Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
20.17

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Oleg Tinkov Giro Tour de France Tour de France Vuelta Vuelta

Petek, 17. 10. 2014, 20.17

1 leto, 9 mesecev

Nespodobno povabilo ruskega mogotca splavalo po vodi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dva tedna po tem, ko je ruski mogotec Oleg Tinkov kolesarsko srenjo vznemiril z nespodobnim milijonskim povabilom, zdaj priznava, da je uresničitev ideje v letu 2015 le malo verjetna.

Spomnimo, ruski milijonar in lastnik profesionalne kolesarske ekipe Tinkoff-Saxo Oleg Tinkov je pred dvema tednoma javnosti sporočil, da je pripravljen vložiti milijon evrov, če bi na vse tri dirke Grand Toursa (Giro d'Italia, Tour de France in Vuelto) privabil trenutno najbolj vroče kolesarske zvezdnike etapnih dirk. Ponudba je bila namenjena Nairu Quintani (zmagovalec Gira 2014), Chrisu Froomu (zmagovalec Toura 2013), Albertu Contadorju (zmagovalec Vuelte 2014) in Vincenzu Nibaliju (zmagovalec Toura 2014). Kolesarji bi si milijon lahko razdelili na štiri dele, težke 250 tisočakov, ali pa bi ga v celoti prepustili zmagovalcu.

Mešani odzivi

Z nespodobnim povabilom je Tinkov, tako kot že večkrat doslej – spomnimo se samo njegove ideje o spodbujanju pretepaških vložkov na dirkah – vzbudil precej mešane odzive. Tako med kolesarji kot tudi mediji in ljubitelji kolesarstva. Zagovorniki obeh plati so bili precej jasni in glasni.

Medtem ko sta bili ekipi Quintane in Frooma, Movistar in Sky, ideji naklonjeni, pa je zmagovalec Toura 2014 Vincenzo Nibali ponudbo kategorično zavrnil, češ da je nečloveška, da kolesarji tega denarja ne potrebujejo in da bi bilo bolje, če bi ga Tinkov vložil v razvoj ekip. Kar zadeva četrtega povabljenca, Contadorja, pa je ta že pred časom napovedal, da se bo prihodnje leto lotil "zgolj" dvojčka Giro-Tour.

Srečanje v mestu ljubezni bo, srečanja ne bo

V ekipi Olega Tinkova so pred kratkim dokaj optimistično napovedali posebno srečanje na temo trojnega nastopa v letu 2015 – to bi se moralo zgoditi prihodnji teden v Parizu, ko bodo v mestu ljubezni in cilju najprestižnejše tritedenske etapne dirke Tour de France, na razgrnitvi trase za Tour 2015, prisotni vsi najboljši – zdaj se to snidenje najbrž ne bo zgodilo.

Tinkov bi zdaj pristal tudi na dvojček

Tinkov je namreč spoznal, da je ideja, pa naj bo še tako dobronamerna, preuranjena in da je naskok na dvojček Giro-Tour v tem trenutku še najbolj realna možnost.

"Mislim, da bi bila za začetek velika zmaga že to, če bi se vsi štirje lotili Gira in Toura," je Tinkov priznal v pogovoru za oddajo Sky Sports News. "Alberto Contador je udeležbo že potrdil, zakaj se mu ne bi pridružili še Froome, Quintana in Nibali? To bi bilo zelo dobro. Začnimo torej prihodnjo sezono z dvojčkom, potem pa bomo videli, kakšen bo razvoj dogodkov. Prej ko se to zgodi, bolje bo."

"Imajo dobro plačo, pa naj jo zaslužijo"

V svojem značilnem slogu se je Tinkov ob tej priložnosti obregnil tudi ob plače kolesarskih zvezdnikov. "Seveda gre za zahteven projekt, a ti fantje služijo ogromne vsote. Plačani so skoraj tako kot dobri nogometaši. Imajo dobro plačo, pa naj si jo zaslužijo," je dejal in nagovoril organizatorje dirk, da se bodo morali za uresničitev projekta trojček prilagoditi, morda celo skrajšati traso Gira, Toura in Vuelte.

Ne spreglejte