Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
29. 6. 2017,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Anthony Randolph

Četrtek, 29. 6. 2017, 12.24

6 let, 6 mesecev

Seznam košarkarske reprezentance pred pripravami na evropsko prvenstvo

Američan na seznamu, a (še) brez državljanstva

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Igor Kokoškov | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarski selektor Igor Kokoškov je predstavil seznam 19 košarkarjev, na katere bo računal v pripravah za evropsko prvenstvo, ki se za Slovence v Helsinkih začne 31. avgusta. Na njem pričakovano ni Alena Omića, zato pa je Anthony Randolph, ki (še) ni slovenski Američan.

Evropsko prvenstvo številka 40 bodo gostili Finska, Romunija, Turčija in Izrael. Slovenija bo v prvem delu igrala v Helsinkih. Njene tekmice bodo Poljska, Finska, Grčija, Islandija in Francija. Selektor Igor Kokoškov je razkril seznam igralcev, ki bodo 19. julija v Zrečah začeli priprave.

Tedaj še ne bo Gorana Dragića, ki se bo ekipi pridružil na prvi dan avgusta, bosta pa zato mladi zvezdnik Reala Luka Dončić in predvidoma tudi njegov klubski soigralec, Američan Anthony Randolph.

"Z Dončićem in Randolphom smo malo višji. Lani nam je Edo Murić pomagal kot štirica. Podobno tudi Vlatko Čančar. Z Randolphom na štirici ter Tomažem Bolčino in Žigo Dimcem na centrskih položajih bolje zapolnjujemo prostor, a tudi Luka še raste. Ena postava bo igrala malo hitreje, druga malo bolj počasi. Kot trener poskušaš pomanjkljivosti spremeniti v vrline. Naj razmišljajo o nas. Islandija in Finska imata nižji postavi. Lahko bomo strateško modificirali ekipo," vznemirjenje pred reprezentančno akcijo čuti Kokoškov.

"Prava smer" in Anthony Randolph in Alen Omić

Na Randolpha, drugega naturaliziranega Američana v slovenski zgodovini, resno računa, a 28-letnik uradno še nima državljanstva. "Trudimo se v smeri, da ga bo dobil. V najboljšem primeru se bo to zgodilo kakšen dan pred zborom reprezentance. Seja parlamenta, na kateri naj bi bil zakon potrjen, je 11. julija. Včeraj je bila na pristojnem odboru zadeva potrjena, vse gre v želeno smer," je pojasnil predsednik zveze Matej Erjavec.

Randolph (v sredini) je soigralec Luke Dončića pri Realu. | Foto: Reuters Randolph (v sredini) je soigralec Luke Dončića pri Realu. Foto: Reuters
Zaradi Randolphovega prihoda je iz ekipe izpadel Alen Omić, ki je v zadnjih letih zavzemal položaj naturaliziranega igralca. Z njim se je selektor pogovoril. Pravi, da je nekdanji član Olimpije in Zlatoroga prizadet, a za Kokoškova je to potrditev velike želje po igranju za reprezentanco, kar jemlje kot zelo pozitivno. "Alen je super fant, s selektorjem sta imela dober pogovor. Zaveda se, da vrata zanj niso zaprta," dodaja Erjavec.

V reprezentanci manjkata poškodovana Zoran Dragić in Jaka Klobučar. Z Erazmom Lorbkom, ki se zaradi dolge odsotnosti pripravlja v posebni skupini, se bo Kokoškov še pogovoril.

V napad na kolajno

"V slovenski skupini na evropskem prvenstvu sta izjemno močna Francija in tudi vedno neugodna Grčija. Toda mi nikogar ne podcenjujemo, nikogar pa se ne bojimo in se bomo na vsaki tekmi borili kot levi. V skupinskem delu nas čaka pet tekem v sedmih dneh, zato moramo 'podaljšati' klop, da bodo igrali vsi, ki bodo odšli na Finsko. Na ta način bo ekipa ves čas turnirja lahko igrala na visoki ravni.

Cilji so visoki. Želimo dobiti prvo tekmo, saj bo tekma s Poljsko ključ za pot v Istanbul. Vsi igralci, ki so na seznamu so zdravi in pripravljeni na igro. Reprezentanci se bo po koncu evropskega prvenstva do 20 let pridružil še Šiško. Pomembno je, da ekipa deluje kot celota, da je prisotna tista prava kemija, ki naredi moštvo," je še dejal Kokoškov.

Predsednik ga je dopolnil: "Pridružujem se pričakovanjem, ki jih je izpostavil selektor Igor Kokoškov. Včeraj sem obiskal Gorana Dragića, ki je dejal, da je željan medalje. Če si to želijo igralci, jih bo pri tem zveza tudi podprla."

S kom na EP?

Slovenci bodo na 40. evropskem prvenstvu nastopali v skupini A na Finskem. V četrtek, 31. avgusta, se bodo pomerili s Poljsko. V soboto, 2. septembra, Slovenijo čaka obračun s Finsko, v tretjem kolu pa se bo četa Igorja Kokoškova srečala z Grčijo. Po dnevu premora Slovence čaka tekma z Islandijo, v zadnjem kolu pa se bodo naši košarkarji pomerili še z izbrano vrsto Francije.

V drugi del, ki bo potekal v Istanbulu v Turčiji, napredujejo štiri najboljše reprezentance. 9. in 10. septembra bodo na sporedu tekme osmine finale, slovenska skupina A se križa s skupino B, v kateri so reprezentance Nemčije, Ukrajine, Litve, Izraela, Italije in Gruzije. 

 

Širši seznam reprezentančnih kandidatov za EuroBasket 2017

Jan Barbarič (Union Olimpija)
Mirza Begić (Cedevita)
Jaka Blažič (Baskonia)
Tomaž Bolčina (Helios Suns)
Vlatko Čančar (Mega Leks)
Jakob Čebašek (Hopsi Polzela)
Žiga Dimec (Krka)
Luka Dončić (Real Madrid)
Goran Dragić (Miami Heat)
Tadej Ferme (Rogaška)
Gregor Hrovat (Union Olimpija)
Erjon Kastrati (Krka)
Jaka Klobučar (Istanbul)
Jan Kosi (Sixt Primorska)
Martin Krampelj (Creighton University)
Luka Lapornik (Joventut)
Miha Lapornik (Bilbao Basket)
Blaž Mahkovic (Igokea)
Edo Murić (Banvit)
Aleksej Nikolić (Brose Baskets)
Mitja Nikolić (Novipiu Casale)
Alen Omić Anadolu (Unicaja)
Klemen Prepelič (Limoges)
Matic Rebec (Krka)
Luka Rupnik (Fuenlabrada)
Žan Mark Šiško (Ilirija)
Miha Vašl (Chalons-Reims)
Gašper Vidmar (Banvit)
Saša Zagorac (Parma)

 

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance:

Rogaška Slatina, nedelja, 30. julija, ob 20.00:
SLOVENIJA : RUSIJA (univerzitetna ekipa)

Maribor (dvorana Tabor), petek, 4. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA : MADŽARSKA

Maribor (dvorana Tabor), nedelja, 6. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA : ČEŠKA

Opatija, sobota, 12. avgusta, ob 18.00:
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Opatija, nedelja, 13. avgusta:
SLOVENIJA : UKRAJINA

Tel Aviv, petek, 18. avgusta:
IZRAEL : SLOVENIJA

Tel Aviv, sobota, 19. avgusta:
SLOVENIJA : TURČIJA

Ljubljana (dvorana Stožice), četrtek, 24. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA : HRVAŠKA

Ljubljana (dvorana Stožice), petek, 25. avgusta:
SLOVENIJA : HRVAŠKA (zaprta tekma)
Ne spreglejte