Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
9. 8. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KZS

Petek, 9. 8. 2013, 14.02

8 let

Ali se lahko Košarkarski zvezi Slovenije obeta milijonski izpad?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do začetka evropskega prvenstva v košarki je slab mesec dni, a še zdaleč ni vse urejeno tako, kot bi moralo biti. Plačilo kotizacije občin še vedno buri duhove. Na KZS ne želijo dajati komentarjev.

Prvotno je bilo načrtovano, da bodo morala mesta, ki bodo gostila tekme evropskega prvenstva, plačati kotizacijo v višini 600.000 evrov. Predvidenih je bilo pet mest (Ljubljana, Koper, Novo mesto, Jesenice in Ptuj), ob pričakovanem slovesu Dolenjcev in Ptujčanov pa se je začelo vse skupaj zapletati.

Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so začeli iskati nadomestne dvoranske rešitve in ju našli v celjskem Zlatorogu ter ljubljanskem Tivoliju. Župan Celja Bojan Šrot je nemudoma stopil na žogo in dal vedeti, da njegovo mesto nima predvidenih financ, zato ne more in ne bo plačalo zneska kotizacije v višini 600.000 evrov. Takrat naj bi se župani preostalih občin dogovorili, da bodo prevzeli celjski delež na podlagi prejetih sredstev iz naslova evropskih skladov za obnovo dvoran – 6,1 milijona evrov je bilo predvidenih in vsaka občina bi dobila enakovreden delež. A so se nato prejemki zaradi pomembnosti regionalnega razvoja spremenili.

Jeseničani so tako prejeli 3,5 milijona evrov, Koprčani 1,4 milijona evrov, Za Ljubljančane je bilo rezerviranih 1,2 milijona evrov, ki pa jih niso koristili, saj niso šli v celostno prenovo Tivolija. In na podlagi te razdelitve se je v javnosti pojavila tabela, iz katere je bila razvidna višina kotizacije za posamezno mesto, kot piše spodaj:

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič je pred časom dejal, da ta razdelitev plačila kotizacije, ki je bila narejena na podlagi dodeljenih evropskih sredstev (Ljubljančani in Koprčani so potrdili, da so prejeli razpredelnico s takšnimi zneski v decembru 2012), ni bila realizirana, zato se bodo morali pogovoriti z vsako občino posebej. A je nekako videti, da so na mrtvi točki.

Jeseničani: 1,6 milijona evrov nikakor ne bomo plačali

Jeseničani razumljivo ne želijo slišati o tako visoki kotizaciji: "Že konec septembra nam je bilo glede EU sredstev za investicije s strani takratnega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pojasnjeno, da so zahteve EU zelo specifične, saj se z zagotavljanjem teh sredstev zmanjšujejo razlike med različno razvitimi območji, zato je izračun višine sofinanciranja odvisen od teh točno določenih kriterijev. Hkrati pa je bilo tudi opozorjeno, da je investiranje v infrastrukturo ločeno od plačila kotizacije oziroma sofinanciranja. Ti dve stvari zato nikakor nista združljivi, še več – kakršnikoli izračuni za plačevanje kotizacije oziroma sofinanciranja glede na pridobljen delež sofinanciranja bi bili zelo nepravilni in bi bili tudi povod za vračilo pridobljenih sredstev sofinanciranja. Občina Jesenice ima podpisano pogodbo, s katero je zavezana k plačilu kotizacije v vrednosti 50.000 EUR + DDV ter sofinanciranja izvedbe prvega dela evropskega prvenstva v višini 550.000 EUR. Od tega je 200.000 EUR plačala v letu 2012, 200.000 EUR marca letos, 200.000 EUR pa bo plačala v letu 2014. Zneska, ki ste ga navedli 1,598,109.18 EUR pa občina Jesenice za kotizacijo oziroma sofinanciranje izvedbe prvega dela prvenstva nikakor ne bo plačala."

Ljubljana: Plačali bomo 567.833 evrov

"KZS je dne 5. 12. 2012 poslal preglednico z deleži sofinanciranja vseh mest, ki smo jo tudi potrdili. Iz nje izhaja obveznost MOL v višini 567.833 evrov, ki jo bomo upoštevali in skladno z njo izvedli vse aktivnosti, potrebne za izvedbo prvenstva," je o višini, ki jo misli plačati Ljubljana, nedavno jasno poudaril župan Zoran Janković, ki za razliko od Kopra in Jesenic še ni nakazal evra organizatorjem evropskega prvenstva.

Koper: Pogodba v višini 610 tisoč evrov, ob podpisu aneksa slabih 700.000 evrov

Koper naj bi po tisti preglednici plačal 634.000 evrov, kar so na Obali tudi potrdili: "Mestna občina Koper ima z EuroBaketom 2013 d. o. o. podpisano pogodbo o sofinanciranju prireditve v višini 550 tisoč evrov. Prav tako ima podpisano pogodbo o kotizaciji v višini 50 tisoč evrov (+DDV). Tako ima MOK skladno s podpisanimi pogodbami finančne obveznosti do EuroBasketa 2013 d. o. o. v višini 610 tisoč evrov. MOK je skladno s predlogom KZS oz. EuroBasket 2013 d. o. o. v decembru 2012 (10. seja OS 20. 12. 2012) potrdila sklep o spremembi višine sofinanciranja prireditve, podatki, ki jih navajate, so torej točni. MOK ima tudi usklajen aneks k pogodbi o sofinanciranju, vendar aneks še ni podpisan – 634.057,70 sofinanciranja prireditve + 60 tisoč kotizacije z vključenim DDV. MOK je do zdaj poravnal obveznosti iz naslova plačila kotizacije 60 tisoč evrov (z vključenim DDV) in prvi ter drugi obrok sofinanciranja prireditve v višini (I.) 100 tisoč + (II.) 150 tisoč evrov."

Na Košarkarski zvezi Slovenije oziroma EP 2013 d. o. o. za zdaj ne želijo komentirati dejanskih dogovorov, ki jih imajo z občinami pri plačilu kotizacije. "Ker med Košarkarsko zvezo Slovenije in občinami, gostiteljicami EuroBasketa 2013, še potekajo usklajevanja in pogovori, na to temo za zdaj ne želimo dajati komentarjev. Ko bo jasnega kaj več, bomo o tem pravočasno obvestili javnost," je sporočil Anže Blažič, predstavnik za odnose z javnostmi EuroBasketa 2013.

Kotizacija mest, ki je že ob imenovanju Slovenije za gostiteljico evropskega košarkarskega prvenstva burila duhove, bo še naprej kamen spotike. Ob nepravilnem manevriranju si bo lahko Košarkarska zveza Slovenije pridelala nepričakovan primanjkljaj, če ne bo spretno rešila višine zneskov z vsako od občin gostiteljic, kar bi morala že zdavnaj storiti. Urejene pogodbe na relaciji EP 2013 d. o. o. – občine je zahtevala tudi država, ki je svoje obveznosti (kotizacija za organizacijo EuroBasketa) do FIBA Europe v višini 6 milijonov evrov že poravnala.

Ne spreglejte