Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
22.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolesarstvo

Četrtek, 11. 10. 2012, 22.01

8 let

Leipheimer: Lahko bom že dirkal na dirki Pariz-Nica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodstvo belgijske kolesarske ekipe Omega Pharma-Quick Step je potrdilo, da ima njihov član Levi Leipheimer trenutno status ne-aktivnega kolesarja. Počakali bodo na odločitev UCI.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je namreč tista, ki se bo morebiti pritožila na šestmesečno prepoved nastopanja šestih kolesarjev, ki so bili nekdaj moštveni kolegi Lancea Armstronga, in so Ameriški antidoping agenciji (USADA) priznali uporabo prepovedanih sredstev. Levi Leipheimer, Tom Danielson, Christian Vande Velde, George Hincapie, David Zabriskie in Michael Barry so namreč preteklo sredo javno priznali, da so v času nastopanja za ameriško ekipo US Postal uporabljali prepovedana sredstva. Najdlje je pri priznanju šel 38 letni Leipheimer, ki je za ekipo US Postal nastopal le dve sezoni (2000-2001). Leipheimer naj bi, kar je razvidno iz dokumentacije, ki jo je USADA poslala UCI, uporabljal prepovedana sredstva in metode od leta 1999, ko je nastopal za ameriško ekipo Saturn, pa vse do dirke po Franciji leta 2007, kjer naj bi prejel transfuzijo krvi. Pred pričetkom leta 2000 je Leipheimer prestopil v US Postal. Ekipo je zapustil dve leti kasneje ter nato tri leta nastopal za nizozemski Rabobank (2002-2004). Sledil je odhod v nemški Gerolsteiner od koder se je pred pričetkom leta 2007 vrnil v Discovery Channel. V slednji naj bi tistega leta na dirki po Franciji prejel transfuzijo krvi.

Na izjave Leipheimerja so se že odzvali v taboru ekip Rabobank in Omega Pharma-Quick Step. Leipheimer je bil član slednje v letošnjem letu. V Rabobanku naj bi mu EPO dostavljal zdravnik ekipe, kar vodstvo ekipe ni zanikalo. Je pa vodstvo ekipe dejalo, da je prepričano, da gre kolesarstvo sedaj v pravi smeri. Poleg tega so potrdili, da se je tistega leta (2007), ko je vodstvo ekipe z dirke po Franciji domov poslalo Michaela Rasmussena v rumeni majici vodilnega, toleranca v ekipi do dopinga močno spremenila. Od takrat dalje velja v ekipi zelo stroga politika v povezavi z dopingom, ki ga ne tolerirajo. Menedžer ekipe Omega Pharma-Quick Step, Patrick Lefevere je danes na dirki po Pekingu dejal, da ob podpisu pogodbe z Leipheimerjem ni ničesar vedel o njegovi preteklosti. Prvič naj bi mu Leipheimer nekaj o tem omenil pred letošnjo dirko po Franciji. Nato je Leipheimer pred nekaj tedni omenil, da bo verjetno 10 ali 11 ljudi, ki so pričali v omenjenem procesu, kaznovanih. Poleg tega je Lefevere še dejal, da Leipheimer ni želel nastopiti na obeh enodnevnih dirkah Svetovnega koledarja v Kanadi, saj je želel čim prej odslužiti šest mesečno kazen. Slednja mu je pričela teči 1. septembra. ''Očitno so bili z agencijo USADA dogovorjeni, da po 1. septembru ne nastopajo na dirkah. Leipheimer me je namreč prosil, če je lahko prost s 1. septembrom. Sedaj vidim, da je bilo dogovorjeno, da so prejeli šest mesečno kazen, saj mi je Levi dejal, da bo že lahko dirkal na dirki Pariz-Nica prihodnje leto. Dejal sem ja, a kako boš lahko zopet dirkal, če boš zaradi uporabe prepovedanih sredstev prejel šest mesečno kazen,'' je dejal Lefevere. To pomeni, da bodo Leipheimer, Christian Vande Velde, Tom Danielson in David Zabriskie v primeru, da se UCI na višino kazni ne bo pritožila, že od 1. marca 2013 dalje lahko nastopali na dirkah. George Hincapie in Michael Barry sta pretekli mesec zaključila športno pot. Sicer bi morali vsi vpleteni prejeti dvoletno prepoved nastopanja, a je bila slednja znižana zaradi njihovega sodelovanja. Ali bo Leipheimer še nadaljeval kariero v omenjeni ekipi Lefevere ni vedel povedati. Vse bo odvisno od razpleta in od tega kaj bodo na vse to dejali sponzorji.

Na podlagi pričanja in priznanja je Leipheimer ostal brez rezultatov v obdobju med junijem 1999 in julijem 2006. Poleg tega so mu brisali tudi vse rezultate, ki jih je dosegel julija 2007. Takrat je dirko po Franciji končal na 3. mestu v skupnem seštevku.

Ne spreglejte