Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2022,
14.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Tanja Žakelj gorsko kolesarstvo

Nedelja, 4. 9. 2022, 14.28

1 leto, 7 mesecev

Gorsko kolesarstvo

Tanja Žakelj na zadnji tekmi izenačila najboljšo uvrstitev sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Tanja Žakelj | Tanja Žakelj je vknjižila najboljšo uvrstitev sezone. | Foto Grega Stopar

Tanja Žakelj je vknjižila najboljšo uvrstitev sezone.

Foto: Grega Stopar

Francozinja Pauline Ferrand-Prevot je zmagovalka zadnje preizkušnje svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. V italijanskem Val di Soleju je v olimpijskem krosu ugnala rojakinjo Loano Lecomte ter Švicarko Jolando Neff. Tanja Žakelj je izenačila najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v tej sezoni, bila je 16.

Svetovna prvakinja iz domačega Les Getsa Pauline Ferrand-Prevot je bila daleč najboljša tudi teden dni kasneje v Val di Soleju. Rojakinjo Loano Lecomte je po odločilnem napadu sredi preizkušnje ugnala za 1:27 minute. Olimpijska prvakinja iz Tokia Jolanda Neff je zaostala 2:29 minute.

Tanja Žakelj je 11 dni pred 34. rojstnim dnem zabeležila 16. mesto, s čimer je izenačila dosežek iz Valnord Pal Arinsala v Andori. Za zmagovalko je tokrat zaostala 7:49 minute.

Sproščeno do najboljšega izida

"Dirke v Val di Sole sem se lotila zelo sproščeno, še vedno pa zelo 100-odstotno pri stvari in tudi končni rezultat je fenomenalen. Na začetku sem sledila toku dirke, gledala za vsako luknjo in se priklopila, kjer je bil prostor. Naredila nisem niti ene napake in niti enkrat zavirala tako, da bi izgubila hitrost," je dirko za svojo ekipo Unior Sinter ocenila Žakljeva.

V skupnem seštevku je bila Žakljeva 44., a ni tekmovala na štirih od devetih preizkušenj v olimpijskem krosu, izpustila pa je tudi vse dirke v kratkem krosu. Zmagovalka svetovnega pokala je Švicarka Alessandra Keller pred Avstralko Rebecco McConnell in Nizozemko Anne Terprstra.

Ni bilo slabe dirke

"Izkoristila sem to, kar je v meni, in izkupiček je tak, kot je bila cela sezona. Praktično nisem imela slabe dirke in sem se stalno vozila med najboljših 20 na svetu. Sezona je bila zelo lepa in uspešna, kar mi daje veliko motivacije za naprej. Nekako me je dvignila, sploh po slabši energiji v startu sezone, ko niti nisem vedela kaj pričakovati oziroma sem šla v sezono brez pričakovanj," je še besedo ali dve o sezoni podala slovenska kolesarka.

Francosko zmagoslavje v moški konkurenci

V moški konkurenci je slavil Francoz Titouan Carod, ki je za 35 sekund prehitel svetovnega prvaka, Švicarja Nina Schurterja. Tretji je bil še en Francoz Jordan Sarrou z zaostankom 1:08 minute. V skupnem seštevku je največ točk zbral Schurter, drugi je bil Carod, tretji pa Italijan Luca Braidot.

Ne spreglejte