Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Po Sloveniji statistika

Četrtek, 19. 6. 2014, 9.50

8 let

Na dirki Po Sloveniji kolesarji iz dvaindvajsetih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znana je uradna štartna lista letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji. Dirko bo danes začelo 139 kolesarjev, ki prihajajo iz dvaindvajsetih držav sveta. Kar 47 kolesarjev prihaja iz Italije.

Najbolj številčno je osemnajst ekip, kolikor jih bo nastopilo na dirki, zapolnjenih z italijanskimi kolesarji. Teh bo na štartu današnjega kronometra kar 47. Druga najbolj zastopana država na dirki bo Slovenija, ki bo imela na štartu dirke 28 kolesarjev. Sledi Rusija s petnajstimi kolesarji. S po osmimi kolesarji bodo na dirki Kolumbijci in Belgijci. Na naših cestah bo dirkalo še šest Avstralcev, štirje Hrvati in trije Avstrijci. Po dva kolesarja prihajata iz Irske, Nemčije, Ukrajine, Španije, Portugalske in Azerbajdžana. Enega samega zastopnika bodo na dirki imele Nizozemska, Romunija, Velika Britanija, Kitajska, Kanada, Švedska, Združene države Amerike in Slovaška.

Zanimiv je tudi podatek, da je povprečna starost vseh udeležencev dirke 26 let in 139 dni. Najstarejši kolesar na dirki je Christopher Horner (Lampre-Merida), ki je star 42 let in 239 dni. Drugi najstarejši kolesar na dirki je Italijan Luca Paolini (Katjuša), ki je od Hornerja mlajši dobrih 5 let. Paolini je star 37 let in 153 dni. Najmlajši kolesarji na dirki prihajajo iz Slovenije. Član kranjske Save Luka Kovačič, ki bo na dirki zastopal barve slovenske reprezentance, je najmlajši. Star je 18 let in 172 dni. Sledijo Žiga Ručigaj, Matic Šafarič, Domen Novak, Gašper Katrašnik, David Per in Matej Mohorič. Per in Mohorič sta že dopolnila 19 let, medtem ko je preostala peterica še pri osemnajstih letih. Največ kolesarjev na dirki ima 24 let (21). Trinajst kolesarjev je starih 25 let, medtem ko je 12 kolesarjev starih 23 in 29 let.

Glede uvrstitve na letošnji jakostni lestvici (PCS Ranking), če gledamo na dosežke, je daleč najboljši kolesar na dirki Italijan Diego Ulissi (Lampre-Merida). Sledijo Christopher Horner, Avstralec Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Italijan Elia Viviani (Cannondale), Belgijec Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Franco Pellizotti (Androni Giocattoli-Venezuela), Simone Ponzi (Neri Sottoli) in Filippo Pozzato (Lampre-Merida). Najvišje uvrščeni slovenski kolesar na lestvici je Borut Božič (Astana), ki bo na dirki branil barve slovenske reprezentance. Sledijo Grega Bole (Vini Fantini-Nippo), Matej Mugerli (Adria Mobil), Blaž Jarc (NetApp-Endura), Jan Polanc (Lampre-Merida), Kristijan Koren (Canondale), Luka Pibernik (Radenska) in Jure Golčer (Gourmetfein Simplon Wels), ki bo v ekipi skupaj z Božičem.

Na lestvici ekip je od osemnajstih udeleženk najvišje uvrščena ekipa Lampre-Merida. Sledita ekipi Bardiani-CSF in Neri Sottoli. Vse tri ekipe so registrirane v Italiji.

Ne spreglejte