Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2012,
17.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Giro

Ponedeljek, 14. 5. 2012, 17.38

8 let, 1 mesec

Ventoso z nekaj sreče do etapne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tridesetletni Španec Francisco Ventoso je zmagovalec devete etape 95. kolesarske dirke po Italiji (2.WT). Kanadčan Ryder Hesjedal je zadržal roza majico vodilnega v skupnem seštevku dirke.

Na sporedu je bila ena krajših etap na letošnji dirki s ciljem v Frosinoneju, ki je zadnjič gostil cilj etape dirke po Italiji pred sedmimi leti. Takrat, ko je bil cilj etape tri kilometre prej kot danes, se je etapne zmage po diskvalifikaciji Paolla Bettinija veselil Italijan Luca Mazzanti. Bettini je v ciljnem šprintu v ogrado zaprl Avstralca Badna Cooka, ki je zaradi tega grdo padel. Tokrat so na trinajstem kilometru 166 kilometrov dolge etape glavnini pobegnili Pierre Cazaux (Euskaltel-Euskadi), Brian Bulgac (Lotto-Belisol) in Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM). Trojici ubežnikov glavnina ni dovolila, da bi si prikolesarili preveliko prednost. Slednja je tokrat znašala največ 4 minute.

V zaključku etape je bilo na sporedu pet kratkih vzponov. Še preden so se slednji pričeli je bila prednost ubežnikov dovolj majhna, da ni bilo nikakršnih možnosti, da bi kateri izmed trojice ubežnikov slavil etapno zmago. Keizer je bil zadnji ubežnik katerega je glavnina ulovila dobrih 16 kilometrov do cilja. Sledilo je nekaj novih poskusov pobega. Dobrih šest kilometrov do cilja so bili v ospredju Joaquin Rodriguez ter še trije kolesarji katerih se je Španec otresel dobrih 5 kilometrov do cilja. Ekipe, ki v svojih vrstah nimajo šprinterjev so se slednjih želele otresti pred pričetkom zadnjega kilometra etape. Kmalu zatem je bil Rodriguez ujet, a pobegi so se še kar vrstili. Vseeno je vsa glavnina prikolesarila skupaj v zadnji kilometer.

A ponovno je levi ovinek slabih 300 metrov do cilja krojil razplet etape. Italijan Filippo Pozzato je podrl Matthewa Gossa, ki je zelo spektakularno padel. Poleg njiju so bili v trenutku ob dober rezultat še Mark Renshaw, Mark Cavendish, Nicolas Maes, Tomasz Marczynski, Juan Jose Haedo ter še nekateri šprinterji. Etapne zmage se je veselil Francisco Ventoso, ki je že lani zmagal 6. etapo na dirki po Italiji. Tako se sedaj lahko pohvali z dvema etapnima zmagama na največji italijanski dirki. Slovenec Gregor Gazvoda je z zaostankom dobrih dveh minut osvojil 128. mesto. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Ryder Hesjedal ostaja odet v roza majico vodilnega.

Ne spreglejte