SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nose: Upam, da bom najboljši Slovenec na dirki Po Sloveniji

2

termometer

 | Foto:
Enaintridesetletni slovenski kolesar Tomaž Nose spada v ožji krog favoritov za zmago na letošnji kolesarski dirki Po Sloveniji (2.1), na kateri je zmagal dvakrat, a priznana je le ena.

Medtem ko dirka Po Sloveniji praznuje 20. Jubilej, bo jubilej na njej praznoval tudi Tomaž Nose, saj bo na dirki Po Sloveniji nastopil desetič v karieri. Dvakrat do zdaj je tudi zmagal v skupnem seštevku dirke, a so mu eno zmago (2006) naknadno odvzeli. Leto pozneje je ponovno zmagal in to je bila tudi zadnja zmaga, ki jo je Nose dosegel na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Junija bo torej minilo že šest let, odkar je zadnjič dvignil roke v zrak v znak zmagoslavja. Prvič je na edini slovenski etapni dirki za člane nastopil leta 2002 in dirko končal na 8. mestu v skupnem seštevku. Sledili sta dve sezoni, v katerih na dirki Po Sloveniji ni blestel in ju je končal na 15. in 21. mestu. Nato pa je prišlo leto 2006, ko je Nose slavil zmago na dirki Po Sloveniji in zmagal tudi etapo s ciljem na Vršiču. Leto pozneje je spet zmagal dirko in bil v etapi s ciljem na Vršiču drugi. Premagal ga je Vincenzo Nibali.

A leta 2007 je odjeknila novica, da je Nose že leta 2006 padel na kontroli dopinga. Izkazalo se je, da je mesečno v zdravstvene namene prejemal Testoviron, ki je na seznamu prepovedanih substanc. "Kolesar je na glavni obravnavi priznal, da je v začetku junija 2006 s pomočjo injekcije v svoje telo prejel 250 miligramov Testovirona ter da je enake količine Testovirona prejemal vsak mesec že od januarja 2006. Na obravnavi je predložil tudi zdravstveno dokumentacijo, iz katere je bilo razvidno, da je vsak mesec prejemal 250 miligramov Testovirona v obliki injekcij. Po mnenju in prepričanju Protidopinške komisije pri KZS-ju, temu pa je pritrdila tudi predstavnica Mednarodne kolesarske zveze, dovoljenje za terapevtsko uporabo (TUE) z njene strani sploh ne bi bilo izdano, saj je šlo za najstrožje prepovedano substanco razreda S1." Nosetu je potrdilo, da lahko v zdravstvene namene prejema Testoviron, izdal Joško Osredkar, predsednik protidopinške komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije: "Res sem mu izdal potrdilo, toda samo za področje, za katerega smo mi odgovorni, se pravi za dirke državnega prvenstva in podobno, za mednarodne dirke, ki so v pristojnosti drugih, pa ne, za te bi si ga moral pridobiti pri UCI-ju," je takrat v svoj bran dejal Osredkar. Epilog tega je bil, da je Nose prejel dvoletno prepoved nastopanja, čeprav bi se temu zaradi proceduralnih napak lahko izognil. V bistvu je bil Nose le nespreten. Imel je potrdilo, da lahko jemlje zdravilo, ki vsebuje prepovedana sredstva, a ne od Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki kaj takega ne bi nikoli dovolila. Ker je krivdo sam priznal, je dobil dvoletno kazen, čeprav zaradi negativnega izvida B to ne bi bilo mogoče, če bi se takoj izrekel za nedolžnega. Nose namreč ni imel možnosti dvojnega testiranja odvzetega vzorca. "Rezultata vzorcev sta se razlikovala. Avstrijski laboratorij je ugotovil, da je vzorec pozitiven, švicarski, da je isti vzorec negativen. Po pravilih UCI-ja bi me moral KZS o primeru v dveh dneh pisno obvestiti in moral bi imeti možnost zaprositi za B-test. KZS je ravnal v nasprotju s temi pravili in me ni obvestil. Postopka ne morem priznati kot verodostojnega. Primerno izveden postopek bi pripeljal do drugačnega konca," je takrat dejal Nose, ki se je nato leta 2009 vrnil v kolesarsko karavano.

Da mu trasa letošnje dirke Po Sloveniji ustreza, je že potrdil. "Trasa letošnje jubilejne dirke je zahtevna in razgibana, a mi ustreza. Lani je bil posamičen kronometer daljši, kot bo letos. Zame je to zagotovo boljše, saj nisem ne vem kako dober kronometrist," je za Sportal povedal Nose, ki ga veseli dejstvo, da se na dirko vrača vzpon na Vršič. "Sem vesel, da so na dirko ponovno uvrstili Vršič. Ta klanec mi ustreza in vsakič, ko je bil med etapami tudi Vršič, sem dobro dirkal oz. se dobro uvrstil. Tudi druga etapa, s ciljem v Višnji Gori, bo zahtevna in bom moral paziti, da bom v cilj prišel s prvimi kolesarji. A menim, da bo odločilna 3. etapa s ciljnim vzponom na Vršič, na katerega se bomo letos povzpeli iz Trente," je dodal Nose. To pomeni, da bo Nose na dirki zelo motiviran in dobro pripravljen. "Zavedam se, da bo težko ponoviti uspehe izpred nekaj let, a se bom kljub temu maksimalno potrudil za čim boljši rezultat. Trenutno sem s formo zadovoljen. Konkurenca bo gotovo na ravni zadnjih izvedb dirke. Zagotovo bo težko kot vsako leto do zdaj, a vsi kolesarji ekipe Adria Mobil smo motivirani in se bomo vseskozi borili na vso moč. Ne vemo še, kateri kolesarji pridejo na dirko iz tujih klubov. A zagotovo lahko pričakujemo kakšnega odličnega kolesarja, kot so Diego Ulissi, Mauro Santambrogio, Danilo Di Luca ali Patrik Sinkewitz. To so zagotovo kandidati za najvišja mesta. Od Slovencev pa seveda upam, da bom najboljši jaz. Letos se vrača tudi Valjavec, ki je gotovo zelo motiviran," je za Sportal sklenil Nose, ki je leta 2009 dirko Po Sloveniji končal na 2., leta 2012 pa na 9. mestu. Med člani je dosegel pet zmag.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin