Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 6. 2010,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 6. 2010, 18.32

8 let

Nibali z etapno zmago do rumene majice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prepričljivi zmagovalec 3. etape 17. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1) je Vincenzo Nibali. Drugo mesto je osvojil Giovanni Visconti in Chris Anker Sorensen tretje. Gašper Švab na 9. mestu.

Kraljevska etapa s ciljem na Krvavcu se je pričela na Bledu. Že takoj po samem štartu etape je veliko kolesarjev poskušalo s pobegom, a je slednji uspel šele na sedemintridesetem kilometru. Glavnini so uspeli pobegniti Gianluca Mirenda (ISD-Neri), Reiner Honig (Acqua & Sapone) ter Maarten Neyens (Topsport- Vlaanderen). Glavnina, v kateri so tempo narekovali kolesarji ekipe Adria Mobil in Liquigas, je ubežnikom dovolila nekaj več kot pet minut prednosti.

Slednja se je na štirih krogih na relaciji med Kranjem, Seničnim in Naklom, vseskozi manjšala. Ko so ubežniki zaključili s krogi in se preko Kokrice in Brda podali proti Cerkljam, je pričelo močno deževati. Glavnina je kolesarila vse hitreje in ubežniki so ob vznožje ciljnega vzpona na Krvavec prikolesarili z dvajsetimi sekundami prednosti. Slednja se je stopila v naslednjih tristotih metrih. Že po petstotih metrih slabih 12 kilometrov dolgega vzpona je sledil napad Vincenza Nibalija.

Tretjeuvrščeni z letošnje dirke Italiji si je hitro prikolesaril sto metrov prednosti pred zasledovalci. Ves prvi strmi del je bila za njim skupina dvajsetih kolesarjev, ki nikakor niso uspeli uloviti Nibalija. Slednji je v istem ritmu prekolesaril celoten vzpon in slavil etapno zmago s približno štiridesetimi sekundami prednosti pred zasledovalci. Z najmanj zaostanka za njim sta ciljno črto prečkala Giovanni Visconti in Chris Anker Sorensen.

Od slovenskih kolesarjev je najvišje etapo končal Gašper Švab (Sava), ki je zasedel 9. mesto v etapi. Zelo dobro je za karakteristike, ki jih ima z vzponom opravil tudi Grega Bole, ki se je moral posloviti od rumene majice vodilnega. ''Nisem razočaran, saj sem vedel, da majice v takšni konkurenci ne morem ubraniti. Če ti majico sleče Nibali, ki sodi med najboljše hribolazce na svetu, se ti tega ni potrebno sramovati. Vseeno sem zadovoljen s svojim nastopom, v katerem sem dokazal, da lahko dobro opravim tudi s tako zahtevnimi vzponi. Za zadnjo nedeljsko etapo ne morem ničesar napovedati. Potrdim lahko le to, da ne bom ničesar tvegal po nepotrebnem,'' je po etapi za Sportal povedal Bole, ki bo v 4. etapi kolesaril v modri majici najboljšega po točkah.

Petindvajsetletni Nibali je bil zmage vesel. ''Na dirko smo prišli z močno ekipo. Tokrat smo imeli dva kolesarja, ki lahko posežeta po visoki uvrstitvi. Očitno sem uspel zadržati dobro formo z dirke po Italiji. Zmage sem vesel, saj je bil vzpon zelo zahteven. Želim si dobrega nastopa tudi na državnem prvenstvu, ki bo na sporedu konec meseca,'' je za Sportal povedal Nibali. Tudi drugo mesto je pripadlo Italijanu. Zelo dobro je z vzponom opravil Giovanni Visconti. Zmagovalec lanske etape s ciljem na Ljubljanskem gradu je za Sportal povedal: ''Nisem zadovoljen, če me premaga Nibali. Vendar sem v primeru kot je bil tokrat, ko je bil na sporedu tako zahteven vzpon, zadovoljen tudi s tem. Drugo mesto je v tem primeru odličen rezultat.''

Tretjeuvrščeni Chris Anker Sorensen upa, da si je s tem prikolesaril vozovnico za nastop na dirki po Franciji. ''Po končani dirki po Italiji sem imel dobra dva tedna premora. Upam, da mi je ta rezultat prinesel vozovnico za nastop na dirki po Franciji. Želim si nastopiti na tej največji dirki na svetu, saj želim premagati Alberta Contadorja,'' je za Sportal razkril optimistične želje Sorensen.

Kot prvi Slovenec je ciljno črto na 9. mestu prečkal Gašper Švab. Mitja Mahorič na 10. mestu je zaostal deset sekund za Švabom, medtem ko sta Grega Bole in Blaž Furdi na 11. in 12. mestu zaostala še dvajset sekund več. ''Zadovoljen sem, saj smo dosegli cilj, ki smo si ga zadali pred dirko. Preostalih osem kolesarjev je bilo tokrat boljših in nimam si kaj očitati, saj sem optimalno prekolesaril predvsem drugo polovico vzpona,'' je dejal Švab. Zelo dobro je z etapo opravil tudi Blaž Furdi, ki je zadržal belo majico najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku. ''S svojim nastopom sem zadovoljen, saj sem videl, da sem vse boljši tudi na tako zahtevnih vzponih. Majice sem zelo vesel in si želim formo zadržati tudi do nastopa na državnem prvenstvu,'' je dejal Furdi. Medtem, ko je Švab na 8. mestu v skupnem seštevku je Furdi uvrščen na 11. mesto. Med kolesarjema Save sta Grega Bole in Mitja Mahorič.

Ne spreglejte