Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
16.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Matej Mohorič Matej Mohorič

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 16.47

6 let, 7 mesecev

Slovenski kolesar v 11 dneh Gira že drugič na doping kontroli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Slovenski kolesar Matej Mohorič danes uživa v drugem prostem dnevu na Dirki po Italiji, kjer nabira prve izkušnje na tritedenskih etapnih dirkah. Jutro se je začelo z doping kontrolo – že drugič na letošnjem Giru – in nadaljevalo v sproščenem slogu. S kavo, pretegom nog na kolesu in intervjuji.

Tudi Matej Mohorič, član italijanske ekipe Lampre-Merida, je danes po šestih dneh intenzivnega obračanja pedal končno spet izpregel. Po devetih etapah svoje prve tritedenske etapne dirke se dobro počuti in se veseli nadaljevanja dirke. Njegova naloga na 99. Dirki po Italiji je predvsem naloga pomočnika, in to mu za zdaj ustreza.

Dvakratni svetovni prvak v mlajših selekcijah je letos prvič dobil priložnost nastopa na tritedenski etapni dirki. Ni edini, ki zastopa slovenske brave. Tam so še trije Slovenci: poleg medijsko v zadnjih dneh izpostavljenega Primoža Rogliča, ki je včeraj zmagal na kronometru, še Grega Bole (Nippo Vini Fantini) in Luka Mezgec (Orica GreenEDGE).

Smeh na štartu ima terapevtski učinek: Mohorič v družbi Luke Mezgeca in Estebana Chaveza Rubie

 

All important prestart laugh! 📷unknown

A photo posted by Luka Mezgec (@lukamezgec) on

Program, v katerem bi užival tudi na slovenskih cestah

21-letnik iz Gorenjske je navdušen nad spremljevalnim programom rožnate pentlje, ki bi si ga na dirki Po Sloveniji lahko samo želel. Že na Nizozemskem, ki je letos gostila tri etape Gira (tudi prolog, kjer je Roglič za las zgrešil prvo mesto), je bilo vse v znamenju rožnate barve, podobno je tudi v Italiji, kjer se glavnina navijačev zbira predvsem na klancih. Ime, ki ga je najpogosteje zaslediti na asfaltu, je ime italijanskega matadorja Vincenza Nibalija.

Začasna selitev v Monaco

Mohorič je trenutno na 106. mestu v skupnem seštevku (+0:44:02), odličen deseti je bil v tretji etapi. S prikazanim je zadovoljen, enako mnenje delijo v ekipi, je povedal mladi kolesar, ki je rodno Podblico na Gorenjskem letos zamenjal za multikulturno kneževino Monako.

"Za leto dni sem si najel stanovanje v bloku. Monako ponuja izredno dobre pogoje za trening. Klima je blaga, še posebej primerna je za trening v zimskem obdobju leta, tudi mednarodno letališče je povsem blizu, poleg tega v Monaku živi in trenira veliko kolesarjev," se je razgovoril Mohorič, ki ima tako kot preostala kolesarska karavana danes drugi prost dan na dirki.

Kako je videti kolesarski dan brez dirke?

Začel ga je z doping kontrolo, že drugič na Giru, sledil je zajtrk - ekipa Lampre-Merida ga prinese s seboj, podobno velja za testenine, ki jih skuhajo v hotelski restavraciji -, nato dobra ura sproščujočega obračanja pedal po toskanskih cestah, čas za kavo, prho, kosilo, radijski intervju, popoldanski počitek, masažo in večerjo.

Sobo si deli z Belorusom Ilio Koshevoyem, tako kot preostali kolesarji tega kluba komunicirata v italijanščini.     

Pobeg pred slovenskimi navijači  

Mohorič si je že ogledal prihodnje trase in upa, da bo lahko izkoristil še kak dan za pobeg. Če se to zgodi v četrtek ali petek, ko bo trasa vodila po sosednji Furlaniji in Beneški Sloveniji, in se bo zato ob cesti zbralo veliko slovenskh navijačev, še toliko bolje. Odvisno, kako se bodo stvari odvijale v prihodnjih dneh, je namignil. Dirka po Italiji se bo končala 29. maja v Torinu.

V Monaku še en Slovenec, skrbnik ekipe Sky

V Monacu živi tudi Nik Burjek, Slovenec, ki skrbi za klubsko hišo kolesarske ekipe Sky. Prejšnji konec tedna so ga predstavili na spletnem portalu YouTube. Preverite!

Ne spreglejte