Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 3. 2021,
9.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Natisni članek

Strade Bianche nagradni sklad

Četrtek, 4. 3. 2021, 9.52

3 leta, 1 mesec

Kampanja za izenačitev nagrad v moškem in ženskem kolesarstvu

Po šokantni razliki mu je prekipelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Potem ko je prejšnji teden v medijih in na družbenih omrežjih zaokrožila ilustracija nagradnega kolača za zmagovalca in zmagovalko belgijske enodnevne dirke Omloop Het Nieuwsblad, ki jasno kaže, da so nagrade za ženske bistveno nižje kot za moške, je eden od ljubiteljev kolesarstva zagnal kampanjo za izenačitev nagradnega sklada na dirki Strade Bianche (6. 3.).

Razlika v denarni nagradi za zmagovalko ženske različice dirke Omloop Het Nieuwsblad in zmagovalca moške je neverjetna.

Svetovna prvakinja Anna van der Breggen (SD Worx) je za zmago na enodnevni dirki Omloop Het Nieuwsblad prejela skromnih 930 evrov, kar je zgolj pet odstotkov nagrade, ki jo dobil Italijan Davide Ballerini.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Svetovna prvakinja Anna van der Breggen (SD Worx) je za zmago na enodnevni dirki Omloop Het Nieuwsblad prejela skromnih 930 evrov, kar je zgolj pet odstotkov nagrade, ki jo dobil Italijan Davide Ballerini. Foto: Guliverimage/Getty Images

Svetovna prvakinja Anna van der Breggen (SD Worx) je za zmago prejela skromnih 930 evrov (od skupaj 4.660 evrov nagradnega sklada), medtem ko je njen moški kolega Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step) za zmago iztržil precej več, 16 tisoč evrov (od skupaj 40 tisoč evrov nagradnega sklada).

Zmagovalka je torej za zmago iztržila zgolj pet odstotkov nagrade, ki jo je prejel zmagovalec moške dirke.

V treh dneh zbrali že več kot 10 tisoč evrov

Ilustracija nagradnega kolača je hitro zaokrožila po družbenih omrežjih in sprožila val ogorčenja. Enega od ljubiteljev kolesarstva, 41-letnega Nizozemca Cema Tanyerija, je zmotila celo do te mere, da se je odločil zagnati kampanjo za množično financiranje, v okviru katere se zbirajo sredstva za obogatitev denarnega sklada na dirki Strade Bianche, ki bo namenjen najboljšim kolesarkam na dirki. V treh dneh se je na račun kampanje steklo že več kot 10 tisoč evrov, kar pomeni, da bo prvih pet kolesark v cilju dirke zaslužilo več kot kadarkoli na kateri od italijanskih dirk. 

Na številne kritike glede nagradnega sklada se je na Twitterju odzval tudi direktor kolesarskih dirk v Flandriji Tomas Van Den Spiegel. Kot je zapisal, je zelo razočaran nad kritičnim odzivom javnosti v zvezi z nagradnim skladom, saj da so zadnja leta v razvoj ženskega kolesarstva vložili ogromno denarja, zagotovili pa so tudi televizijski prenos ženskih dirk.

Precejšnja razlika tudi v nagradnem skladu dirke Strade Bianche

Lani je Annemiek van Vleuten, zmagovalka dirke Strade Bianche, ki ima tako v moškem kot ženskem koledarju status svetove serije, prejela 2.256 evrov nagrade, medtem ko je zmagovalec moške preizkušnje, moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma Wout Van Aert, Italijo zapustil bogatejši za 16 tisočakov.

Razlika je precejšnja tudi na področju plačnih razmerij. Najpozneje do leta 2022 naj bi plače kolesark, ki dirkajo za ekipo svetovne serije, torej najvišjega ranga, izenačili s plačami moških v prokontinentalni ekipi, torej nižjega ranga.

Lani je na dirki Strade Bianche slavil Belgijec Wout Van Aert.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Lani je na dirki Strade Bianche slavil Belgijec Wout Van Aert. Foto: Guliverimage/Getty Images

Med favoriti "belih cest" tudi Pogačar

Dirka Strade Bianche (184 km) bo na sporedu to soboto, 6. marca, na štartnem seznamu pa sta tudi zmagovalec lanske Dirke po Franciji Tadej Pogačar, ki je letošnjo sezono začel z zmago na Dirki po ZAE, in njegov pomočnik Jan Polanc.

Med ožjimi favoriti za zmago bodo prav gotovo branilec lanske zmage Van Aert (Jumbo-Visma), Danec Jakob Fuglsang (Astana Premier-Tech), nekdanji zmagovalec Toura Egan Bernal in dvakratni zmagovalec dirke Strade Bianche Michał Kwiatkowski (oba Ineos Grenadiers), svetovni prvak Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) in njegov ekipni kolega, obetavni Portugalec Joalo Almeida, španski veteran Alejandro Valverde (Movistar) in aktualni svetovni prvak v ciklokrosu in zmagovalec prve etape Dirke po ZAE Nizozemec Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix). 

V ekipi Bahrain-Victorious bodo kar trije Slovenci, poleg Mateja Mohoriča še Jan Tratnik in Domen Novak.

Pred moško dirko Strade Bianche bo na sporedu še ženska različica (136 km). Med favoritinjami za zmago so junakinja zadnjih dveh izvedb Annemiek Van Vleuten (Movistar Team), svetovna prvakinja Anna Van Der Breggen (SD Worx) in Italijanka Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo Women).

Ženska dirka Strade Bianche se bo začela ob 9.10 in končala predvidoma ob 13.15, moški pa bodo štartali ob 11.40 in cilj dosegli okrog 16.30.
Ne spreglejte