Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2021,
10.26

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

5

Natisni članek

spremembe pravila UCI

Četrtek, 15. 4. 2021, 10.26

3 leta

V kolesarstvu se obetajo spremembe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

5

bidon | Zaradi številnih kritik na račun diskvalifikacij zaradi odvrženih bidonov, so pri Mednardni kolesarski zvezi nekoliko omilili pravila, a sankcije so še vedno zelo ostre. | Foto Guliverimage/Getty Images

Zaradi številnih kritik na račun diskvalifikacij zaradi odvrženih bidonov, so pri Mednardni kolesarski zvezi nekoliko omilili pravila, a sankcije so še vedno zelo ostre.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Po diskvalifikaciji švicarskega kolesarja Michaela Schära (AG2R Citröen Team) in Italijanke Letizie Borghesi (Aromitalia - Basso Bikes – Vaiano) z letošnje Dirke po Flandriji zaradi odvrženega bidona zunaj za to po novem določenega območja, kar je sprožilo val ogorčenja v kolesarskih krogih, so pri Mednarodni kolesarski zvezi nekoliko prilagodili pravila. Včeraj so zaradi prepovedane pozicije na kolesu izključili kar dva kolesarja. Eden od njih je moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma.

Po novem velja, da bodo kolesarje na enodnevnih dirkah ob prvi taki napaki kaznovali z denarno kaznijo in odvzemom točk UCI, v primeru še drugega nespoštovanja pravil pa bo še vedno sledila diskvalifikacija.

Sportal Diskvalifikacija buri duhove: čustven zapis Švicarja #video

Pravila bodo nekoliko spremenjena tudi na etapnih dirkah. Tudi tam bo v primeru prve kršitve pravila kolesar kaznovan z denarno kaznijo in odvzemom točk na lestvici UCI, v primeru druge kršitve bo deležen enominutnega pribitka v skupnem seštevku, v primeru še tretjega ignoriranja pravil pa bo kolesar diskvalificiran z dirke.

Novo pravilo bo začelo veljati v soboto, 17. aprila, dan pred dirko Amstel Gold, kjer bo dirkal tudi prvi kolesar lestvice UCI Primož Roglič.

O prilagoditvi pravila, ki je v javnosti sprožilo ogromno debat in na plano spravilo številne nostalgične zgodbe o spominih na lovljenje bidonov v otroštvu, so se predstavniki ženske in moške kolesarske karavane dogovorili na včerajšnji videokonferenci.

Prvi diskvalifikaciji zaradi prepovedanega položaja na kolesu

Nov pravilnik UCI, ki je večinoma usmerjen v povečanje varnosti na kolesarskih dirkah, med drugim prepoveduje tudi dve priljubljeni kolesarski poziciji na kolesu. Od 1. aprila naprej je na spustih prepovedano viziti v položaju t. i. žuželke, ki ga je do potankosti izpopolnil slovenski kolesar Matej Mohorič, z diskvalifikacijo pa se kaznuje tudi kronometrski položaj na cestni dirki.

Gijs Leemreize je bil prvi kolesar, ki so ga diskvalificirali zaradi (po novem) prepovedanega položaja na kolesu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gijs Leemreize je bil prvi kolesar, ki so ga diskvalificirali zaradi (po novem) prepovedanega položaja na kolesu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Včeraj so zaradi enega od naštetih položajev (ni še znano, katerega) z enodnevne klasike Brabantska puščica diskvalificirali moštvenega kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, 21-letnega Gijsa Leemreizeja.
 

Po pregledu posnetkov so sodniki po 4. etapi Dirke po Turčiji zaradi prepovedanega položaja (opiranja na krmilo s podlaktjo) z dirke izključili tudi Alexandra Richardsona iz ekipe Alpecin-Fenix.

Ne spreglejte