Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
14.30

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Isaac Del Toro Joxean Matxin Fernandez Tadej Pogačar Tadej Pogačar Antonio Morgado UAE Emirates

Četrtek, 18. 1. 2024, 14.30

3 mesece, 1 teden

Antonio Morgado

Plašen in molčeč fant, ki na kolesu postane morilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Antonio Morgado | Portugalski najstnik Antonio Morgado je vzhajajoča zvezda svetovnega kolesarstva, menijo v ekipi UAE Emirates. | Foto Guliverimage

Portugalski najstnik Antonio Morgado je vzhajajoča zvezda svetovnega kolesarstva, menijo v ekipi UAE Emirates.

Foto: Guliverimage

V kolesarskem moštvu UAE Emirates ne manjka številnih talentiranih tekmovalcev. Te dni se z uspehi v Avstraliji dokazuje 20-letni Mehičan Isaac del Toro, ki ga nekateri že označujejo za naslednika Tadeja Pogačarja, a prav toliko, če ne še več, naj bi v UAE Emirates pričakovali od 19-letnega Portugalca Antonia Morgada, ki je k Pogačarjevim prišel iz ameriške kontinentalne ekipe Hagens Berman Axeon.

Isaac del Toro
Sportal Ali pri UAE vzgajajo naslednika Tadeja Pogačarja?

Pri UAE Emirates so se pozimi dobro okrepili, v svoje vrste so iz Ineosa zvabili 26-letnega Rusa s francoskim potnim listom Pavla Sivakova, pa iz Bore 29-letnega Nemca Nilsa Politta, a za prihodnost stavijo predvsem na mlada upa, Mehičana Isaaca del Tora ter Portugalca Antonia Morgada.

Poseben kolesar, ki se ne zaveda svoje moči

Dvajsetletni del Toro je lani dobil dirko Tour de l'Avenir, še leto mlajši Morgada pa je lani osvojil več etapno Dirko po Rodosu. "Vselej sem sanjal, da bi postal kolesar za več etapne dirke in zablestel na Touru," je za belgijski medij Sporza po debiju v dresu UAE Emirates na Dirki po Avstraliji razlagal Morgado. V drugi etapi je pomagal Del Toru do zmage in skupnega vodstva na dirki tam spodaj (Down Under, op. prev.).

"Sem pa malce težak, imam 70,5 kilograma, ampak imamo čas, da glede tega kaj postorimo," je še razkril portugalski najstnik. Njegov izkušeni moštveni kolega Tim Wellens je za Sporzo povedal, da je Morgado preskromen. "Je zelo poseben kolesar, ki se močno podcenjuje. Ne zaveda se, kako močan je," meni 32-letni Belgijec, ki se je UAE Emirates pridružil lani. Pred kratkim je imel priložnost Morgada videti od Pogačarju na treningu v Španiji.

"Ta mladenič je bil edini, ki je lahko sledil Pogačarju na šesturnem treningu, na katerem smo vozili s povprečjem 40 kilometrov na uro," je Wellens razkril epizodo s priprav v Španiji. Morgado, podprvak s svetovnega mladinskega prvenstva 2022 in podprvak z lanskega SP v Glasgowu v konkurenci kolesarjev do 23 let, je na kolege v UAE Emirates že naredil vtis.

Morgado trenutno dirka v Avstraliji, kjer pomaga mehiškemu kolegu Del Toru:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PISSEI (@pissei)

Plašen in molčeč fant, ki na kolesu postane morilec

Še bolj pa na vodstvo moštva, ki v Morgadu vidi naslednjega vodjo, naslednika Tadeja Pogačarja. Šporni direktor Joxean Matxin Fernandez je priznal, da za mladeniča skrbi bolj, kot je za Pogačarja. "Morgado je plašen fant in ne govori veliko, a ko se usede na kolo, postane povsem drug človek, postane morilec. Ne mislim, da bo postal zvezda, o tem sem prepričan," je nad mladim varovancem navdušen Bask. "Morgado je dober, zelo dober. Nobenega dvoma ni, da bo v svoji prvi sezoni med profesionalci osvajal lovorike, Morgado bo zagotovo največje odkritje leta," je še dodal.

Antonio Morgado ni klasičen 50-kilogramski hribolazec, pa se vseeno dobro vozi v klanec, še pravi Matxin Fernandez, ki ima zadnja leta opravka z izjemnimi mladimi super talenti, na čelu s slovenskim šampionom Pogačarjem kot tudi španskim upom Juanom Ayusom. Pred portugalskim mladeničem pa je sezona učenja in nabiranja izkušenj, februarja bo dirkal na domačih preizkušnjah po Figueiri in Algarveju.

Preberite še:

Jonas Vingegaard Wout van Aert
Sportal Rogličevi so vrgli trnek na dva zvezdnika
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal To so kolesarji z najvišjimi plačami
Michel Hessmann
Sportal Kaj se dogaja s pozitivnim dopinškim testom kolesarja, ki je bil z Rogličem na Giru?
Ne spreglejte