Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 9. 2016,
21.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Slovenija Bolgarija EuroBasket 2017 kvalifikacije Gašper Vidmar

Sreda, 14. 9. 2016, 21.42

6 let, 6 mesecev

Slovenija že na EuroBasketu, naslednja v nizu s 85:63 padla Bolgarija

Dragić blestel v NBA-slogu, Vidmar na pivo, Slovenija predčasno na EuroBasketu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slab začetek, izvrsten konec. V takšnem slogu je potekala kvalifikacijska tekma za evropsko košarkarsko prvenstvo med Slovenijo in Bolgarijo (85:63). Ob koncu so se kapetan Goran Dragić in soigralci razveselili nove zmage in predčasne uvrstitve na EuroBasket 2017.

V slovenskem taboru so pred dvobojem poudarjali, da Bolgarom ne smejo dopustiti, da se razigrajo, a na začetku tega niso storili. Bolgarom so dopuščali odprte meti, ti so zadeli tudi tri trojke, se razigrali in povedli s 17:8. Obramba ni delovala tako, kot si je zaželel selektor Igor Kokoškov, zato je svoje izbrance poklical na posvet, da bi jih predramil.

Slavljenec Vidmar, Dragić mu je za rojstni dan podaril podaje

Slavljenec Gašper Vidmar je od Gorana Dragića za rojstni dan prejel podaje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slavljenec Gašper Vidmar je od Gorana Dragića za rojstni dan prejel podaje. Foto: Grega Valančič/Sportida A do konca prve četrtine, ki so jo izgubili s 16:21, se niso. V nadaljevanju smo nato v obrambnih nalogah videli povsem drugačno igro, ni pa še povsem stekel napad. V prvem polčasu so slovenski košarkarji zgrešili vseh 13 poskusov meta za tri točke, prav tako veliko lahkih košev.

Je bil pa zato pod košem razigran slavljenec Gašper Vidmar (dopolnil je 29 let), ki je za vodstvo po prvih dvajsetih minutah s 34:29 prispeval 12 točk.

Zasluge za to, da je Sloveniji uspel hiter preobrat, lahko pripišemo Goranu Dragiću. Na začetku druge četrtine je skrbel za podaje in s štirimi zaporednimi točkami Slovenijo z rezultatom 25:23 popeljal do prvega vodstva na tekmi. Vidmarja je zalagal s podajami in mu tako podaril najlepše rojstnodnevno darilo. 

"Gašper si bo zdaj po tekmi sam dal darilo in spil kakšno pivo," se je zasmejal Dragić, Vidmar pa je o proslavljanju rojstnega dne z nasmeškom na obrazu povedal naslednje: "Mogoče bom spil pivo ali dve, ker nas čez dva dneva čaka nova težka tekma. Moramo biti profesionalci."

Dragić je zaigral v NBA-slogu

Goran Dragić je zrežiral izvrstno predstavo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Goran Dragić je zrežiral izvrstno predstavo. Foto: Grega Valančič/Sportida Za prvo slovensko trojko je poskrbel junak dvoboja s Kosovom Klemen Prepelič, kmalu pa je naslednji projektil z razdalje sprožil še Dragić za svojo enajsto točko. Slovenija je po vsega minuti in pol igre v začetku drugega polčasa vodila z varnih +13 (42:29).

Gogi se je razživel in zaigral v NBA-slogu. V tretji četrtini je dosegel enajst točk, s svojo tehniko pa večkrat osmešil bolgarske košarkarje. V 18 minutah in pol je dosegel skupaj 17 točk ter se pohvalil z devetimi podajami in statističnim indeksom 31, kar so hvale vredne številke v tako kratkem času.

Pričakovali smo, da se v zadnji četrtini ne bo več vrnil na parket, a smo ga gledali kratek čas, dokler ni dosegel dvojnega dvojčka (17 točk in deset podaj). To je bila njegova želja, saj je za tem takoj zahteval menjavo, ob kateri je doživel bučen aplavz približno 3.500 ljubiteljev košarke.

Slovenija predčasno na EuroBasketu

Klemen Prepelič je dosegel deset točk, od tega dve trojki. | Foto: Grega Valančič / Sportida Klemen Prepelič je dosegel deset točk, od tega dve trojki. Foto: Grega Valančič / Sportida Prepelič se je v tretji četrtini lahko pohvalil z dvema trojkama, Slovenija pa v 27. minuti z ogromnim vodstvom 24 točk (55:31).

Gostje so bili stisnjeni v kot in v tem času dosegli vsega dve točki, zato je bil tako visok zaostanek neizbežen.

Slovenski selektor je zaradi visokega vodstva več kot 30 točk dal priložnost tudi tistim košarkarjem, ki jih sicer ne dobivajo veliko. Na parketu smo lahko videli mladega Vlatka Čančarja, ki je dosegel štiri točke, prav vsi slovenski košarkarji pa so se zapisali med strelce.

Z zmago (85:63) nad Bolgarijo si je Slovenija krog pred koncem že priigrala nastop na evropskem prvenstvu.

"Trdo delo je poplačano, še vedno pa imamo pred seboj eno tekmo. Gremo na zmago, da bomo imeli čim boljše izhodišče pri žrebu za EuroBasket," je dejal Dragić. 

Slovenija bo v soboto v Ukrajini torej lovila prvo mesto. Za to bi bil dovoljen tudi poraz z manj kot sedmimi točkami razlike, saj je doma zmagala s 84:77. Ukrajina je namreč z zmago manj na drugem mestu v skupini E. Če bi bila razlika višja, bi Slovenija osvojila drugo mesto, a bi se kljub temu kot ena izmed štirih najboljših drugouvrščenih ekip iz sedmih kvalifikacijskih skupin uvrstila na evropsko prvenstvo. Četa Igorja Kokoškova bo seveda naredila vse, da letošnji ciklus konča na prvem mestu, saj bi imela tako v žrebu za EuroBasket boljše štartno izhodišče.

Ne spreglejte