Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
12.20

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

Po Sloveniji Jani Brajkovič Bogdan Fink Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Rafal Majka

Četrtek, 17. 5. 2018, 12.20

5 let, 11 mesecev

Kolesarska dirka Po Sloveniji

Na slovenskih cestah bomo priča rekordu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
po sloveniji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tradicionalna kolesarska dirka Po Sloveniji bo letos doživela že jubilejno 25. izvedbo in imela dodatne razsežnosti. Konkurenca bo izjemna, dirka pa bo potekala kar pet dni. Direktor dirke Bogdan Fink, nekdanji zmagovalec Jani Brajkovič in mladi kolesar Tadej Pogačar so predstavili potek etap, na katerih bo kolesarska karavana drvela tudi po avstrijskih in madžarskih cestah. Nastopilo bo 22 ekip, kar je rekordno na največji slovenski kolesarski pentlji. Deveto WorldTour ekipo so morali celo zavrniti.

Pred mesecem smo na prvi novinarski konferenci v sklopu predstavitve dirke Po Sloveniji izvedeli, da bo na domači kolesarki pentlji nastopil tudi najbolj vroč slovenski kolesar zadnjih let Primož Roglič. Nekdanji skakalec je dirko Po Sloveniji pred tremi leti tudi osvojil. Zdaj ima spet načrt, da se povzpne na vrh.

Imel bo ogromno konkurenco, saj bo v Sloveniji nastopilo osem ekip WorldTour s kakovostnimi zasedbami. Lanski zmagovalec Rafal Majka kot član Bore Hansgrohe je že eden izmed kandidatov. Na seznamu udeležencev so še Nemec Marcel Kittel, Britanec Mark Cavendish, Avstralec Caleb Ewan, morda pa se pridruži tudi nedavni slovenski junak na Giru Matej Mohorič. O tem bo odločalo vodstvo njegovega kluba Bahrain-Merida.

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji

Na dirki, ki se bo začela 13. junija v Lendavi, končala pa štiri dni pozneje v Novem mestu, bo nastopilo kar 22 ekip. To je rekordno število v zgodovini največje kolesarske dirke na slovenskih tleh.

"To se za 25. izvedbo, za srebrni jubilej, tudi spodobi," je dejal alfa in omega pri organizaciji največje kolesarske dirke pri nas Bogdan Fink ter dodal, da je bil primoran zaradi prevelikega števila nastopajočih zavrniti deveto ekipo World Tour. Tako jih bo nastopilo osem. Skupaj bo na dirki nastopilo kar 154 kolesarjev. Sicer je bilo še več prošenj s strani največjih ekip, vendar so morali organizatorji deveto WorldTour ekipo zavrniti, saj bi povzročalo prevelik zalogaj. Že zdaj pa je jasno, da bomo videli na slovenskih cestah rekordno število kolesarjev v sklopu dirke Po Sloveniji.

Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji

Na novinarski konferenci je pri predstavitvi etap pomagal član Adrie Mobil Jani Brajkovič, ki se lahko pohvali z nazivom kralj dirke Po Sloveniji. Podvig mu je uspel leta 2012. Besedo je dobil tudi eden najobetavnejših mladih slovenskih kolesarjev Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum). Kaj so povedali o letošnjih etapah?

Jani Brajkovič ima željo, da bi se potegoval za zeleno majico. | Foto: Vid Ponikvar Jani Brajkovič ima željo, da bi se potegoval za zeleno majico. Foto: Vid Ponikvar

Tudi po madžarskih in avstrijskih cestah

Bogdan Fink je direktor slovenske kolesarske pentlje. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Fink je direktor slovenske kolesarske pentlje. Foto: Vid Ponikvar Prva etapa od Lendave do Murske Sobote bo ravninska. "Veliko ekip se pripravlja na Tour de France, tako da bo ta etapa kot nalašč za njih. Karavana bo šla tudi po madžarskih in avstrijskih cestah, kar bo malce večji zalogaj za slovensko policijo,'' je povedal direktor Fink, Brajkovič pa je dodal, da se bo uvodna etapa po njegovem mnenju končala s šprintom.

Druga etapa bo bolj razgibana. Potekala bo od Maribora do Rogaške Slatine. "Maribor je po dolgem času vključen v dirko," je poudaril Fink, Pogačar pa je dodal, da je druga etapa po profilu težja kot prva, saj je več vzponov. "Treba bo paziti pri spustih, da se ne izgubi dirka," meni obetavni slovenski kolesar. Brajkovič je pripomnil, da se bo osem največjih ekip potrudilo, da se etapa konča s skupinskim šprintom.

Tretja etapa se bo začela v Slovenskih Konjicah, končala pa na Celjskem gradu. ''Zadnji del etape je zelo zahteven, profil ne pokaže vsega. Razlike se bodo naredile že do Celjske koče, na zadnji klanec na Celjski grad pa bo prišla le manjša skupina,'' napoveduje Brajkovič. Prepričan je, da bi lahko na tej etapi prišel sam do cilja le Roglič, ki se bo na slovenski pentlji pripravljal na izzive Tour de Francea.

Četrta etapa bo potekala od Ljubljane do Kamnika. Začelo se bo pred Halo Tivoli, vmes se bodo pedala vrtela tudi po avstrijskih cestah, nazaj mimo Logarske doline do Kamnika. Bo kar 2.900 metrov višinske razlike, od tega 2.600 v zadnjem delu. ''Zelo težka etapa, zelo težki vzponi,'' je dejal Brajkovič, mlajši stanovski kolega Pogačar pa je dodal: ''To je kraljevska etapa s tremi strmimi vzponi. Tisti, ki računajo na kronometer, bodo le zraven, preostali pa napadali. Veselim se cilja v Kamniku, skoraj svojem domačem mestu.''

Zadnja, peta etapa bo vožnja na čas. Štart kronometra bo v Trebnjem. Dolg bo 21,5 kilometra, cilj pa bo v Novem mestu pred velikim pokroviteljem kolesarske dirke Po Sloveniji Adria Mobil. ''Ne bo tako lahek kronometer, kot se zdi po ogledu profila. Nekaj vzponov je težkih in ne tako kratkih. To bo zelo lep kronometer, ki bo potrdil najboljšega kolesarja na tej dirki,'' je dejal Brajkovič, nekdanji svetovni prvak v kronometru.

Dirka Po Sloveniji bo plenila pozornost med 13. in 17. junijem. | Foto: Vid Ponikvar Dirka Po Sloveniji bo plenila pozornost med 13. in 17. junijem. Foto: Vid Ponikvar

"V zadnjem mesecu dni smo posamezne profile trase nekoliko spreminjali, še zlasti profil četrte etape na relaciji Ljubljana–Kamnik. Dolžina ostaja tako rekoč nespremenjena, nekoliko pa smo spremenili vzpone, tako da bodo še zahtevnejši, kot smo napovedovali, medtem ko bodo spusti ostali enako tehnično zahtevni kot do zdaj," je sporočil direktor Fink.

Ne spreglejte