Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 10.02

8 let

Kolesarji prestrašeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Negotovost pred štartom 66. kolesarske dirke Pariz-Nica je vse večja. Mednarodna kolesarska zveza in ASO ne popustita in vlečeta vsak na svojo stran.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je včeraj v izjavi za javnost zagrozila kolesarjem, ki bodo nastopili na dirki s polletno prepovedjo nastopanja, z odvzemom točk UCI ter denarno kaznijo v višini 10.000 švicarskih frankov. Hkrati je UCI zagrozila tudi ekipam, ki bi jih v primeru nastopa na dirki suspendirala in bi ostale brez licenc Pro Toura oziroma brez možnosti za povabila na dirke Pro Toura (velja za profesionalne kontinentalne ekipe).

Dirke, ki jih organizira Amaury Sport Organisation (ASO) niso več v koledarju Pro Toura. Pri ASO so se nato odločili, da kljub dogovoru z UCI na dirko Pariz-Nica ne povabijo vseh ekip z licenco Pro Toura. Hkrati so se še odločili, da bo dirka organizirana po pravilih Francoske kolesarske zveze in Francoske antidoping agencije (AFLD).

To seveda ni sprejemljivo za UCI, ki je imela z organizatorji dogovor, da bodo dirke organizirane po pravilih UCI. Predsednik UCI Pat McQuaid je potrdil, da je pripravljen kaznovati kolesarje in ekipe ob njihovem nastopanju na dirkah, ki niso pod okriljem UCI.

Tako ekipe kot kolesarji so sedaj v negotovem položaju. Morebitna odpoved nastopa posamezne ekipe na dirki bo posledično pripeljala do tega, da jih ASO v nadaljevanju sezone ne bo povabil na dirke Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, dirko Po Franciji in ostale dirke katerih organizatorji so. Če nastopijo na dirki pa tvegajo, da njihovi kolesarji zaradi kazni UCI ostanejo brez nastopa na ostalih dirkah ter posledično ostanejo tudi brez nastopa na olimpijskih igrah v Pekingu in svetovnem prvenstvu v Vareseju.

Vsekakor bo zaplet vrhunec dosegel tik pred pričetkom dirke. ASO zahteva od povabljenih ekip, da do sobote (do 17 ure) vrnejo izpolnjene obrazce o nastopajočih na dirki. Od 20 povabljenih ekip jih še šest ni vrnilo zahtevanega obrazca. Od Slovencev naj bi na dirki nastopil Simon Špilak (Lampre).

"V torek sem prejel elektronsko pošto, v kateri je bilo jasno zapisano, da imam, v kolikor nastopim na francoski preizkušnji (Pariz - Nica), 'dobre možnost', da mi pri UCI - poleg kazni desetih tisoč švicarskih frankov -, ne bodo več dovolili nastopiti na vseh ostalih dirkah, ki so pod okriljem krovne organizacije. To pa bi pomenilo, da bi lahko že zaključil sezono," je v svojem blogu zapisal Matej Mugerli, ki je bil nekoliko srečen, da ga moštvo sploh ni uvrstilo za nastop v Franciji.

Ne spreglejte