EuroBasketu, da postane MVP (najkoristnejši košarkar) prvenstva in osvoji evropski naslov (smeh). Sloveniji nasploh želim, da pride daleč, celo do zlata!

Na naboru lige NBA vas je izbrala ekipa Phoenix Suns, kjer je prvi zvezdnik Goran Dragić. Se mu nameravate pridružiti v Arizoni? Trenutno ne razmišljam o Phoenixu. Imam še enoletno pogodbo s Fenerbahčejem in mogoče jo bom tudi podaljšal. Že sedem let sem v Turčiji in počutim se kot doma. Super je. Z Gapijem sva tam od 19. leta in vzeli so naju za svoja.

Vendar vas liga NBA najbrž zanima? Seveda bi se želel preizkusiti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Vsi pravijo, da je to nekaj posebnega. Vse možnosti so odprte. Bom videl, me pa zanima.

Ne spreglejte