Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 6. 2017,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Jack Haig Rafal Majka Mark Cavendish Jan Polanc Po Sloveniji kbm

Sreda, 14. 6. 2017, 13.04

6 let, 6 mesecev

Na slovenskih cestah iskanje ravnovesja med Slovenci in tujci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Po Sloveniji kolesarstvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenske ceste bodo od četrtka do nedelje spet zaživele, najbolj vroče pa bo v soboto v boju za naziv kralj kolesarske dirke Po Sloveniji. Zaključni vzpon na Roglo bo namreč dal končnega zmagovalca. Favoritov je kar nekaj, Slovenija pa računa na dobro formo Jana Polanca, ki bo skušal izenačiti Slovence in tujce po številu zmag.

Vročica pred začetkom kolesarske dirke Po Sloveniji se povečuje. V četrtek bodo kolesarji v Kopru zagnali kolesa in se podali v boj za skupno zmago na 24. dirki Po Sloveniji. Po 657 kilometrih v štirih dneh bo jasno, kdo bo osrednji junak.

Tega bomo iskali že v soboto, ko bo na sporedu kraljevska etapa od Celja do Rogle. Vzpon na štajersko smučarsko središče bo ključen trenutek v igri za najvišja mesta.

V preostalih treh dneh lahko pričakujemo šprinte glavnin. Zanimivo bo videti, kako se bodo razpletle šprinterske etape. Prvi zvezdnik dirke Mark Cavendish se bo po težji bolezni vrnil v tekmovalni pogon prav pri nas. Lani je denimo že nastopil na dirki, vendar v kraljevski etapi predčasno odstopil. Za vse šprinterje je pravi magnet, da testirajo svoje noge z izvrstnim šprinterjem, ki bo danes na novinarski konferenci podal izjavo o tem, kaj si od dirke sploh obeta.

Polanc slovenski adut, da se bo razmerje zmag med Slovenci in tujci izenačilo

Jan Polanc bo osrednji slovenski adut za skupno zmago na dirki Po Sloveniji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Polanc bo osrednji slovenski adut za skupno zmago na dirki Po Sloveniji. Foto: Žiga Zupan/Sportida Vse skupaj bo nastopilo pet World Tour ekip (Bora – Hansgrohe, ORICA-Scott, Dimension Data, UAE Team Emirates, Bahrain Merida), v pogonu pa bo sicer 19 moštev, od tega tri slovenska - Adria Mobil, Rog Ljubljana in slovenska reprezentanca.

Lanskoletni zmagovalec iz Estonije Rein Taaramäe je spet nagnil tehtnico na stran tujcev, ki so v zgodovini dirke zmagali dvanajstkrat, Slovenci pa enajstkrat.

Naš osrednji letošnji adut je Jan Polanc. Član UAE Team Emirates je dobro formo pokazal na Giru, na katerem je zmagal v 4. etapi, ki je imela gorski prizvok.

A bo imel izjemno težko delo pri morebitnem pohodu na vrh, saj bodo najboljša moštva v Slovenijo pripeljala svoje adute.

Rafal Majka, Jack Haig ...

Poljak Rafal Majka bo iskal svojo priložnost v boju za zeleno majico, ki jo bo imel na plečih najboljši kolesar v skupnem seštevku. | Foto: Sportida Poljak Rafal Majka bo iskal svojo priložnost v boju za zeleno majico, ki jo bo imel na plečih najboljši kolesar v skupnem seštevku. Foto: Sportida Za skupno zmago lahko kot prvega izpostavimo Rafala Majko. Junak zadnjega znamenitega Toura in olimpijskih iger bo skušal zmagati v dresu ekipe Bora – Hansgrohe. V karieri je zaslovel kot eden najzvestejših pomočnikov Alberta Contadorja na Tour de France in tudi sam zmagal na treh težkih gorskih etapah. Poljak je eden najboljših kolesarjev v vožnji na vzpone ta čas. Lani je na najprestižnejši dirki na svetu osvojil pikčasto majico za najboljšega kolesarja na gorskih ciljih.

Zablestel je tudi na olimpijskih igrah v Riu, kjer je osvojil bronasto medaljo.

Iz iste ekipe je prav tako raznovrsten kolesar Leopold König. Pohvali se lahko s skupnim sedmim mestom na dirki po Franciji leta 2014, leto dni prej pa je bil na Giru celo šesti. Lani je postal češki državni prvak v kronometru.

Svojo priložnost za vrhunski dosežek bo zagotovo iskal tudi član Orice Jack Haig. Avstralec je že lani nastopil na slovenski kolesarski pentlji in na koncu moral priznati premoč le Taaramäeju, zato pa je osvojil rdečo majico za najboljšega kolesarja po številu točk.

Vse ekipe na dirki Po Sloveniji

Adute imajo jasno tudi druge ekipe, prvi kilometri dirke pa bodo počasi že dali odgovor, kdo ima noge močne in pripravljene za sobotni udar. Slovenske ceste pa bodo tiste, ki bodo dale končen odgovor, kdo se bo v nedeljo v Novem mestu veselil skupne zmage na 24. kolesarski dirki Po Sloveniji.

Podrobne predstavite vseh etap s 3D-prikazom

1. etapa, Koper - Kočevje (159,4 km) - 15. junij
2. etapa, Ljubljana - Ljubljana (169,9 km) - 16. junij
3. etapa, Celje - Rogla (167,7 km ) - 17. junij
4. etapa, Rogaška Slatina - Novo mesto (160 km) - 18. junij

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte