Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
10.40

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

3

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Torek, 16. 5. 2023, 10.40

11 mesecev, 1 teden

Zaradi snega in nevarnosti plazov skrajšali 13. etapo

Nevarnost je prevelika: sprememba etape z najvišjo točko na letošnjem Giru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

3

Col du Grand-Saint-Bernard | Narava je močnejša, 13. etapa Gira je ostala brez najvišje točke letošnje Dirke po Italiji, prelaza Veliki sveti Bernard na nadmorski višini 2.469 metrov. | Foto Guliverimage

Narava je močnejša, 13. etapa Gira je ostala brez najvišje točke letošnje Dirke po Italiji, prelaza Veliki sveti Bernard na nadmorski višini 2.469 metrov.

Foto: Guliverimage

Petkovo etapo Dirke po Italiji, ki bi kolesarje morala peljati čez najvišjo točko (Cima Coppi) na letošnjem Giru, čez 2.469 metrov visoki prelaz Veliki sveti Bernard (Grand Saint Bernard), bodo zaradi novozapadlega snega in nevarnosti plazov spremenili. Zaradi porasta okužb z novim koronavirusom so na dirki spet obvezne maske. 

Kot je najprej poročal švicarski RCS Sport, danes pa so to potrdili tudi organizatorji Gira, se bodo kolesarji v 13. etapi, ki bo na sporedu ta petek, namesto čez prelaz Grand Saint Bernard na 2.469 metrih nadmorske višine zapeljali skozi šest kilometrov dolg istoimenski predor in se tako izognili težavam zaradi sveže zapadlega snega in nevarnostim plazov.

Kolesarji se bodo namesto na prelaz Grand Saint Bernard zapeljali skozi istoimenski predor.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kolesarji se bodo namesto na prelaz Grand Saint Bernard zapeljali skozi istoimenski predor. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Najvišja točka petkove etape bo tako po novem na višini 1.878 metrov, namesto 34 kilometrov vzpona kolesarje čaka sedem kilometrov grizenja navkreber manj (25,7 km). Etapa od Borgofranco d'Ivree do Crans Montane v Švici, ki naj bi bila po prvotnem scenariju dolga 207 kilometrov, bo tako skrajšana na 199 kilometrov, višinskih metrov pa bo okoli 600 metrov manj kot je bilo predvideno (5100 m).

Prvotna trasa 13. etape Gira:

13. etapa Giro | Foto:

Spremenjena trasa 13. etape brez najvišje točke na Velikem svetem Bernardu:

13. etapa brez Cime Coppi | Foto:

"Zaradi obilnih snežnih padavin in povečane možnosti plazov dirka v petek ne bo potekala prek prelaza, temveč skozi tunel. Najvišja točka dirke, Cima Coppi, bo tako na vrsti v 19. etapi z zaključnim vzponom na Tre Cime di Lavaredo (2304 m)," so organizatorji zapisali v izjavi za medije.

Trinajsta etapa bo največji izziv drugega tedna Gira, na katerem v skupnem seštevku po odstopu Remca Evenepoela vodi Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Z dvema sekundama zaostanka je na drugem mestu slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), tretji pa je še en Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki zaostaja pet sekund.

Maske so spet obvezne!

Zaradi porasta števila okužb s covid-19 so organizatorji Dirke po Italiji pred začetkom drugega tedna spremenili pravila glede stika s kolesarji. Po novem so na Giru obvezne maske na vsem mestih, kjer lahko prihaja do stika s kolesarji: pri avtobusih kolesarskih ekip (na startu in cilju etape), na odru, kjer se kolesarji podpisujejo pred etapo, v bližini zmagovalnega odra, v mešani cone, kjer novinarji pobirajo izjave, v cilju, na novinarski konferenci in prostoru, namenjenem dopinški kontroli.

Preberite še:

Trbiž Giro
Sportal V Trbižu že vse v znamenju Gira, za gondolo na Višarje le 3.000 vozovnic
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič Evenepoelu poslal sporočilo
Stefan Küng
Sportal Novo slovo na Giru
Geraint Thomas
Sportal Novi lastnik rožnate majice šokiran, ko je prejel sporočilo Remca Evenepoela
Dirka po Italiji
Planet TV Roglič dobro opravil s kronometrom, njegov največji konkurent zapušča Giro #video
Ne spreglejte