Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 5. 2014,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Italiji Vincenzo Nibali

Petek, 2. 5. 2014, 10.10

8 let

Letošnji Giro brez lanskega zmagovalca, prvi favorit Kolumbijec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnji petek se bo v Belfastu na Severnem Irskem začela 97. kolesarska dirka po Italiji (2.WT). Na štartu dirke kar štirje kolesarji, ki so vsaj enkrat doslej že zmagali na dirki po Italiji.

Ivan Basso (Cannodale), Damiano Cunego (Lampre-Merida), Michele Scarponi (Astana) in Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) je četverica, ki je na tej dirki že slavila zmago v skupnem seštevku. Ivan Basso je bil najboljši kar dvakrat. Prvič leta 2006 ter nato še leta 2010. Kljub temu da je Damiano Cunego svojo zmago dosegel že davnega leta 2004, zagotovo še ni pozabil občutkov iz tistega obdobja. Michele Scarponi je zmagal leta 2011, medtem ko je Kanadčan Ryder Hesjedal zmago slavil leta 2012. Lanski zmagovalec dirke Vincenzo Nibali (Astana) ne bo branil lanske zmage, saj bo nastopil na dirki po Franciji. Poleg četverice nekdanjih zmagovalcev bo na dirki nastopilo še pet kolesarjev, ki so doslej vsaj enkrat dirko končali na stopničkah odra za zmagovalce oziroma na drugem ali tretjem mestu. Na drugem mestu sta tekmovanje že končala Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša), ki je bil drugi leta 2012 ter Kolumbijec Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step), ki je bil drugi lani. Italijan Franco Pellizotti (Androni Giocattoli) je bil tretji leta 2009, Avstralec Cadel Evans (BMC Racing) lani ter Belgijec Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quick Step) leta 2012.

A vsi omenjeni kolesarji skupaj doslej na dirki niso dosegli več etapnih zmag, kot jih je Alessandro Petacchi. Član belgijske ekipe Omega Pharma-Quick Step je doslej zmagal že na 27 etapah na dirki po Italiji, medtem ko so jih Basso (6), Cunego (4), Scarponi (3), Pellizotti (3), Rodriguez (2), Evans (1), Uran (1) in De Gendt (1) skupaj dobili 21. Ryderju Hesjedalu kljub zmagi v skupnem seštevku ni uspelo zmagati na niti eni etapi. Poleg tega je Petacchi doslej še desetkrat zasedel drugo mesto ter 12-krat tretje mesto v etapi. Sicer so mu leta 2008 pet etapnih zmag odvzeli zaradi uporabe zdravila za astmo in jih ima še vedno 22. Nastop na dirki je odpovedal Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step), kar pomeni, da bo imel Petacchi možnost, da doseže še kakšno etapno zmago.

Prvi favorit Kolumbijec

Vsi omenjeni kolesarji, z izjemo Petacchija, spadajo v ožji krog favoritov za zmago v skupnem seštevku dirke. A največji favorit je zagotovo Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), za katerega bo to prvi nastop v karieri na tej dirki. Nato sledijo vsi, ki so našteti zgoraj in doslej še niso zmagali na dirki. Šele nato so na vrsti nekdanji zmagovalci, od katerih je letos še največ pokazal Damiano Cunego. Ne smemo pozabiti tudi Italijana Domenica Pozzoviva (Ag2r-La Mondiale) in Irca Nicolasa Rochea (Tinkoff-Saxo), ki bosta zagotovo zelo blizu odru za zmagovalce.

Ker se bo dirka začela na Severnem Irskem, je Mednarodna kolesarska zveza izjemoma dovolila, da bodo na letošnji dirki trije dnevi odmora ter da se bo začela že v petek, ne v soboto, kot je bilo v navadi doslej. Na njej bodo nastopili kolesarji vseh 18 ekip z licenco WorldTour ter štiri ekipe s profesionalno kontinentalno licenco, ki jih je na dirko povabil organizator. To so ekipe Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Colombia in Neri Sottoli. Trenutno je potrjeno, da bo od Slovencev na dirki nastopil Luka Mezgec (Giant-Shimano), medtem ko še ni jasno, ali bosta na dirki nastopila tudi Jani Brajkovič (Astana) in Jan Polanc (Lampre-Merida), saj imata oba težave s poškodbo. Brajkovič jo je staknil na dirki po Romandiji, medtem ko je Polanc prva rezerva v ekipi. Pred dnevi je nastop odpovedal Filippo Pozzato, kar v primeru, da je saniral poškodbo, odpira vrata za nastop Polancu. A več bo o usodi Slovencev znanega v prvih dneh prihodnjega tedna.

Ne spreglejte