Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
7.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bradley Wiggins kolesarstvo

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 7.48

7 let, 12 mesecev

Wiggins BBC-jeva športna osebnost leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski kolesar Bradley Wiggins je bil izglasovan za BBC-jevo športno osebnost leta 2012 v Veliki Britaniji. Na 2. in 3. mestu Jessica Ennis in Andy Murray.

Lani je prestižno nagrado, katere dobitnika določijo gledalci, prejel Mark Cavendish. Wiggins je šele četrti kolesar v zgodovini, ki je prejel lovoriko BBC-jeva športna osebnost leta, ki je bolj znana pod kratico SPOTY (Sports Personality of the Year). Pred njim so jo prejeli Tom Simpson (1965), Škot Sir Chris Hoy (2008), ki je bil nominiran tudi letos, ter Mark Cavendish (2011). Simpson je tako kot Cavendish prejel nagrado po zaslugi zmage na svetovnem prvenstvu. Poleg Wigginsa, ki je bil že pred glasovanjem največji favorit, da prejme nagrado, so bili nominirani še Nicola Adams (boks), Ben Ainslie (jadranje), Jessica Ennis (atletika), Mo Farah (atletika), Katherine Grainger (veslanje), sir Chris Hoy (dirkališčno kolesarstvo), Rory McIlroy (golf), Andy Murray (tenis), Ellie Simmonds (plavanje-invalidi), Sarah Storey (dirkališčno kolesarstvo-invalidi) in David Weir (atletika-invalidi). Wiggins je letos zmagal dirko po Franciji ter na olimpijskih igrah osvojil zlato medaljo v posamičnem kronometru. ''To je neverjetno. Nekaj posebnega je, da sem dosegel to kar sem in uspel prejeti nagrado saj so tudi vsi ostali dosegli izjemne dosežke. Pričakoval sem, da bo zmagal Mo Farah zato je neverjetno, da sem zmagal jaz. Verjamem, da bo šel Mo Farah s svojimi dosežki po poti Sebastiana Coea, zato je to izjemna zgodba, ki jo bom lahko pripovedoval svojim otrokom,'' je bil nad tem, da je zmagal presenečen Wiggins.

Dvanajst nominirancev je izbralo 27 urednikov športnih redakcij. Občinstvo pred malimi zasloni je bilo tisto, ki je preteklo nedeljo zvečer glasovalo in določilo dobitnika letošnje nagrade. Po podatkih BBC-ja naj bi med prireditvijo po telefonu svoj glas oddalo kar milijon in pol gledalcev. Za Wigginsom sta se po številu glasov uvrstila sedmerobojka Jessica Ennis ter tenisač Andy Murray. Prireditev je potekala v centru ExCeL v Londonu kjer so izbrali zmagovalce tudi v drugih kategorijah. Za trenerja leta je bil izbran Dave Brailsford, ki je zadolžen za kolesarsko ekipo Sky in gonilna sila Britanske kolesarske zveze.

Ne spreglejte