Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 5. 2016,
17.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

7

Natisni članek

končnica Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 3. 5. 2016, 17.10

6 let, 7 mesecev

Dragić je izkoristil njegovo poškodbo, zdaj sta lahko oba jeziček na tehtnici

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

7

Pred slovenskim košarkarjem Goranom Dragićem je nova težka preizkušnja. S soigralci Miami Heat stoji pred oviro, ki sliši na ime Toronto Raptors. Ena od prednosti Miamija v drugem krogu končnice lige NBA so izkušnje.

Tako Miami našega Gorana Dragića kot Toronto sta imela v prvem krogu končnice izjemno težko delo, saj sta si šele po sedmih tekmah priborila napredovanje v drugi krog, zato košarkarji od nedelje do danes pravega počitka pred nadaljevanjem serije na izpadanje niso imeli.

Dragić je na odločilni tekmi z izjemno predstavo soigralcem omogočil, da jim je trener Eric Spoelstra v zadnji četrtini obračuna s Charlottom omogočil dodaten počitek. Slovenski košarkar je namreč v uvodnih treh četrtinah dosegel kar 25 točk, za vsega eno zaostal za osebnim rekordom v končnici iz leta 2010 v dresu Phoenix Suns in pomagal ekipi k pomembni zmagi s 106:73.

Dragić in Wade po mnenju Kennyja Smitha predstavljata tretji branilski par lige NBA

Pri Torontu se zanašajo na branilski par DeMar DeRozanKyle Lowry, ki je bil v rednem delu odlično razpoložen in je v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo. A v prvem krogu proti Indiana Pacers se ni proslavil, saj je imel odstotek meta iz igre le nekaj čez 30. Kljub temu legenda lige NBA Charles Barkley izpostavlja, da sta za Stephenom Curryjem in Klayem Thompsonom (Golden State) ter Damianom Lillardom in C. J. McCollumom (Portland) tretji najboljši branilski par v ligi NBA, medtem ko nekdanji igralec lige NBA Kenny Smith na tretjo stopničko odra za zmagovalce postavlja dvojec Goran DragićDwayne Wade.

DeMar DeRozan (levo) je od Dwyana Wada dobil veliko koristnih nasvetov. | Foto: DeMar DeRozan (levo) je od Dwyana Wada dobil veliko koristnih nasvetov.

 

Pri Miamiju so veseli, da je slovenski košarkar pravi obraz pokazal v trenutku, ko ga je ekipa najbolj potrebovala – na odločilni tekmi. "Goran Dragić je moj junak," je dejal soigralec Chris Bosh, ki zaradi zdravstvenih težav ne more pomagati moštvu v boju za visoke uvrstitve v ligi NBA.

V taboru Vročice imajo več izkušenih igralcev v primerjavi s Torontom, kar lahko ima v takšnih serijah ključno vlogo. "Wada je zelo težko pokrivati. On je eden od košarkarjev, ki ga zelo spoštujem. Ko sem bil mlajši, mi je vedno dal veliko nasvetov. S tem sem postal bolj samozavesten, potem ko vidiš, da ti takšni osebi, kot sta Wade in Kobe Bryant, dasta toliko pomembnih informacij in te hkrati vidita, kako napreduješ," je starejšima kolegoma polaskal DeRozan.

 

Statistika košarkarjev Miami Heat in Toronto Raptors v 1. krogu končnice

Organizatorja igre Točke Odstotek meta Skoki Podaje Ukr. žoge Izg. žoge
Goran Dragić (Miami Heat) 14,1 42,4 4,6 4,3 0,6 1,7
Kyle Lowry (Toronto) 13,9 31,6 4,1 7,6 1,3 2,9

Pustimo redni del sezone, ko je bila statistika na strani Lowryja, ob strani, saj je čas za končnico, v kateri bil bolj skromen od Dragića, zlasti če upoštevamo, da je Gogi na odločilni sedmi tekmi proti Charlotte Hornets z izvrstno predstavo Miami Heat popeljal do napredovanja. Prav tako ima slovenski košarkar boljši met, a navijači Toronta računajo na to, da se bo odstotek meta pri Lowryju na dvoboju z Miamijem popravil, saj je v rednem delu dosegal kar 21,1 točke na tekmo in bil bistveno bolj razpoložen od Dragića.

 

Branilca Točke Odstotek meta Skoki Podaje Ukr. žoge Izg. žoge
Dwyane Wade (Miami) 19 47,1 5,4 5 0,6 2,6
DeMar DeRozan (Toronto) 17,9 31,9 3,6 2,6 1,6 2,7

Tudi DeRozan je tako kot Lowry blestel v rednem delu sezone, saj se je lahko pohvalil s 23,5 točke na tekmo (44,6-odstotni met iz igre), zato pa je končnico bolje začel izkušenejši Wade. Ali bodo izkušnje igrale pomembno vlogo tudi v drugem krogu, bomo videli kmalu, smo pa lahko med sezono na štirih medsebojnih tekmah videli, da DeRozanu igra Miamija ustreza, saj je v povprečju dosegal 29,3 točke.

 

Krili Točke Odstotek meta Skoki Podaje Ukr. žoge Izg. žoge
Joe Johnson (Miami) 10,7 45,9 4,3 2,9 0,4 1,9
DeMarre Carroll (Toronto) 8,6 39,6 3,7 0,4 1 1,1

Igralca, ki bosta tekmi začenjala na krilnem položaju, bi lahko med tekmo spreminjala svoj položaj. Zlasti Carroll se v obrambnih nalogah lahko preseli na branilsko mesto in pokriva Wada, medtem ko bi DeRozan pokrival ostrostrelca Johnsona. Nekako je jasno, da bo zadnji v napadu dal Miamiju več širine, zanimivo pa bo videti, kako bo igra Carrolla vplivala na Torontove obrambne naloge.

 

Krilna centra Točke Odstotek meta Skoki Podaje Ukr. žoge Izg. žoge
Luol Deng (Miami) 19 54,1 6,6 2,1 0,3 1,6
Patrick Patterson (Toronto) 8,7 44,9 3,6 1,1 0,3 0,9

Na tem igralnem položaju ima Miami veliko prednost, saj zna Deng zelo dobro zadeti tudi mete za tri točke. V dvoboju s Charlottom je bil skupaj z Wadom najboljši strelec moštva. Ker Deng ni tipičen krilni igralec, lahko pri Torontu pričakujemo, da bodo v obrambi skušali na Denga postaviti kakšnega drugega košarkarja.

 

Centra Točke Odstotek meta Skoki Podaje Ukr. žoge Blokade
Hassan Whiteside (Miami) 13,1 69,8 11,4 0,3 0,4 3,4
Jonas Valančiunas (Toronto) 13,6 50 11,9 0,4 0,6 1,4

Tako Whiteside kakor tudi Litovec Valančiunas sta v prvem krogu odigrala pomembno vlogo. Pri metih in skokih sta bila praktično enako učinkovita, medtem ko je Whiteside blestel pri pokrivanju rakete. Blokade je delil kot po tekočem traku in na delu bo tudi proti Torontu, zlasti ker znata branilca DeRozan – Lowry prodreti pod obroč. V tem centrskem dvoboju bo ključnega pomena to, kdo si bo nabral manj osebnih napak. Whiteside je v tej sezoni proti Torontu v povprečju delil kar 4,7 blokade na tekmo.

 

Zanimiv dvoboj med nekdanjima soigralcema Dragićem in Lowryjem

Zanimiva pa je tudi povezava med organizatorjema igre. Lowry in Dragić sta bila namreč nekoč soigralca pri Houston Rockets. Ko se je Lowry poškodoval, je Gogi izkoristil priložnost in pokazal svoje razkošno znanje, kmalu pa s Phoenix Suns podpisal 30 milijonov dolarjev vredno pogodbo, ki jo je po treh letih predčasno prekinil in podpisal petletno z Miami Heat v višini 70 milijonov evrov. "Gledal sem ga, kako je napredoval s položaja, ko je bil moja zamenjava, do Miamija, kjer igra odlično," ga je pohvalil Lowry.

 

Goran Dragić in Kyle Lowry sta bila pred leti pri Houston Rockets soigralca. | Foto: Goran Dragić in Kyle Lowry sta bila pred leti pri Houston Rockets soigralca.

 

Če bi gledali le rezultate v tej sezoni, je Toronto v prednosti, saj je na štirih medsebojnih obračunih slavil kar trikrat.

 

Tekme Miamija in Toronta v tej sezoni: Toronto : Miami 3:1

Toronto : Miami 112:104

DeRozan 38 točk, Valančiunas 20, Lowry 16, Johnson 10, Scola 4; Johnson 28, Deng 20, Dragić 13, Whiteside 13

Miami : Toronto 94:108

Wade 21, Green 20, Dragić 18, Bosh 11,  Whiteside 8, Deng 9; DeRozan 30, Lowry 21, Scola 20, Johnson 13

Miami : Toronto 96:76

Bosh 23, Whiteside 20, Wade 12, Dragić 2; Valančiunas 17, DeRozan 16, Lowry 15

Toronto : Miami 101:81

DeRozan 33, Lowry 15, Ross 13, Scola 12, Valančiunas 9; Bosh 26, Wade 22, Dragić in Whiteside nista igrala

 

Da bo dvoboj težek, se zaveda tudi trener Miamija Spoelstra: "Skozi ogenj moramo iti skupaj. Takrat, ko se skupaj zoperstaviš, zrasteš in spoznaš drug drugega v pravi luči. V tej sezoni smo šli že velikokrat skozi težke trenutke. Veliko čustev je bilo, a še vedno stojimo."

 

Ali bo Dragiću in druščini uspelo preskočiti Toronto? | Foto: Ali bo Dragiću in druščini uspelo preskočiti Toronto?

 

Besedam trenerja je težo dodal še Gogi: "Vsaka ekipa doživi težke trenutke. Vedeli smo, da bodo prišli. Stali smo skupaj kot ekipa, kar nam je zelo pomagalo."

 

Katera ekipa bo težje prestala ta dvoboj, bomo videli v prihodnjih dveh tednih. Morebitna odločilna sedma tekma je načrtovana 15. maja.

 

Serija med Miami Heat in Toronto Raptors

 

1. tekma (3. maj): Toronto – Miami
2. tekma (5. maj): Toronto – Miami
3. tekma (7. maj): Miami – Toronto
4. tekma (9. maj): Miami – Toronto
morebitna 5. tekma (11. maj): Toronto – Miami
morebitna 6. tekma (13. maj): Miami – Toronto
morebitna 7. tekma (15. maj): Toronto – Miami

 

 

 

 

Ne spreglejte