Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 10.18

8 let

Pellizotti največji zvezdnik na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sredo ob 13. uri bo na Prešernovem trgu v Ljubljani štart 1. etape 15. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). Največji zvezdnik, ki bo nastopil na dirki, je Franco Pellizotti.

Italijan, ki je član ekipe Liquigas, je na nedavno končani dirki Po Italiji osvojil četrto mesto v skupnem seštevku. Poleg tega je slavil etapno zmago v gorski posamični vožnji na čas na Kronplatz. Ekipa Liquigas bo na dirki nastopila s šprinterjem Francescom Chicchijem, ki je letos že štirikrat okusil slast zmage. V njihovi ekipi bo tudi Slovenec Gorazd Štangelj, ki je na nedavno končani dirki Po Luksemburgu osvojil peto mesto v zadnji etapi.

Poleg Štanglja bosta na dirki od Slovencev, ki nastopajo za tuje ekipe, nastopila še Jure Golčer (LPR Brakes) in Simon Špilak (Lampre). Slednji bo nastopil z oslabljeno ekipo, saj so Italijani na dirko pripeljali le pet kolesarjev (namesto osem). Vsekakor se bo moral Simon v primeru dobrega počutja zanesti večinoma le nase, če bo hotel doseči dober rezultat.

Slovenski klubi imajo svoje adute

V najboljšem položaju je Jure Golčer. Ob sebi bo imel dovolj močno ekipo, ki bo izrazitemu specialistu za vožnjo v klanec ob dobri formi vsekakor priskočila na pomoč. Vprašanje pa je, ali bo po garanju na Giru Golčer sposoben osvojiti svojo drugo zmago na dirki. Prvo, ki so jo odvzeli Tomažu Nosetu, je leta 2006 dosegel za zeleno mizo. Poleg njega je v tem trenutku v odlični formi še Ruslan Pidgorni, ki je v nedeljo dirko Memorial Pantani končal na tretjem mestu.

Vsekakor bodo vse oči uprte v nastop Slovencev, ki nastopajo za domače klube. Za skupno zmago se bodo skušali boriti le Robert Vrečer (Radenska), Grega Bole (Adria) ter Mitja Mahorič (Perutnina). V slovenskih ekipah bodo namreč prvi možje v boju za skupno zmago Hrvatje. Robert Kišerlovski (Adria Mobil), Matija Kvasina in Radoslav Rogina (Perutnina Ptuj).

Razmerje zmag 8:6 za Slovenijo

Veliko več možnosti bodo imeli Slovenci v posameznih etapah. Grega Bole, Marko Kump (oba Adria), Aldo Ino Ilešič (Sava), Jure Kocjan, Matej Stare (oba Perutnina), Matej Gnezda, Matic Strgar (oba Radenska) so kolesarji, ki bodo skušali doseči etapno zmago v primeru ciljnega šprinta glavnine. Vsekakor je pa dirka s štirimi etapami komaj dovolj dolga, da bodo vse slovenske ekipe zadovoljne z nastopom. Vsekakor si nobena izmed njih ne more privoščiti niti ene napake, saj jih bo vsaka stala odlične uvrstitve in morebitne etapne zmage.

Odlično bodo na dirki nastopali tudi Luca Paolini in Gabriele Balducci (oba Acqua e Sapone), Niklas Axelsson in Danilo Hondo (oba PVC Serramenti), Enrico Rossi (NGC Medical) in Pržemslav Niemiec (Miche). Glede na konkurenco imajo letos tujci nekoliko več možnosti za končno zmago ter možnost, da se Slovencem približajo na zmago zaostanka. Sedaj je razmerje v zmagah 8:6 za Slovenijo.

Ne spreglejte