Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 4. 2018,
9.34

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Panathinaikos Evroliga

Petek, 20. 4. 2018, 9.34

6 let

Dončić se je ob jubileju in pred velikani lige NBA metal na glavo #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Po polomu na prvi tekmi četrtfinala evrolige so se košarkarji Real Madrida v drugem obračunu s Panathinaikosom pobrali in vzeli Grkom prednost domačega terena. Luka Dončić je zaigral na 200. tekmi za španskega velikana, njegovo igro pa so si ogledali tudi priznani ljudje iz lige NBA. Grki so se spet odlično pripravili nanj. Če že ni mogel razviti svoje igre, pa je pokazal veliko borbenosti.

Na prvih dveh tekmah proti Panathinaikosu je Luka Dončić iz igre vrgel vsega osemkrat, kar je bistveno manj od njegovega povprečja v elitnem evropskem klubskem tekmovanju (11 metov iz igre na tekmo). Je bil pa zato večkrat na črti, ki označuje proste mete, in pri vseh 12 poskusih je bil v dveh tekmah uspešen.

V četrtek je vseh osem točk dosegel prav iz prostih metov, in to v ključnih trenutkih, košarkarji Panathinaikosa pa so preprečili, da bi se razigral. V prvem polčasu je igral le dobrih šest minut, ga je pa Pablo Laso pustil na parketu nabito polne dvorane Oaka kar ves drugi polčas.

Trener Panathinaikosa Xavi Pascual je praktično iz minute v minuto menjal igralce, ki so pokrivali Dončića in izvajali pritisk nanj.

Luka Dončić na radarju priznanih mož iz NBA - na tekmi s Panathinaikosom so ga gledali:

- Mitch Kupchak, GM Charlotte Hornets,

- Rob Pelinka, GM LA Lakers,

- Trajan Langdon, asisten GM Brooklyn.

Panathinaikos omejil njegov učinek

V dveh tekmah so mu omejili učinek na devet točk, tri skoke in tri asistence, v rednem delu pa je dosegal 16,9 točke, 4,8 skoka in 4,6 asistence. Že na naslednji tekmi na domačih tleh v Madridu lahko pričakujemo, da se bo Dončiću odprlo v vseh pogledih. Enkrat se mu mora.

Je pa na tekmi pokazal pravo borbenost, saj se je v boju za žogo dobesedno vrgel na glavo, padel čez trenerje in k sreči ostal nepoškodovan. Vse za to, da bi Realu uspelo. Njegova velika želja je, da bi z njim osvojil evroligo, preden se poda v ligo NBA.

In prav v četrtek je odigral že jubilejno 200. tekmo za kraljevi klub. Debitiral je pri vsega 16 letih v sezoni 2014/15, nato si izboril mesto v prvi peterki, v tem tekmovalnem obdobju pa je že prvi mož Reala.

Požrtvovalnost Luke Dončića

Zaigral je na 111 tekmah v španskem prvenstvu, 76 v evroligi, osmih v španskem pokalu, treh v superpokalu in dveh v mednarodnem pokalu.

Naslednjo tekmo bo odigral v španskem prvenstvu, misli pa bo imel skupaj s soigralci že pri prihodnji sredi in petku, ko bo Real gostil Panathinaikos. Z zmagama pred domačimi navijači si lahko španski klub zagotovo vstopnico za zaključni turnir najboljše četverice.

"Najpomembneje je, da je vsak pripravljen pomagati ekipi. In to v vsakem trenutku."

"Če bomo hoteli v sredo zmagati, bomo morali biti enako odločni in igrati z enako intenzivnostjo kot včeraj," je dejal eden od osrednjih junakov Felipe Reyes.

Če v torek glavni trener Laso ni mogel biti zadovoljen s predstavo, pa je bila zgodba drugačna dva dni pozneje: "Od začetka smo igrali solidno. Dosegli smo pomembno zmago. Že zadnjič sem povedal, da je to le ena zmaga in da moramo iti tekmo za tekmo. Spoštujemo Panathinaikos. Zavedamo se, da je proti grški ekipi težko igrati. Ta teden moramo pozabiti in se osredotočiti na naslednjo sredo."

Vrhunci tekme Panathinaikos : Real Madrid 82:89

Spregovoril je tudi o posameznikih: "V ekipi imam fante z izkušnjami, te pa se pridobijo v različnih bitkah. Prav tako imam v ekipi košarkarje, ki prvič igrajo v evroligi. Pomembno je, da vsi razumejo, kako morajo igrati na takšnih obračunih. Rudy Fernandez, Jaycee Carroll in Felipe Reyes so odigrali odlično tekmo. Sicer nihče ne govori o Chassonu Randlu, ki je igral 15 pomembnih minut, ko je bil Dončić na klopi. Lažje je govoriti o igralcih, ki so imeli dobro tekmo, vendar je zame najpomembneje, da je vsak posameznik pripravljen pomagati ekipi. In to v vsakem trenutku."

Ne spreglejte