Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vuelta Vuelta

Petek, 4. 9. 2015, 18.01

8 let

Odločil se je za samostojni pobeg in zmagal z minuto prednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portugalski kolesar Nelson Oliveira (Lampre-Merida) je zmagovalec 13. etape dirke po Španiji.

Drugo mesto na 178 kilometrov dolgi etapi od Calatayuda do Tarazone osvojil Francoz Julien Simon (Cofidis), tretji je bil Irec Nicolas Roche (Sky). Italijan Fabio Aru (Astana) je zadržal prvo mesto v skupni razvrstitvi.

Trinajsta etapa dirke po Španiji na vrhu po pričakovanjih ni prinesla večjih sprememb. Kolesarji Astane so ves čas 178 km dolge etapa nadzorovali potek dirke in varno pripeljali Aruja do cilja, ki je brez večjih zadržal svojo prednost v skupni razvrstitvi pred najbližjima zasledovalcema Špancem Joaquimom Rodriguezom (Katjuša) in Nizozemcem Tomom Dumoulinom (Giant-Alpecin), ki za njim zaostajata manj kot pol minute. Vsi trije so hranili moči za sobotno 14. etapo, ki bo z 215 km najdaljša na letošnji španski pentlji, končala pa se bo z 18 km dolgim vzponom na Fuente del Chivo, ki ima povprečni naklon 5,5 odstotkov. Start etape bo v Vitorii.

Ker vodilni niso imeli večjega interesa, da bi krojili sam vrh trinajste etape, je bila to priložnost za kolesarje iz ozadja. V razgibani etapi je bilo več poskusov pobega, kot zadnji pa je na zadnjem spustu po vzponu tretje kategorije na Alto de Moncayo napadel portugalski državni prvak v kronometru Oliveira. Do cilja si je prikolesaril minuto prednosti in na ta način prišel do svoje prve profesionalne zmage na najpomembnejših dirkah. Veliko dela sta v ozadju opravila njegova sotekmovalca iz ekipe Lampre-Merida Ruben Plaza in Valerio Conti, ki sta upočasnila zasledovalce.

"To je bilo najtežjih 30 km v mojem življenju, ki jih ni in ni hotelo biti konec. Toda na koncu so se stvari zame obrnile na najboljši možni način, saj sem prišel do svoje prve mednarodne zmage," se je ob koncu etape veselil 26-letni Oliveira.

V ozadju se je v skupini 22 kolesarjev bil ogorčen boj za drugo mesto. Dobil ga je Francoz Simon, še drugič pa je bil na tretjem mestu izkušeni Irec Roche, ki je tako ponovil izid iz druge etape.

Edini preostali slovenski predstavnik na dirki Po Španiji Luka Mezgec je v cilj prišel v času Aruja na 43. mestu,, za zmagovalcem je zaostal 4:48 minute, v skupni uvrstitvi je napredoval za 35 mest in je zdaj na 91. mestu.

Ne spreglejte