Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič Tomaž Nose

Sreda, 13. 6. 2012, 18.38

8 let

Najboljša konkurenca doslej na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znana je štartna lista kolesarjev, ki bodo nastopali na 19. kolesarski dirki Po Sloveniji (2.1). Na štartu 24 Slovencev in veliko tujih zvezdnikov na čelu z Avstralcem Matthewom Gossom.

V glavnini bo šest Slovencev v dresih kranjske Save, šest Slovencev v dresih ekipe Adria Mobil, osem Slovencev v dresih Radenske, Borut Božič in Jani Brajkovič (oba Astana), Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale) ter Jure Golčer (Tirol). Slednji bo ob svojem osmem nastopu naskakoval že tretjo zmago v skupnem seštevku dirke. Zagotovo je dobro pripravljen in lahko pričakujemo, da bo skušal dirko odločiti v svoj prid v prvih treh etapah. Podobno taktiko morajo ubrati tudi v taborih vseh treh slovenskih ekip saj trenutno ni kolesarja, ki bi lahko na kronometru dirko odločil v svoj prid. To lahko storita le Jani Brajkovič in Kristijan Koren, ki bosta morala do kronometra čim manj izgubiti v primerjavi s kolesarji kot so Domenico Pozzovivo, Gianluca Brambilla (oba Colnago-CSF Inox), Matteo Rabottini (Farnese Vini-Selle Italia), Francesco Reda in Danilo Di Luca (oba Acqua & Sapone).

Najbolj aktualni kolesar letošnje dirke, ki bo dolga 566 kilometrov, je 25 letni Avstralec Matthew Goss, ki je lani zmagal dirko Milano-Sanremo. Leta 2010 je zmagal tudi dirko GP Ouest France v Plouayu. Trikratni svetovni prvak na dirkališču bo dirko izkoristil kot pripravo za nastop na letošnjo dirko po Franciji. Doslej je slavil dve etapni zmagi na dirki po Italiji in eno v ekipni vožnji na čas na dirki po Španiji. Poleg tega je lani na cestni dirki svetovnega prvenstva zaostal le za Markom Cavendishem. ''To bo zanimiva izkušnja. To je kratka, štiridnevna dirka z dvema ravninskima in gorsko etapo ter kronometrom. Gre za nekoliko drugačno pripravo, a verjamem, da bo to dobro zame,'' je dejal Goss, ki je na letošnji dirki po Italiji slavil etapno zmago in nato z nastopom na dirki zaključil po 13. etapi. Goss bo imel ob sebi tudi člane šprinterskega vlaka, ki bodo ob njem tudi na dirki po Franciji.

Na dirki bo prvič po padcu na dirki po Italiji nastopil Filippo Pozzato, ki je letos na 2. mestu končal dirko po Flandriji. Na dirki bosta nastopila Domenico Pozzovivo in Matteo Rabottini, ki sta tudi zmagala etapo na letošnji dirki po Italiji. Slednji je celo osvojil majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Pozzovivo je dirko po Italiji končal na 8. mestu v skupnem seštevku, še en Italijan, ki bo nastopil na dirki Po Sloveniji, Gianluca Brambilla pa na 13. mestu. Poleg omenjenih bodo na dirki tudi Brett Lancaster, ki je leta 2005 zmagal prolog dirke po Italiji in oblekel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku, Južnoafričan Daryl Impey, ki je letos slavil etapno zmago na dirki po Baskiji ter specialist za kronometer Michael Hepburn, ki je lani osvojil 3. mesto v kronometru na svetovnem prvenstvu pri mlajših članih.

Najtrofejnejši kolesar na dirki je šestintridesetletni Italijan Danilo Di Luca, ki je v svoji karieri zmagal nekaj največjih dirk. Leta 2007 je postal skupni zmagovalec dirke po Italiji. Leta 2005 je postal prvi zmagovalec skupnega seštevka točkovanja dirk Pro Toura. Doslej je dobil 8 etap na dirki po Italiji ter dve etapi na dirki po Španiji. Leta 2005 je zmagal na enodnevnih klasikah Amstel Gold Race in Valonska puščica. Tistega leta je dobil tudi dirko po Baskiji. Leta 2007 je dobil dirko Liege-Bastogne-Liege, medtem ko je na dirki po Lombardiji slavil leta 2001. Leta 2009 je bil pozitiven na dirki po Italiji in se nato leta 2011 vrnil v kolesarsko karavano z ekipo Katjuša. Letos nastopa za ekipo Acqua & Sapone.

Veliko pozornosti bodo poželi tudi štirje zmagovalci dirke Po Sloveniji, ki bodo nastopili na letošnji dirki. Poleg Jureta Golčerja bodo na dirki nastopili tudi Evgenij Petrov, Tomaž Nose in lanski zmagovalec Italijan Diego Ulissi. Ne vemo kako je pripravljen Petrov, medtem ko so ostali trije zagotovo dobro pripravljeni in nihče izmed njih ne sme čakati na to, da bi šele kronometer določil zmagovalca dirke. Vsekakor lahko pričakujemo najbolj odprto dirko v zadnjih letih. V četrtek bo na štartu 1. etape v Celju 107 kolesarjev, ki prihajajo iz Slovenije, Italije, Kolumbije, Ukrajine, Brazilije, Belgije, Hrvaške, Poljske, Slovaške, Nemčije, Danske, Avstralije, Argentine, Portugalske, Izraela, Uzbekistana, Nove Zelandije, Nizozemske, Južne Afrike, Avstrije in Rusije. Med favorite, ki bodo odločali o tem ali bo zmaga ostala doma ali ne, sodijo Diego Ulissi, Tomaž Nose, Jure Golčer, Radoslav Rogina, Jani Brajkovič, Kristijan Koren, Gianluca Brambilla, Domenico Pozzovivo, Francesco Reda, Damiano Caruso, Matteo Rabottini, Pieter Serry, Adriano Malori in še kdo.

Ne spreglejte