Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Alejandro Valverde

Nedelja, 23. 4. 2017, 18.45

6 let, 12 mesecev

Liege-Bastogne-Liege, klasika

Valverde slavil na klasiki Liege-Bastogne-Liege

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Alejandro Valverde | Foto Facebook

Foto: Facebook

Španec Alejandro Valverde (Movistar) je zmagal na tradicionalni kolesarski dirki Liege-Bastogne-Liege in ponovil uspeh iz let 2006, 2008 in 2015. Šestintridesetletnik je v zadnjih 300 metrih ugnal Irca Dana Martina (Quick-Step) in s tem četrtič slavil na valonski puščici. Tretji je bil Poljak Michal Kwiatkowski (Sky) s tremi sekundami zaostanka.

Najboljši Slovenec Matej Mohorič (Emirates) je bil v 103. izvedbi ter klasike v skupini kolesarjev, ki so imeli sedem minut in 40 sekund zaostanka za zmagovalcem in je zasedel 93. mesto. Slovenski član Bahrain-Meride Grega Bole je bil 145. (+13:32).

Valverde je prav v zadnjih metrih strl odpor Martina, Kwiatkowski pa je dobil boj s še četverico kolesarjev, ki so tudi zaostali tri sekunde. Od četrtega do sedmega mesta so se zvrstili Avstralec Michael Matthews, Španec Jon Izagirre, Francoz Romain Bardet in Švicar Michael Albasini.

37-letni Španec ima izjemno sezono

Španec Valverde, ki bo v torek napolnil 37 let, ima že sedaj za seboj izjemno sezono. Dobil je že štiri večetapne dirke, po Kataloniji, Baskiji, Andaluziji in domači Murcii, in dve enodnevni klasiki. V sredo, 19. aprila, je Valonsko puščico dobil že četrtič zaporedoma in petič nasploh. Na zaključnem vzponu na Mur de Huy je napadel ob pravem času in za sabo pustil vse konkurente, tudi tedaj pa je bil drugi Martin.

Več zmag na dirki Liege-Bastogne-Liege je doslej dobil le belgijska legenda Eddy Merckx, ki je slavil petkrat.

Na Liege-Bastogne-Liege prvič tudi kolesarke

Na tej klasiki so prvič nastopile tudi kolesarke. Zmagala je olimpijka zmagovalka Nizozemka Anna van der Breggen. Sledili sta Britanka Lizzie Deignan (+0:17) in Poljakinja Katarzyna Niewadoma (+0:19).

Tekmovala je tudi ženska ekipa BTC City Ljubljana; na 31. mestu je končala Polona Batagelj (+2:48), 58. je bila Hanna Nilsson (+8:04), 59. Urša Pintar (+8:04), 69. pa Eugenia Bujak (+9:44).

Ženska različica dirke se je začela v mestu Bastogne in je potekala v dolžini 135 kilometrov, imela je 2400 m višinske razlike ter pet zahtevnih vzponov. Prvi daljši v dolžini sedmih kilometrov na Cote de La Vecquee je napravil nekaj selekcije, sledil je izjemno strmi dvokilometrski vzpon, kjer se je dirka pravzaprav začela, v ospredju je ostala skupina 40 kolesark, v kateri je bila tudi Batageljeva. Hanna Nilsson je imela težave s kolesom in izgubila stik z vodilnimi. Na zaključnem vzponu je imela največ moči Anna Van Der Breggen, ki je dobila vse ardenske klasike.

Ne spreglejte