Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2015,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marko Kump

Nedelja, 30. 8. 2015, 17.32

8 let

Kump izzval selektorja, naj razmisli o potnikih za septembrsko SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kolesar Adrie Mobila Marko Kump nadaljuje tradicijo zmag na dirkah, ki se končujejo v njegovem Novem mestu.

Po letošnjih zmagah na VN Adrie Mobila in zadnji etapi dirke Po Sloveniji je bil najboljši tudi v sprintu letošnje dirke Hrvaška - Slovenija. To je njegova druga zmaga na tej dirki, prvič je bil najboljši leta 2012.

Takrat se je dirka še imenovala Zagreb - Ljubljana. Kump - prislužil si je 1500 evrov nagrade - je tako postal drugi kolesar, ki je dvakrat dobil to dirko, pred tem je isto uspelo Robertu Vrečerju.

Dolenjska puščica, kot kličejo Kumpa, ki je zabeležil svojo 17. letošnjo zmago, je tokrat v sprintu prepričljivo premagal Italijana Filippa Fortina in Mattio Gavazzija. Slovenski uspeh sta s četrtim in petim mestom dopolnila Robert Jenko (Radenska As) in Andi Bajc (Amplatz), slednji je še utrdil vodstvo v avstrijskem pokalu, za katerega je dirka štela.

Velika vročina ni zmotila kolesarjev iz 19 ekip (kar deset avstrijskih in le tri slovenske), da se ne bi zavzeto lotili 177,8 kilometrov proge od Zagreba do Novega mesta. Za take razmere visoka povprečna hitrost je tudi onemogočila prave bege. Poskusi so sicer bili, a sta bili potrebni kar dve uri, da je prišlo do resnejšega pobega. V njem je sodelovalo sedem kolesarjev, od Slovencev so bili v skupini Matej Mugerli (Sinergy Baku), Žiga Krošelj (Sava Kranj), Dejan Bajt (Amplatz) in Kristjan Fajt (Adria Mobil).

Slednji je po drugem in zadnjem letečem cilju, ki ga je dobil, poskušal še s samostojnim pobegom, nabral si je 40 sekund prednost, a po pričakovanjih mu beg ni uspel, glavnina je najprej ujela šesterico, nato pa še Fajta. S tem pa se niso obremenjevali kolesarji Adrie Mobila, ki so imeli močnega aduta v Kumpu. Novomeščani so v zaključku storili vse, kot so morali, njihov prvi adut v skupinskem sprintu pa je opravil svoje.

Če me bo selektor potreboval, sem na voljo

"Moje zmage so mogoče videti gladke, ampak še zdaleč niso dosežene na lahek način. Mogoče je res, da ta sprint odlično poznam, da točno vem, kaj moram storiti, kam se postaviti pred zaključkom. V bistvu refleksno opravim vse potrebno v boju za položaj pred zaključkom. Vedeli smo, da imamo veliko možnosti, če pride do skupinskega sprinta, a ta je loterija, tako da se na njega nismo mogli zanašati. Imeli smo tudi druge scenarije, imeli svojega predstavnika v begu, privarčevali moči pri lovljenju. Ko pa so bili ubežniki ujeti, pa smo se postavili v ospredje, nadzorovali položaj, nato pa so fantje opravili tisto, kar odlično delajo vso sezono, sam pa sem opravil svojo nalogo," je bil po zmagi zadovoljen Kump, ki je spregovoril nekaj besed tudi v konkurenci.

"Dirka je bila druge kategorije, takšna je bila tudi konkurenca. A na slabših dirkah je najbrž težje voziti in zmagovati kot na dirkah najvišje ravni, na katerih je določen red. Na največjih dirkah pride tako do pobega po pol ure, glavnina ima tudi čas za počitek, danes tega ni bilo," je dejal Novomeščan, ki je zmago poslal dobro obvestilo reprezentančnemu selektorju Gorazdu Štanglju, da nanj za septembrsko svetovno prvenstvo lahko računa.

"Izbira reprezentance ni moje delo, to je delo Štanglja. Moje delo je, da vzdržujem svojo formo, da bom pripravljen, če me bo Gorazd potreboval. Ne vem, pa če je trasa v Richmondu zame. Glede na mojo formo in dejstvo, da mi tudi klanci ne delajo težav, bi mogoče lahko nastopil, po drugi strani pa je res, da nisem imel letos veliko dirk na visoki ravni, kar je še kako pomembno. Bo pa Štangelj povedal kako in kaj, sam se s tem ne obremenjujem, kajti vem, da bo selektor na svetovno prvenstvo peljal najboljše oziroma najbolj koristne kolesarje," pošteno razmišlja Kump.

Ne spreglejte