Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 10. 2017,
20.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Natisni članek

Evroliga Fiba svetovno prvenstvo EuroBasket 2017

Petek, 6. 10. 2017, 20.15

6 let, 6 mesecev

Dončić in druščina še korak dlje od reprezentance

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Evroligaški klubi so odločno zavrnili zadnji predlog Mednarodne košarkarske zveze za prilagoditev koledarja, zato je možnosti, da bi Luka Dončić in drugi zvezdniki iz evroligaških klubov zaigrali v prvem delu reprezentančnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019, vse manj.

Luka Dončić in Anthony Randolph: skupaj v Realu, v reprezentanci pa ... | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Anthony Randolph: skupaj v Realu, v reprezentanci pa ... Foto: Vid Ponikvar

Evroliga in Fiba ostajata na svojih bregovih, vrzel med njima pa se vse bolj poglablja. Spodletel je namreč nov poskus zbliževanja. Začetek prenovljenih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem pa se med tem nezadržno bliža. Do prvih tekem nas namreč loči manj kot 50 dni, upanje na močan reprezentančni kader pa vse bolj usiha.

Evroligaški klubi so namreč po petkovem zasedanju zavrnili prilagajanje koledarja in predvsem usklajevanje z reprezentančnimi kvalifikacijskimi okni, ki jih z novo sezono uvaja Fiba. Potem ko je ta pred dnevi naznanila, da se vse četrtkove tekme novembrskega in februarskega kvalifikacijskega okna prestavijo na petek, pa je zamik svojih tekem 9. (november) in 23. kroga (februar) s četrtka oziroma petka na torek in sredo zavrnila evroliga.

Žiga Dimec je med tistimi, ki bodo novembra no voljo (novemu) selektorju. | Foto: Sportida Žiga Dimec je med tistimi, ki bodo novembra no voljo (novemu) selektorju. Foto: Sportida Zadnji poskus?

Evroligaši so svoji "košarico" podkrepili s pojasnilom, da Fibin predlog ne zagotavlja nastopa vseh najboljših košarkarjev, pri čemer merijo na severnoameriška tekmovanja, in da reprezentančna okna povečujejo število tekem in napornih potovanj.

Evroliga, ki jo zastopa ECA, bo tako vztrajala pri svojem koledarju in predlogu o reprezentančnih akcijah zgolj v poletnem obdobju, časa za skupni jezik pa zmanjkuje. Kot vse kaže, v prvem delu kvalifikacij poleg igralcev iz lige NBA, ne bo niti igralcev iz evrolige.

Kaj to pomeni za Slovenijo? Če lahko sodimo po zdajšnji klubski obarvanosti, bi novembra in februarja manjkali Goran Dragić, čigar reprezentančna prihodnost je sicer na splošno vprašljiva, Luka Dončić, Zoran Dragić, Edo Murić, Aleksej Nikolič in Anthony Randolph.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte