Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2020,
9.22

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Ineos Rohan Dennis

Sreda, 22. 1. 2020, 9.22

4 leta, 2 meseca

Želel je rešiti zakon in duševno zdravje

Rohan Dennis odkrito o ozadju poteze, ki je dvignila ogromno prahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Rohan Dennis | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Avstralski kolesar Rohan Dennis, aktualni svetovni prvak v kronometru, se je ob robu Dirke po Avstraliji prvič konkretneje razgovoril o dogajanju na lanski Dirki po Franciji, ki jo je zapustil le dan pred etapnim kronometrom, kjer je bil eden od glavnih favoritov za zmago, in njegovi ločitvi od moštva Bahrain Merida.

Kot je Rohan Dennis pojasnil novinarjem, ki na prizorišču spremljajo Dirko po Avstraliji, je bila njegova odločitev, da se predčasno poslovi od francoskega Toura, povezana z njegovim zakonom in duševnim zdravjem. Šlo naj bi za reševanje obojega, je zatrdil.

Po odločitvi, da sredi 12. etape Toura brez razlage zapusti dirko, kar je v javnosti dvignilo ogromno prahu in porajalo številna vprašanja, se je Dennis umaknil z družbenih omrežij in poiskal psihološko pomoč.

Obrnil se je na prijatelja, psihologa Davida Spindlerja, ki mu je pomagal pri predelovanju dogodkov na duševni ravni, in trenerja Neala Hendersona, ki mu je bil v pomoč pri intenzivni pripravi na obrambo mavrične majice svetovnega prvaka v vožnji na čas, kar mu je tudi uspelo.

V Yorkshiru je ponovil scenarij iz Innsbrucka: postal je svetovni prvak v vožnji na čas. | Foto: Vid Ponikvar V Yorkshiru je ponovil scenarij iz Innsbrucka: postal je svetovni prvak v vožnji na čas. Foto: Vid Ponikvar

Svetovno prvenstvo: največji razgovor za službo v življenju

Avstralec je nastop na lanskem svetovnem prvenstvu v deževnem Yorksiru na britanskem otoku opisal kot "največji razgovor za službo v njegovem življenju". Opravil ga je z odliko, z novim naslovom svetovnega prvaka je navdušil vodilne v najbogatejšem moštvu v kolesarski karavani, Ineosu, ki so mu vrata na široko odprli konec lanskega leta.

Poudaril je, da vsi, vključno z njim, opažajo, da je duševno v precej boljši koži, kot je bil, kar je izpostavil kot najpomembnejši segment življenja. Odločitev, da se iz Bahrain Meride, po novem Bahrain-Maclarna, s katerim bodo zadeve urejali na sodišču, preseli v novo sredino, je ocenil kot izredno pozitivno potezo.

Rohan Dennis | Foto: Reuters Foto: Reuters

So se ga v Bahrain Meridi želeli znebiti?

Čeprav o nekdanjem delodajalcu ni želel govoriti, pa je vendarle razkril nekaj podrobnosti, s katerimi je želel osvetliti razloge za slabo počutje v nekdanji ekipi.

"Šlo je za nekaj dejanj, ki so bila preračunana tako, da so me prizadela v določenem delu dneva, da so vplivala ali na počitek ali trening. Bilo je kar nekaj precej jasnih indikacij, ki so kazale na to, da se me želijo znebiti, sam pa nisem človek, ki bi kar dopuščal, da bi me drugi izkoriščali. To je bil recept za katastrofo," je dejal Dennis, ki je končno razkril, zakaj se je odločil za nenaden odhod s Toura.

Na cilju kronometra na SP v Yorkshiru sta ga pričakala žena in sin:

Odločitev je sprejel izključno v dobro družine

"Šlo je izključno za osebne razloge. Okolje, v katerem sem bil, me je sililo v to, da sem postal človek, v bližini katerega ni bilo prijetno. Nisem si želel postati še eden od športnikov, ki zakon končajo z ločitvijo," je dejal.

Čeprav je s svojim dejanjem sprožil prekinitev sodelovanja z Bahrain Merido in se znašel v nemilosti, pravi, da ničesar ne obžaluje. To, kar je storil, je storil izključno v dobrobit svoje družine, je zatrdil.

"Nobenega načrta ni bilo v ozadju, da bi umazal ugled ekipe ali sponzorjev, saj javno nikoli nisem črnil ne partnerjev ne ekipe ali sponzorjev. Držal sem se zase, tak je bil tudi dogovor znotraj ekipe. To, kar se mi dogaja v osebnem življenju, je samo moja stvar in z ekipo smo se dogovorili, da bomo težavo rešili za zaprtimi vrati, tako kot bi to moralo biti znotraj profesionalnega okolja. Potem pa je bilo storjenih nekaj korakov, ki po mojem mnenju niso bili v dobro vseh," je bil kritičen.

V Ineosu se je najbolj ujel z Lukom Rowom:

Pohvale za Inoes

Bolj pohvalno se je Dennis izrazil v zvezi z novo sredino, moštvom Ineos, ki se mu je pridružil konec lanskega leta.

"Nekatere ekipe, in s tem mislim na Ineos, zelo veliko poudarka namenjajo mentalnemu stanju kolesarjev. V ekipi imajo psihologa, ki nam je v pomoč, kadar ga kdo potrebuje in ko se znajde v težavah. Nekatere ekipe se zavedajo, da kolesarji nismo roboti, ampak ljudje. Star pregovor pravi, da zadovoljen kolesar tudi dobro dirka. Če si srečen v določenem okolju, potem boš zase, za svoje ekipne kolege in vodstvo ekipe iz sebe iztisnil še nekaj več, kot bi sicer. To je po mojem mnenju tudi razlog za uspeh ekipe: od začetka do konca gre za enotno ekipo," je Dennis, ki si je za glavni cilj te sezone zastavil nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo v kronometru skušal doseči tisto, kar še nima v svoji zbirki – olimpijsko medaljo, polaskal ekipi.

Avstralec je bil že v Riu de Janeiru leta 2016 eden od glavnih favoritov za zmago – a mu je pot do zlata preprečila težava s kolesom. Zaradi menjave je na koncu pristal na 5. mestu.

Kot največjega konkurenta na poti do olimpijskega zlata je izpostavil čudežnega Belgijca, Remca Evenepoela (Deceuninck-QuickStep).

Ne spreglejte