Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 3. 2021,
11.58

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Natisni članek

Dallas Mavericks NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 2. 3. 2021, 11.58

3 leta, 1 mesec

Luka Dončić postal novi rekorder

Za kartico s podpisom Luke Dončića odštel, reci in piši, 3,8 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

4

Luka Dončić | Luka Dončić je presegel še en mejnik, ki odmeva po svetu. | Foto Reuters

Luka Dončić je presegel še en mejnik, ki odmeva po svetu.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski biser Luka Dončić v ligi NBA postavlja takšne in drugačne rekorde. Večina je vezanih na parket, kjer mu gre odlično, kar je dokazal tudi na zadnji tekmi v Orlandu, na kateri je navdušil s predstavo, polno atraktivnih košev in asistenc, ter Mavericks popeljal do nove zmage. Ljubljančan pa postavlja tudi drugačne rekorde. Zelo premožen zbiratelj spominskih kartic igralcev NBA je namreč za kartico z njegovim avtogramom iz leta 2018 odštel, reci in piši, 4,6 milijona ameriških dolarjev.

Luka Dončić
Sportal Dončić je tekmecem ukradel čarovnijo

Po svetu je po zaslugi zbiralca Bolilla Lajana Sana zaokrožila novica, po kateri se marsikdo, zlasti tisti, ki v življenju s svojimi zaslužki komaj shaja iz meseca v mesec, sprašuje, kam je šel ta svet. V ZDA je namreč padel absolutni rekord, kar zadeva prodajo spominske kartice NBA-igralca. Kartica The National Treasures Auto Logoman 1/1, poseben košček papirja s podpisom Luke Dončića, se je očitno zelo premožnemu zbiratelju Nicku Fiorelli zdela tako dragocena, da je zanjo odštel kar 4,6 milijona ameriških dolarjev oziroma 3,8 milijona evrov.

Prodaja, ki se je zapisala v zgodovino, se je zgodila ravno na dan, ko je slovenski košarkarski zvezdnik čez lužo proslavljal 22. rojstni dan. Tako veliko denarja ni za nakup spominske kartice košarkarskega igralca namenil še nihče, po prodaji pa se je zelo smejalo Sanu, saj je kartico pred časom kupil za 400 tisoč dolarjev. Prodal jo je za več kot desetkrat večji znesek in poskrbel za rekord rekordov.

Pred tem je bila, kar zadeva svet košarke, najdražja kartica grškega asa Giannisa Antetokounmpoja (še kot novinca), za katero so septembra 2020 iztržili 1,812 milijona ameriških dolarjev, s tem pa porušili rekord prejšnje kartice novinca LeBrona Jamesa, prodane za 1,8 milijona zelencev. Ameriški mediji so postregli tudi s podatki iz drugih športov.

Kartica novinca Toma Bradyja, velikana in aktualnega prvaka ameriškega nogometa, je bila tako na primer januarja prodana za 600 tisoč dolarjev, kar štiri milijone dolarjev je enega izmed zbiralcev leta 2009 stala kartica novinca Mika Trouta, profesionalnega igralca bejzbola pri Los Angeles Angels, absolutni rekorder pa je lastnik kartice legendarnega zvezdnika bejzbola, že dolgo pokojnega Mickeyja Mantla. Za kartico iz leta 1952 je odštel kar 5,2 milijona dolarjev.

Najdražjih deset kartic športnikov vseh časov:

Kar zadeva prodajo kartic košarkarjev, a ne tistih, povezanih z njihovo krstno sezono v ligi NBA, izstopa tudi kartica s podpisom Michaela Jordana s tekme vseh zvezd iz leta 1992, za katero je nekdo pred kratkim plačal 1,4 milijona ameriških dolarjev. Dončić, eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov njegove znamke športne obutve Jordan, je storil še korak naprej. Njegova kartica je ameriškega zbiratelja stala skoraj štiri milijone evrov, s tem pa poskrbela za rekord, o katerem bi se lahko še dolgo razpredalo.

Vprašanje je le, ali bo ta kartica še kdaj zamenjala lastnika, pri čemer bo iztržen še višji znesek. Glede na napovedi o svetli prihodnosti 22-letnega slovenskega košarkarskega velemojstra, ki dežujejo z vseh strani, in vedno večjo priljubljenostjo med ljubitelji športa v ZDA ni izključena niti ta možnost.

Luka Dončić Slovenija 2017
Sportal Številke ne lažejo. Luka Dončić najboljši vseh časov!
Luka Dončić
Sportal Nora trojka Dončića za zmago ob pisku sirene! #video
Luka Dončić
Sportal Dončić trčil ob najtrši vzhodni zid
Dallas Luka Dončić
Sportal Slavljenec Luka Dončić navdušil, konec vročega niza Brooklyna #video
Ne spreglejte