Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
13. 6. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Jan Polanc Po Sloveniji

Torek, 13. 6. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

Slovenci smo fenomen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Jan Polanc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Naša majhna država ima približno dva milijona prebivalcev in prav to majhnost nekateri navajajo kot razlog, zakaj je športna Slovenija v svetu fenomen. V profesionalnem kolesarstvu imamo Slovenci glede na število prebivalcev skoraj največji odstotek kolesarjev v ekipah WorldTour.

Slovenski kolesarji iz meseca v mesec skrbijo, da ime Slovenije ponesejo v širni svet. Kot zadnji je dobro reklamo naredil Jan Polanc z zmago v četrti etapi znamenitega Gira. Slovenski ljubitelji dela ga bomo videli na delu tudi na slovenskih cestah, saj bo kot član ekipe UAE Team Emirates nastopal na tradicionalni dirki Po Sloveniji, na kateri bo spadal v ožji krog favoritov za skupno zmago.

V elitnem razredu WorldTour je 18 ekip, Slovenci pa imamo v njem 13 kolesarjev. A se število Slovencev še bistveno poveča, če upoštevamo, da je le v ekipi Team Sky pet Slovencev, ki pripravljajo kolesa, masirajo …

Slovenski kolesarji med profesionalci | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

"V Sloveniji je pristop bolj individualen"

"Mislim, da ima Slovenija največji odstotek kolesarjev in osebja med najboljšimi ekipami glede na število prebivalcev. V Skyju nas je pet. V Bahrain Meridi je skoraj polovica slovenska. Povsod smo," je v pogovoru za inCycle.tv povedal Marko Džalo, ki pri Skyju opravlja med drugim vlogo maserja, medtem ko slovenskih kolesarjev v tej britanski ekipi ni.

In imel je skoraj prav. Slovenija je sicer za Luksemburgom (ima štiri kolesarje v štirih različnih ekipah) po odstotku kolesarjev v ekipah WorldTour glede na število prebivalcev, vendar pred vsemi, če upoštevamo še slovensko osebje v najboljših ekipah.

Italijani imajo med vsemi največ kolesarjev v ekipah WorldTour in imajo v primerjavi z nami na izbiro bistveno več kolesarjev. Če imajo v eni generaciji po tisoč kolesarjev, je pri nas številka okoli 20.

Prispevek v angleškem jeziku o slovenskem fenomenu

In tudi zaradi tega Slovenijo obravanavajo kot športni fenomen. O skrivnosti, zakaj smo Slovenci tako kolesarsko razširjeni in hkrati dobri, so se spraševali številni povezani s kolesarstvom. "Dobro vprašanje ... Ne vem, kaj je skrivnost. Morda, ker smo manjši in delamo bolj trdo," pravi Džalo. "Mislim, da je stvar razvoja. V Sloveniji so le tri, štiri ekipe, zaradi tega je bolj pristop bolj individualen," razmišlja Luka Mezgec, ki je član ekipe Orica Scott.

Polanc upa, da je njegova zmaga na Giru pomagala pri razvoju slovenskega kolesarstva

"V manjših sredinah imamo dobre trenerje in funkcionarje in zato se dobro dela. To se vidi," pravi Matej Mohorič. | Foto: Vid Ponikvar "V manjših sredinah imamo dobre trenerje in funkcionarje in zato se dobro dela. To se vidi," pravi Matej Mohorič. Foto: Vid Ponikvar "Kolesarstvo je pri nas priljubljeno. Prav tako nimamo veliko ekip. V manjših sredinah imamo dobre trenerje in funkcionarje in se zato dobro dela. To se vidi," pravi Matej Mohorič, nekdanji mladinski prvak in svetovni prvak do 23 let. Pri UAE Team Emirates ima za sotekmovalca še Marka Kumpa in Polanca.

"Kot otrok sem treniral v dobrem okolju. Doma imamo hribe in to je pomagalo v gorski etapi na Giru. Upam, da je ta zmaga pomagala k razvoju slovenskega kolesarstva. Lepo je zmagati in videti slovenske zastave med tekmo," je povedal Polanc in dal vedeti, da imamo v domačem okolju pravo okolje za kolesarske treninge.

Od Jana slovenska javnost v tem tednu pričakuje, da se bo spet zavihtel med najboljše.

Slovenski ljubitelji tega športa bodo imeli namreč od četrtka do nedelje imeli lepo priložnost, da vidijo na delu nekatere najboljše slovenske kolesarje kakor tudi tuje (Prihaja tudi kralj šprintov Mark Cavendish). Dirka Po Sloveniji je bila v preteklosti že večkrat lepa odskočna deska za marsikaterega mladega Slovenca in tudi letos bo nekaj mladih kolesarjev, ki si bodo poskušali utreti pot v tuje profesionalne klube.

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte