Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2024,
14.13

Osveženo pred

15 ur, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Natisni članek

Derrick Rose NBA Liga NBA Liga NBA

Četrtek, 26. 9. 2024, 14.13

15 ur, 13 minut

Derrick Rose

NBA ostaja brez znanega obraza in rekorderja, ki ni imel sreče z zdravjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Derrick Rose Chicago | Derrick Rose se je odločil, da pri 35 letih zakoraka v košarkarski pokoj. | Foto Guliverimage

Derrick Rose se je odločil, da pri 35 letih zakoraka v košarkarski pokoj.

Foto: Guliverimage

Ameriški košarkarski zvezdnik Derrick Rose, ki je v ligi NBA napisal zgodovino kot najmlajši dobitnik priznanja MVP igralca sezone in je pred dobrim desetletjem spadal med najboljše na svetu, se je pri 35 letih odločil za slovo od košarkarskih igrišč. V karieri mu je zdravje večkrat pokazalo hrbet, po številnih poškodbah pa ni nikdar več ponavljal razkošnih predstav, s katerimi je navduševal zlasti v uvodnih sezonah lige NBA.

LeBron James
Sportal Kakšna bo usoda LeBrona Jamesa in njegovega sina pri LA Lakers? Trener odgovarja ...

Čez mesec dni se bo na drugi strani velike luže začela nova sezona lige NBA, v kateri spadajo Luka Dončić in Dallas Mavericks med osrednje favorite za najvišje dosežke. Med udeleženci najmočnejšega košarkarskega klubskega tekmovanja na svetu po dolgem obdobju ne bo Derricka Rosa.

Njegova zgodba, s katero se je kmalu izklesal v enega (naj)večjih zvezdnikov lige NBA, se je začela leta 2008. Chicago Bulls so ga izbrali kot prvega na naboru. Visoka pričakovanja je kmalu upravičil, si priigral priznanje novinca sezone in v tretji sezoni blestel do te mere, da so ga izbrali za najboljšega igralca sezone. To mu je uspelo pri zgolj 22 letih in 191 dneh, s čimer je postavil nov rekord v ligi NBA. Tega ni uspel popraviti še nihče.

V dveh obdobjih je zaigral tudi v dresu New Yorka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V dveh obdobjih je zaigral tudi v dresu New Yorka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Uvodnih osem sezon je odigral pri Chicagu, vmes dvakrat z izbrano vrsto ZDA postal svetovni prvak, a tudi že izkušal prekletstvo poškodb. Zaradi njih je izpuščal vedno več tekem, kakovost predstav pa je iz sezone v sezono padala. Zlatega obdobja, med letoma 2010 in 2012 je nastopal na zvezdniškem spektaklu All Star in bil član najboljše peterke lige, ni več nikoli ponovil.

Ko je zapustil vetrovno mesto, je oblekel še drese številnih klubov iz lige NBA. Bil je član New Yorka, Clevelanda, Minnesote, Detroita in Memphisa, kjer je odigral zadnjo sezono.   

Luka Dončić
Sportal Optimizem pri Luki Dončiću
Joel Embiid
Sportal Embiid z novo rekordno pogodbo v Philadelphii
Ne spreglejte