Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Marko Baloh RAAM

Sreda, 31. 5. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

RAAM

Marko Baloh na svoj deveti RAAM v lov za optimalno predstavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Marko Baloh | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenski ultrakolesar Marko Baloh je pravkar na poti na svoj deveti RAAM, vzdržljivostno preizkušnjo, dolgo pet tisoč kilometrov, ki kolesarje vodi od zahodne do vzhodne obale ZDA. Njegov cilj je jasen: po drugem in treh tretjih mestih v posamični konkurenci in zmagi v konkurenci dvojic (s Tomažem Perčičem) si 49-letni Ljubljančan želi še zmage med posamezniki.

Ekipa Planet TV s športnim novinarjem Damjanom Medico je Marka Baloha, kolesarskega trenerja, očeta treh otrok, svetovnega prvaka v 24-urnem kronometru iz leta 2015 in lastnika številnih rekordov, obiskala v zadnjih dneh pred odhodom čez lužo. Tam bo 13. junija že devetič na štartu vzdržljivostne kolesarske preizkušnje RAAM.

Baloh, ki na leto na kolesu opravi med 25 in 30 tisoč kilometri in v tem še vedno uživa, računa, da bo za RAAM potreboval manj kot devet dni.

Recept za uspeh? Čim manj počitka.

Recept za uspeh je čim manj spanja oziroma počitka, pravi, a sam pri tem ne bo skoparil. Še vedno si bo privoščil za nas smrtnike skromni dve uri ali dve uri in pol spanca dnevno, medtem ko bodo nekateri kolesarji skušali zdržati s še manj. Meni, da bo ravno na ta račun na kolesu lahko hitrejši od tistih, ki si spanca skorajda ne bodo privoščili.

Marko Baloh | Foto: Irma Baloh Foto: Irma Baloh

Boleča zadnjica in težave z vratnimi mišicami

Marko Baloh | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar V enem od intervjujev v zvezi z RAAM za www.siol.net je Baloh kot najpogostejšo nevšečnost na preizkušnji poleg vročine in temperaturnih razlik izpostavil bolečo zadnjico, - v izogib temu si je letos omislil poseben sedež - , in t. i. Shermer's neck, kjer kolesarjem preprosto popustijo mišice v vratu.

To se po besedah Baloha zgodi kar 20 odstotkom kolesarjev. Težavo rešujejo na različne načine. Tudi tako, da si glavo preprosto privežejo na palico ali pa položijo na naslonjalo na krmilu. Zanimivo je, da ta pojav ni boleč.

V pričakovanju optimalne dirke

Baloh pravi, da optimalne dirke na RAAM še ni odpeljal. "Zmaga na RAAM kolesarju pomeni toliko kot teniškemu igralcu zmaga na Wimbledonu. Brez tega bi se težko upokojil," je dobro razpoloženi Baloh pripovedoval v pogovoru za Planet TV.

Posted by Marko Baloh on Sunday, 14 May 2017

Z zmago bi se Ljubljančan, ki bo prihodnje leto praznoval abrahama, na prestolu dirke pridružil edinemu Slovencu, ki mu je uspelo zmagati v posamični konkurenci, pokojnemu Juretu Robiču, ki je na tej elitni preizkušnji zmagal kar petkrat. Na pokojnega prijatelja ga bo spominjala tudi posebna rožnata zapestnica.

Baloh verjame, da je pripravljen vsaj tako dobro kot v najboljših letih, le da ima še več izkušenj in odlično ekipo, ki verjame vanj in bo storila vse, da bi dosegel svoj cilj.

V sklopu priprav na RAAM je Baloh februarja zmagal na 12-urni dirki na Floridi, maja pa je v svoji kategoriji slavil tudi na dirki okoli Slovenije, v skupni razvrstitvi pa je bil tretji.

Kaj prinaša prestiž RAAM-a?

Štart dirke prek Amerike, RAAM, bo v Oceansideu v Kaliforniji, cilj pa osem do 12 dni pozneje, v Annapolisu v Marylandu.

Proga letos meri 4990 kilometrov in je speljana čez 14 ameriških zveznih držav. Kolesarji bodo prevozili več kot 55 tisoč metrov višinske razlike, najvišji prelaz na dirki pa je Wolf Creek v Koloradu z nadmorsko višino prek 3300 metrov.

Ne spreglejte