Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
13.55

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Tour de France Tour de France kolesarstvo

Torek, 18. 10. 2016, 13.55

1 leto, 9 mesecev

Tour de France 2017 z manj gorskimi preizkušnjami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Tour de France 2017 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Organizatorji kolesarske dirke po Franciji so danes razkrili traso tritedenske preizkušnje za prihodnjo dirko. Tour de France 2017 bo imel manj gorskih vzponov kot letošnja izvedba dirke, kar ustreza zmagovalcu Britancu Chrisu Froomu, ki bo po zmagah 2013, 2015 in 2016 lovil še svoj četrti naslov.

Start Toura 2017 bo 1. julija v nemškem Düsseldorfu, 104. francoska pentlja pa bo dolga 3516 kilometrov. Na dirki je le pet pravih gorskih etap, kar je manj kot letos. "Letošnjo traso dirke smo zasnovali tako, da jo bo osvojil pravi šampion," je dejal direktor Toura Christian Prudhomme, ki pa ni želel razkriti imen favoritov.

Dirka se bo začela s 13-kilometrsko vožnjo na čas in bo ponudila svetovnemu prvaku Tonyju Martinu možnost, da si nadene rumeno majico pred domačimi navijači; dirka se bo prvič v 30 letih začela v Nemčiji. Ker se bo dirka začela na severu, je Prudhomme pojasnil, da bo imela trasa bolj obliko črke J, da se bo skoraj popolnoma ognila severnemu in zahodnemu delu Francije ter da bo vstopila na francosko ozemlje prek Belgije.

Na sporedu bo devet ravninskih in pet hribovitih etap

Ima devet ravninskih etap, pet hribovitih, ki naj bi malo premešale vrstni red, pet pravih gorskih, ki naj bi bile sito za prave šampione. Predzadnji dan se bo kronometer, ki bo dolg le 23 km, začel na nogometnem stadionu Velodrome v Marseillu. In za razliko od vseh prejšnjih dirk, tokrat ne bo več kot dveh gorskih etap zapored.

Najtežja etapa Toura se na papirju zdi 214 km dolga pirenejska etapa od Paua do Peyragudesa, kjer so snemali enega od filmov o Jamesu Bondu, ki se konča z vzponom na vrh, ki je skupno peti vzpon dneva. Že naslednja, 13. etapa, pa je povsem drugačna - 100 kilometrov od Saint Gironsa do Foixa; konča se s 27 km dolgim spustom.

Najbolj gledana od vseh etap pa je zadnja

Tour 2017 pa prinaša še eno dobro novico za Frooma: okoli 10 km po gorskem terenu, kjer so ključni taktilni vzponi, bo zaprtih za gledalce. Lanski zmagovalec ne bo nikoli pozabil nesreče, ki so jo lani ob vzponu na Mont Ventoux zakuhale množice navijačev.

Dve alpski etapi 17. in 18. dan Toura se končata na vrhu Izoard. Najbolj gledana od vseh etap pa je zadnja, izlet do Pariza in 10 krogov po Elizejskih poljanah, ki jo običajno dobijo najboljši sprinterji, kot so Mark Cavendish, Andre Greipel ali Marcel Kittel.

Ne spreglejte