Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
9.47

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ceneje.si PR članek kolesarjenje

Torek, 19. 6. 2018, 9.47

5 let, 10 mesecev

So te uspehi naših kolesarjev navdušili za kolesarjenje? Poglej si, kakšno kolo je primerno zate!

Oglasno sporočilo
kolo

Z novo kolesarsko sezono iščeš novo kolo? Ne le profesionalni, tudi rekreativni kolesarji imajo ob nakupu zahteven izziv. V ta namen smo sestavili kratek in jedrnat vodič glavnih značilnosti koles, na katere je dobro biti pozoren ob nakupu.

1. Pravi tip kolesa

Pri izbiri tipa kolesa se moraš najprej vprašati, za kakšen namen kolo potrebuješ. Če kolesariš le po urejenih cestah, je zate primerno cestno kolo, če hkrati voziš tudi po manj urejenih in makadamskih poteh, pa si raje izberi treking kolo. Če se s kolesom voziš v službo in po opravkih v mestu, si izberi mestno kolo, če ljubiš kolesarske akrobacije in ekstremne športe, je zate prava izbira BMX kolo. Za vse, ki radi kolesarite po gozdu in hribih, je nujno gorsko kolo primernega tipa.

2. Pravi tip gorskega kolesa

Izbira gorskega kolesa ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. V grobem gorska kolesa ločimo na ženska gorska kolesa, ki so primernejša za žensko telesno gradnjo, polnovzmetena kolesa, ki so primerna za zahtevnejše spuste in vzpone, saj so vzmetena tako spredaj kot zadaj, in hardtail kolesa, ki so primerna za vožnjo po gozdnih stezah.

3. Tehnične lastnosti kolesa

Najpomembnejše merilo ob nakupu novega kolesa je zagotovo izbira prave velikosti kolesarskega okvirja, zato nanj nikar ne pozabi. Primerno velikost najenostavneje dobiš tako, da sedeš na sedež kolesa in eno pedalo postaviš v najnižji možni položaj. Noga mora biti ob tem popolnoma iztegnjena, hkrati pa ne smeš imeti težav pri vrtenju pedala. Če se ob tem počutiš neugodno, poskusi dodatno prilagoditi kolesarski sedež. Poleg velikosti okvirja pozorno preveri tudi, kolikšno število prestav odlikuje kolo, ali gre za priznanega proizvajalca in kakšno dodatno opremo ti ponuja kolo.

4. Material kolesarskega okvirja

Kakovost kolesarskega okvirja je tesno povezana z materialom, iz katerega je okvir narejen. Navadno lahko izbiraš med jeklom, ki je sicer relativno poceni, a pripomore k veliki teži kolesa, med titanom, ki je zelo vzdržljiv, hkrati pa lahek material, med aluminijem, ki je izjemno lahek, a malenkost manj vzdržljiv, in ne nazadnje karbonom, ki je poleg velike vzdržljivosti tudi izjemno preprost za oblikovanje aerodinamičnih kolesarskih okvirjev.

5. Nakup kolesa med razprodajami

Navadno so največja znižanja kolesa jeseni, ko je kolesarska sezona že v zatonu. To je običajno tudi najboljši čas za nakup kolesa, saj se večina športnih trgovin želi znebiti zaloge koles, ki bi jo sicer morali v zimskem času shraniti v skladiščih. Običajno jeseni lahko dobiš odlično kolo iz pretekle sezone tudi za polovico ceneje, kljub temu pa se pri nakupu ne prenagli. Ob nakupu koles iz preteklih sezon pozorno preveri, kaj odlikuje novi in kaj stari model. Pogosto so novi modeli deležni le vizualne prenove, zato v takem primeru lahko trdimo, da se vsekakor bolj splača nakup preteklega modela kolesa. Vsekakor pa se poskusi izogniti nakupu koles iz več kot ene sezone nazaj.

6. Proračun za nakup kolesa

Še preden se odpraviš v športno trgovino, se odloči, kolikšen proračun misliš nameniti za nakup novega kolesa. Izbrani znesek poskusi zmanjšati vsaj za petino, saj bo najverjetneje tak znesek treba odšteti za nakup dodatne kolesarske opreme. Tudi če kolo že vsebuje vse potrebne sestavne dele, je ponavadi treba dokupiti osnovne dodatke, kot so čelada, kolesarska tlačilka, nosilec za bidon in podobno.

Za prihranke pri nakupu ne pozabi preveriti ponudb koles in kolesarske opreme v spletnih trgovinah in primerjati njihovih cen. S spletnim nakupom lahko prihraniš veliko denarja in časa, saj lahko hitro preveriš ponudbe več trgovin. Za še lažje spletno nakupovanje ti svetujemo obisk spletnega primerjalnika cen in ponudb Ceneje.si, kjer na enem mestu lahko poiščeš in primerjaš vse želene izdelke.

Naročnik oglasnega sporočila je Ceneje, d. o. o.

Ne spreglejte