Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Diego Ulissi

Sreda, 14. 5. 2014, 18.19

8 let

Sijajna zmaga Ulissija na dirki po Italiji, odličen tudi Matthews

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 5. etape 97. kolesarske dirke po Italiji (2.WT) je Italijan Diego Ulissi. Michaelu Matthewsu je uspelo v cilj prikolesariti z najboljšimi in ostaja odet v rožnato majico vodilnega.

Na dirki je bila na sporedu prva etapa s ciljnim vzponom. Še pred tem sta bila na sporedu dva kategorizirana vzpona. Že po desetih kilometrih je glavnini pobegnila skupina 11 kolesarjev, med katerimi je bilo kar nekaj šprinterjev, ki so menili, da današnje etape zaradi osem kilometrov dolgega ciljnega vzpona ne morejo končati v ospredju. Ubežniki so bili Elia Viviani (Cannondale), Ben Swift (Sky), Tyler Farrar, Fabian Wegmann (oba Garmin-Sharp), Miguel Angel Rubiano (Colombia), Tony Hurel, Bjorn Thurau (oba Europcar), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Venezuela), Yonathan Monsalve (Neri Sottoli), Kenny Dehaes in Tosh Van der Sande (oba Lotto-Belisol). Dobrih 20 kilometrov do cilja je glavnina ulovila sedem kolesarjev, medtem ko so imeli preostali štirje ubežniki le še dobrih 30 sekund prednosti. Nemec Bjorn Thurau je bil zadnji ubežnik, glavnina ga je dohitela 14 kilometrov do cilja. Dva kilometra pozneje je skupina 40 tekmovalcev prečkala drugi gorski cilj v etapi. Med njimi sta bila od Slovencev tudi Jani Brajkovič (Astana) in Jan Polanc (Lampre-Merida). Nevihta je poskrbela, da je bila tudi na spustu cesta mokra. Na tleh sta pristala Mikel Landa (Astana) in Fabio Felline (Trek Factory Racing).

Ob spustu je pobegnil Italijan Gianluca Brambilla (Omega Pharma-Quick Step), ki je imel pet kilometrov do cilja pol minute prednosti pred glavnino. Na čelu te so bili kolesarji ruske ekipe Katjuša, ki so poskrbeli, da so Brambillo ujeli kilometer in 300 metrov do cilja etape. Njihovo delo bi moral z zmago skleniti Joaquim Rodriguez, a je bilo v zadnjem kilometru boljših od njega kar šest kolesarjev. Največ moči v nogah je imel Diego Ulissi (Lampre-Merida), ki je slavil suvereno zmago. To je njegova tretja letošnja zmaga in druga v karieri na dirki po Italiji. Že leta 2011 je namreč dobil 16. etapo s ciljem v Tiranu. Drugo in tretje mesto v etapi sta zasedla Avstralec Cadel Evans in Kolumbijec Julian David Arredondo. Odlično je z vzponi opravil Avstralec Michael Matthews, ki je etapo končal na šestem mestu in obdržal rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Jani Brajkovič in Jan Polanc sta vse do zadnjega sledila najboljšim in etapo končala na 36. in 66. mestu, medtem ko sta Borut Božič in Luka Mezgec v cilj prikolesarila v ozadju. Najbolj zadovoljni po današnji etapi bodo zagotovo v taboru ekipe Lampre-Merida, katere član je tudi Jan Polanc.

V četrtek bo na sporedu ena od najdaljših etap na letošnji dirki. Kolesarje čaka kar 247 kilometrov dolga pot s ciljem v Montecassinu. Na sporedu bosta le dva gorska cilja, najpomembnejši pa bo dobrih osem kilometrov dolg ciljni vzpon v Montecassino.

Ne spreglejte