Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
16.42

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Natisni članek

Milano-Sanremo Julian Alaphilippe Wout Van Aert Mathieu Van der Poel

Sobota, 20. 3. 2021, 16.42

3 leta

Kolesarska dirka Milano–San Remo

Vse oči uprte v veliko trojico, zmagal pa Belgijec Stuyven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Jasper Stuyven (Milano - San Remo 2021) | Jasper Stuyven je zmagovalec letošnje dirke Milano - San Remo. | Foto Guliverimage

Jasper Stuyven je zmagovalec letošnje dirke Milano - San Remo.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec klasike od Milana do San Rema je Belgijec Jassper Stuyven (Trek Segafredo). Na prvem kolesarskem spomeniku so bile vse oči uprte v veliko trojico, Mathieu van der Poel, Wout van Aert in Julian Alaphilippe, ki so bili ob zaključku 299-kilometrske dirke tudi v ospredju in dobrem položaju za napad na zmago, a jih je z napadom nekolkiko presenetil Stuyven. Matej Mohorič je osvojil enajsto mesto.

Stuyven je do odločilne prednosti prešel na spustu iz Poggia, a se mu je nato v zaključku dirke priključil Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki pa ga je Belgijec uspel zadržati za seboj. Tretje mesto je zasedel lanski zmagovalec, Nizozemec Wout Van Aert (Jumbo-Visma).

Van der Poel je bil peti, za slovaškim zvezdnikom Petrom Saganom (bora-Hansgrohe), Alaphilippe pa šele 16.

Nastopili so tudi trije Slovenci. Za Bahrain Victorious sta dirkala Matej Mohorič in Jan Tratnik. Predvsem Mohorič si je preizkušnji Strade Bianche in Milano–San Remo posebej označil v koledarju začetka sezone, na dirki po toskanskih makadamskih cestah ni prepričal, tokrat pa je bil enajsti. Luka Mezgec (Team BikeExchange) je bil tretji naš predstavnik, ciljno črto je prečkal na 49. mestu, 29 sekund za zmagovalcem. Tratnik je bil 135., danes je bil predvsem v pomoč klubskima kolegoma Sonnyju Colbrelliju in Mohoriču.

Mohorič upal na kaj več

"V ekipi smo sicer zadovoljni, a smo nekako upali na kaj več," je za Radio Slovenija dejal Mohorič. "V zaključku nama je s Sonnyjem zmanjkalo malo nog, da bi bila že takoj s tistimi najboljšimi, ki so napadali. Ujela sva jih prepozno in zaradi tega porabila preveč energije. V sprintu sva bila pečena, saj v ospredju niso popustili," je zaključek preizkušnje ocenil 26-letni Gorenjec.

"Sam sem želel Sonnyju potegniti v sprint, a nihče od naju ni imel dovolj moči, da bi lahko sprintala v boju za prva tri mesta," je še dodal Mohorič, ki ga najprej prihodnji teden čaka dirka po Kataloniji (22. - 28. 3.), nato pa po počitku sledijo aprilske ardenske klasike.

Odločitev padla na zadnjem klancu

Odločitev o zmagovalcu je na 112. izdaji "Classicissime" znova padla po vzponu na Poggio v zadnjem delu preizkušnje. Takrat se je v ospredju odlepila skupina nekaj več kot desetih kolesarjev. Spogledovanje med favoriti pa je v zadnjih treh km na ravninskem zaključku izkoristil 28-letni Stuyven (Trek-Segafredo).

Napadu se je kasneje sicer priključil Danec Soeren Kragh Andersen (Team DSM), ki pa v zaključku ni imel moči. Skupaj sta imela na Via Romi ključnih nekaj metrov prednosti pred drugimi. Ko so Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Van Aert, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in drugi začeli sprint, je imel 28-letnik iz Leuvena, družina ima sicer v tem mestu čokoladnico, že dovolj veliko prednost, da je zadržal zasledovalce za seboj in slavil največjo zmago v karieri.

Galerija s štarta (foto: RCS Sport):

Fotogalerija
1 / 5

"Vseeno je, ali zmagaš za minuto ali en centimeter"

Belgijec je priznal, da je imel na koncu prazne noge. "Vseeno je, ali zmagaš za minuto ali en centimeter," je sporočil veliki zmagovalec prvega kolesarskega spomenika. "Ne, seveda nisem pričakoval, da bom takole napadel. Trije kolesarji so bili tu zelo močni, o tem nam sploh ni treba razpredati. Nikoli pa nismo rekli, da ne bomo startali na zmago, želeli smo storiti vse v naših močeh. Načrt je bil le, da gremo po najboljši izid in da smo v igri za zmago v zaključku. Veliko je bilo hitrih fantov in vedel sem, da moram iti na vse ali nič. Če bi se spustil v sprint z vsemi temi imeni, bi bil najbrž okoli petega, desetega mesta," je še dodal.

"Raje vidim, da poskusim, četudi morda ostanem brez vsega. To je največja zmaga moje kariere. Morda se osemkrat v desetih poskusih ne bi izšlo, dvakrat ali enkrat pa lahko dobim vse. Neverjetno," je še zaključil presrečni kolesar iz Leuvena.

Jasper Stuyven (Milano - San Remo 2021) | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po preverjenem receptu

Primavera, oziroma prva od velikih petih spomladanskih klasik, je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je v ospredje pustila nekaj ubežnikov, ki so večino najdaljše enodnevne preizkušnje preživeli na očeh sponzorjev. Tokrat je bilo med ubežniki osem kolesarjev, privozili pa so si največ sedem minut in pol naskoka pred glavnino.

Po dobri tretjini dirke oz. 200 km pred koncem je glavnina z več ekipami na čelu začela loviti ubežnike, med ključnima vzponoma na Cipresso ter Poggio di Sanremo pa jih je tudi ujela. Zadnjih 25 km je bilo znova peklenskih po skoraj 275 km v sedlu.

Najboljši Slovenec Mohorič, na koncu 11., se je ves čas vozil v ospredju in sledil Van Aertu ter Francozu Julianu Alaphilippu, v kaotičnem zaključku pa ni imel možnosti proti boljšim sprinterjem. Te je kot že ničkolikokrat na Milano - San Remu eden od kolesarjev presenetil ter izkoristil njihovo spogledovanje.

Dobrih šest km pred ciljem je na vzponu prvi pospešil Alaphilippe, nato pa je poskusil še Van Aert. Vse napade je pokril danes tudi na vzponih odlični Ewan, ki je bil kot najboljši sprinter v najboljšem položaju pred spustom do tradicionalnega zaključka na Via Romi, a velikega trenutka kljub najboljšemu sprintu ni dočakal.

Milano - San Remo (299 km):

  1. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)              6:38:06

  2. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)                   isti čas

  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)

  4. Peter Sagan (Slk/Bora-hansgrohe)

  5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)

  6. Michael Matthews (Avs/Team Bike/Exchange)

  7. Alex Aranburu (Špa/Astana)

  8. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Victorious)

  9. Soeren Kragh Andersen (Dan/Team DSM)

 10. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)

 11. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

...

 49. Luka Mezgec (Slo/Team Bike/Exchange)             + 0:29

135. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)              10:30

...

Vrhunci lanske dirke od Milana do San Rema:

Lansko dirko, ki je zaradi pandemije potekala avgusta, je dobil Van Aert, ki je v tesnem sprintu ugnal prav Alaphilippa.

Gilbert bo moral še počakati

Belgijec Philipp Gilbert se je poskušal zapisati v zgodovino. Doslej je le trem kolesarjem uspelo dobiti vseh pet kolesarskih "spomenikov" (Milano–San Remo, po Flandriji, Pariz–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege, po Lombardiji). Osemintridesetletnik iz Verviersa bi lahko postal četrti po svojih rojakih Riku Van Looyu, Eddyju Merckxu in Rogerju De Vlaemincku z vsemi petimi "spomeniki", trenutno je eden od šestih, ki so dobili po štiri. Peti se mu izmika, danes je bil veteran namreč daleč od uspeha, v cilj je prikolesaril na 72. mestu, z minuto in 45 sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Philippe Gilbert danes lahko postane četrti kolesar, ki je zmagal na vseh petih kolesarskih spomenikih.  | Foto: AP / Guliverimage Philippe Gilbert danes lahko postane četrti kolesar, ki je zmagal na vseh petih kolesarskih spomenikih. Foto: AP / Guliverimage

 

Edini Slovenec z zmago na kateri od največjih enodnevnih dirk je Primož Roglič, potem ko je slavil lani v Liegu. Zasavec je po padcu na zadnji etapi dirke Pariz–Nica, v kateri je izgubil skupno zmago na dirki, zaradi poškodb odpovedal nastop na današnji virtualni dirki po Sloveniji. 

Preberite še:

Mathieu van der Poel
Sportal Superman, obdarjen z izjemnimi geni #video
Primož Roglič Sepp Kuss
Sportal Odlični Američan ostaja Rogličev kolega
Gašper Katrašnik
Sportal Še druga zmaga za Nemca Steffensa, Katrašnik zaživel šele v klancu
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal "Primož je bil superioren, Tadej fenomenalen"
Ne spreglejte